Hrabra Lolanajnovije

Kako se izvući iz ralja nasilnika

Ovaj tekst je namijenjen svim ženama i djevojkama kojima prijeti obiteljsko nasilje i koje ga svakodnevno trpe. Psiholozi i stručnjaci nude nekoliko rješenja za spas života i zdravlja.

Ružica Ljubičić

 

  1. Upišite tečaj samoobrane. Različite borilačke vještine postaju sve popularnije. Uz profesionalne trenere koji će vam pomoći savladati sve tehnike obrane i napada, ojačat će vaš instinkt za preživljavanje. Danas živimo u riskatnom okružju, vremenu i prostoru, stoga su ovakvi tečajevi jako produktivni. Dodatna prednost je što ćete upoznati nove ljude, trenere koji će vam pomoći da budete heroina, a ne žrtva.
  2. Razgovor s ljudima, otvorite se, nemojte se povlačiti. Potražite pomoć psihologa koji će vam pružiti stručnu potporu.
  3. Na telefon memorirajte brojeve policije, hitne pomoći, vatrogasaca i osobe od povjerenja, možda rođaka, brata ili snažnog prijatelja koji će vas moći braniti od nasilnika.
  4. Napravite duplikat ključeva stana i automobila. Automobila za bijeg, a od stana da se možete vratiti u stan, ako se nasilnik ukloni.
  5. Štedite novac sa strane, po mogućnosti da je odvojen od vašeg supruga, dečka, oca ili osobe koja vas maltretira
  6. Ako nemate posao, nađite ga, budite financijski neovisni o nasilniku, a i vaši kolege s posla će vam moći pomoći u hitnim situacijama
  7. U torbi uvijek nosite suzavac, neki oštri predmet ili slično. O tome će vas bolje savjetovati na tečaju samoobrane
  8. Potražite sigurne kuće i nazovite sos telefone autonomnih ženskih kuća
  9. Imajte uvijek na raspolaganju prijatelje kod kojih možete ostati kada odlučite napustiti nasilnika
  10. Ono najteže, prijava nasilja policiji. Najkompleksniji zadatak zbog policije i pravnog sustava, ali nemojte odustati jer iako ste povrijeđeni, razoreni u vama još uvijek postoji instinkt za preživljavanje

 

 

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije