vesna-zakonović-arežina
Lole iz komšilukanajnovijeNaslovna vijestO ljudima

Vesna Zakonović Arežina: Najveće sreće su najjednostavnije

Sreća je u malim stvarima koje svi uzimamo zdravo za gotovo.

Razgovarala: Srbijanka Stanković

Vesna Zakonović Arežina je Keva zakon, novinarka, pisac, srećna žena koja inspiriše radio slušateljstvo, svojim pričama i romanima pomera granice, mama koja zna najbolje i veruje u ljubav. Lola je razgovarala sa Vesnom i otkrila recept za zdravu dušu.

Lola: Rođena si Nišlijka, detinjstvo i ranu mladost si provela u ovom gradu. Koliko u tebi ima južnjačkog temperamenta i da li ti je i u kojoj meri odredio životni put?

Vesna: Ko sam ja?

Nišlijka iz Beograda, Beograđanka iz Niša. Tvrdoglava dedina Bosanka, bakina Vojvođanka.

Banjica republika.

Leto u Splitu. Proleće u Somboru.

Raspusti u glavnom gradu, bakine gomboce, strikin Gardoš, strine banjalučke, akcenti, muzika, spletovi, dijalekti.

Vesela na majku, glasna na babu, rimujem ko deda. Ja sam Niška Banja, topla voda, meraklija, čairska beba.

Oficirsko unuče, SFRJ priča.

Mesto rođenja me ne definiše u smislu geografskog položaja, ali taj temperament, to jeste jaka mamina južna strana. Umela sam da kažem da energija koja me stalno gura napred, nastaje u toj lekovitoj banjskoj vodi, u kojoj smo se kao klinci kupali (smeh).

Lola: Novinarka, radio voditeljka, pisac, tekstopisac, kevazakon ili samo Vesna – šta si najviše? Da li su ovo odvojivi i jasno omeđeni delovi tebe ili si upravo sve to zajedno baš ti?

Vesna: Kad si u osnovnoj član hora, dramske sekcije, uspešna na takmičenjima iz srpskog jezika, voditelj svih školskih priredbi, nosilac čitalačkih znački, kad prvi bend napraviš sa deset godina, sam organizuješ gostovanja, pišeš tekstove za ĆAO I SUPER TEEN, prijavljuješ se za Hitić dana na 3. PROGRAMU, šta si onda? (smeh).

vesna-zakoović-arežina

Foto: Vesna Zakonović Arežina

Ja sam na radiju od svoje sedamnaeste godine, počela sam još kao gimnazijalac. Studirala sam Političke nauke, pišem knjige, scenarija za crtaće,  komponovala sam pesme koje sam pevala I koje su drugi pevali, ali ne mislim da su to različiti poslovi, već da svi zajedno predstavljaju moj život I sve uspehe koje sam postigla.

Ono što stigne kao odgovor od slušalaca, čitalaca, gledalaca, to je jedina relevantna stvar.

Ja sam pre svega srećna i zadovoljna žena, sa super nikom na Instagramu (@kevaZakon)

Lola: Objavila si tri romana i dve knjige kratke proze. Koja od ovih knjiga je bila najveći izazov za tebe? Koja te je pomerila?

Vesna: Najveći izazov je bila prva knjiga. Knjižica, kako joj sada tepam. Našla sam joj hiljadu mana, iako prijatelji gaje posebnu ljubav prema tom prvom naslovu ( “Ide macan oko tebe, praktično uputstvo za korišćenje glavice i repa.” )

Bila sam pisac početnik, pojma nisam imala o tome kako izdavaštvo funkcioniše, ali sam uspela da Macana distribuiram u par stotina primeraka i sebi pokažem da mogu i umem time da se bavim.

vesna-zakonović-arežina

Foto: Vesna Zakonović Arežina

Sve se to desilo pre 15 godina, i normalno je da me svaki sledeći naslov “pomerao” u svakom smislu.

Ali, prave tektonske poremećaje pravili su čitaoci, i od njihove kritike i dan danas ništa bitnije ne postoji.

Lola: Pre par godina pokrenula si akciju na Fejsbuku “Dobre vile i maturske haljine”, gde su devojke kojima maturske haljine nisu više potrebne mogle da ih poklone devojkama koje to sebi ne mogu priuštiti. Opiši nam trenutak kad se u tvojoj glavi razvila ta ideja.

Vesna: Koleginica Ana Milanković I ja smo je pokrenule nakon jednog radnog dana na S Radiju, kada smo, svaka na svojoj frekfenciji ispričale priču o Alisi iz Zrenjanina koja je rešila da preko Fejsbuka pokloni haljinu maturantkinji.

Spontano smo rešile da iskoristimo svoje pozicije, Fejsbuk drugare, radijske emisije, i pozovemo sve ljude da nam se priključe.

Posle 5 godina imamo neverovatan broj poklonjenih haljina, cipela, tašnica, nakita, čak i košulja i muških odela, a fb stranica DOBRE VILE I MATURSKE HALJINE i dalje je oglasna table putem koje komuniciramo I sve transparentno sa dobrim vilama obavljamo.

Ponosna sam na tu priču I drago mi je što istu nismo komercijalizovale, jer razumemo da neke maturantkinje žele da ostanu anonimne.

Ove godine smo zbog kovida napravile pauzu, ali verujem da ćemo nastaviti tamo gde smo stale. Nema veće sreće nego kada ti pošalje poruku mama maturantkinje koja sama ne bi mogla da ispuni snove svom detetu.

U našoj arhivi je mnogo slika i poruka divnih ljudi, i to nam je najveća nagrada.

Lola: Šta je to što mama zna najbolje?

Vesna: Da raste sa svojim detetom (decom), da prihvati da učenje nikada ne prestaje, da voli bezuslovno, da kritikom ne povredi osećanja svojih naslednika, ali da ih nauči da žive u svetu koji nije uvek pravedan.

Da sa tatom deli život, ljubav i sve poslove.

Ostalo zaključite sami kad pročitate knjigu. (smeh).

vesna-zakonović-arežina

Foto: Vesna Zakonović Arežina

Lola: Šta se krije u tvojoj veri u ljubav?

Vesna: Sloboda.

Jer prava sloboda tek u paru dobija smisao.

Lola: Koje tri knjige bi preporučila Loli da pročita i zašto?

Vesna: Sve što su napisali Duško Radović i Mika Antić. To je životna lektira i dokaz da su najveće sreće najjednostavnije.

Lola: Koji je tvoj recept za zdravu dušu?

Vesna: Iskren razgovor sa onom iz ogledala.

Poštovanje bračnog druga.

Volja za životom, naročito kada poznaješ osećaj kada ti isti klizi iz ruku.

Sreća u malim stvarima koje svi uzimamo zdravo za gotovo.

I rečenica iz moje zbirke “Ljubav je (s)lepa.” :

Život je kratak. Jebeš sve ako ti u njemu nije zabavno.

I, naravno, ZVEZDA ŠAMPION! (smeh).

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije