Ljudski odnosinajnovijeNaslovna vijestPorodicaŽivot

To nije bio vaš brak, bio je moj!

Prepoznajem taj pogled.

To je pogled koji bih mogla uputiti nekom ili nečemu za šta se pokušavam pretvarati da nije tamo.

Prevela: Sara Desančić Redakcija

scarymommy.com

To je pogled koji obično rezervišem za neprijatne, sramotne ili čak povrijeđene situacije- one na koje ne znam kako da odgovorim.

Pogled koji je namijenjen za spriječavanje nekog da stupi u kontakt s vama. Možda je to pogled koji izgleda kao da ste vidjeli duha.

To nikad nije pogled koji sam mislila da ću dobiti od ljudi u koje sam emocionalno dugo ulagala- pojedinačno (bez obzira na moj brak). Pod emotivnim ulaganjem mislim na ljude sa kojim sam dijelila sreću,suze i svoj život. Govorim o tebi- svom bivšem životu.

Postoji stigma koja je umotana oko razvoda, posebno oko inicijatora. Posebno ako je pokrenut a nije bilo nevjerstva ili porodičnog nasilja(to je standard za opravdanje oko razvoda).

Za one koji nisu prošli ovim putem zvanim razvod, smatrajte to pravim blagoslovom. Zaista to mislim. Razvod je đavolski posao.

To je emocionalno bankrotiranje i gorljiva sila prirode koja život oduzima bez pitanja. Mogu da govorim samo iz svog iskustva, ali ovde je bila potrebna jama ispunjena slomljenim srcima, razočarenjima, izgubljenim povjerenjem i istinskom patnjom.

Nisam stupila u svoj brak sa pretpostavkom da ću završiti ovde. Niko se sa zdravim razumom ne bi dobrovoljno prijavio za to!

U brak sam stupila kao i većina vas- sa velikom nadom, slijepom vjerom u ljubav i iskrenom vjerom da ćemo zauvijek biti zajedno. Ušla sam u svoj brak sa vizijom da ćemo zajedno rasti na zdrav, snažan i originalan način. Ta nada je trajala mnogo, mnogo godina.

Prije nego što se upustim u priču, htjela bih da naglasim da se ja ovde ne zalažem za razvod. Međutim, postoje slučajevi kada je razvod nečija jedina opcija za mir i očuvanje mentalnog i emocionalnog blagostanja.

Ponekad je razvod put koji morate izabrati da ne bi doživljavali povrede i razočarenja tokom cijelog života.

Razvod je domaćin mnoštva negativnih emocija. Prvo sam to vidjela sa hrišćanskog stanovišta-sveto pismo u kojem Bog mrzi razvod. Apsolutno sam sigurna da je to istina.

Foto: pxfuel.com

Bog voli svoju djecu i poznaje razvodnu bol. Ljudi, razvod je jako ružan- i za inicijatora i neinicijatora. Da, za oboje!

Baš bolno od trenutka kada ste se suočili sa bolom i odlučili da ne možete ostati u braku, do dana kad sjednete na svoje novo mjesto u životu i shvatite da ste izgubili dio svog identiteta.

Iako ste se udaljili od nečeg što je za vas bilo toksično, užasan je osjećaj kad znate da sad morate sve ispočetka. Često opravdavamo boravak u ružnim situacijama iz više razloga zbog kojih bismo drugima rekli da bježe.

Mnogo puta se nalazimo u ružnim situacijama samo kako bismo udovoljili drugima. Neki dan sam pročitala citat koji je ovako nekako išao:

Uzmi tanjir i baci ga na pod.

-Ok. Gotovo.

Da li se slomio?

-Da.

Sad mu se izvini.

-Izvinjavam se.

Da li se vratio u svoje prvobitno stanje?

-Nije.

Da li sad razumiješ?

Osjetila sam to.

Rekavši sve ovo, ipak vam preporučujem da prije nego što donesete presudu, podsjetite sebe na nekoliko stvari. Ovo nije bilo tvoje putovanje. Ovo nije bio tvoj brak. Ovo nije bio tvoj život. Ovo nije bila tvoja roditeljska veza.

Ovde nije bilo u pitanju vaše emocionalno i mentalno stanje (zapamtite djetetu su potrebna dva mentalno i emocionalno jaka roditelja). Ovo vam nije bio tvoj teret. To nisu bile vaše suze i slomljeno srce, vaše svakodnevne borbe sa pitanjima povjerenja i duboko ukorjenjena ljutnja.

Ovo nije bio vaš bol koji ste nosili oko sebe dok ste naizgled djelovali srećno i zdravo, dobro prilagođeno ljudsko biće.

Nisi ti bio onaj koji laže kad god je to bilo zgodno. Ovo nije bila tvoja usamljenost. To nisu bili demoni vašeg supružnika kojeg ste svaki dan pokušavali spustiti na zemlju. Ovo nije tvoje iskustvo. Ovo nije tvoj neuspjeli brak. Međutim, bio je moj.

Žao mi je ako vas je ovo iznenadilo. Nažalost, često ne pokazujemo iskreno interesovanje kada je u pitanju tuđa bol- znamo samo za svoju.

Žao mi je ako je to bilo zbog neprijatnih razgovora sa vašom djecom. Žao mi je ako je to bilo zbog stvari koje ste tolerisali samo da bi sačuvali svoj brak. Ali ću vam ipak reći ovo: poznajete samo svoj prag boli pa vas molim da se ne pretvarate da znate i moj.

Žao mi je što je taj zločinac možda bio tvoj sin, brat ili prijatelj i što sad moraš da posmatraš kako ga razapinju. Mrzim i dio- posvetio sam 14 godina svog života samo toj osobi i sad svakim danom gledam kako to odbacuje.

Shvatila sam da je i moje mentalno i emocionalno blagostanje važno- ipak sam, kao što ste i vi, ljudsko biće , a ne smeće za nečije toksično ponašanje.

Vidite, ja sam optimista koja se udala za nekog sa duboko ukorijenjenim negativnim pogledom na život. Bila sam naivna 21- godišnja djevojka koja se udala za nekog s kim je mislila da će moći da sagradi čitav svoj život, ali ta osoba nije bila sposobna za tako nešto.

Ja sam neko ko se odbio odreći sebe. Ja sam majka koja je shvatila da će morati preduzeti drastične mjere kako bi osigurala da otac njenog sina prestane uzimati njenu ulogu u životu djeteta zdravo za gotovo. Ja sam ljudsko biće sa stvarnim srcem koje je zaista, zaista slomljeno.

Foto: pxfuel.com

Počela sam sebe doživljavati kao nekog ko nije zaslužio ljubav, saosjećanje, partnerstvo ili čak poštovanje. Počela sam da se krijem od stvarnosti koju nisam više mogla da podnesem. Lakše se nositi sa razočarenjima kad očekivanja partnera postavite na nulu.

Tako sam se jednog dana probudila sa osjećajem da polako nestajem iz svog života. Nisam prepoznala sebe. Taj dan je sve promijenio. Postoji izreka: “Pazite šta tolerišete, učite ljude kako da se ponašaju prema vama.” To je istina.

Dopustila sam da me neko gotovo upropasti. Međutim, niste dijelili to iskustvo sa mnom. Niste živjeli tim životom. JA JESAM!

Dakle, molim vas, ako me ikad sretnete na nekim događajima, ili zarobljenu u razgovoru o djeci i porodičnim funkcijama- imajte malo saosjećanja sa onim što sam prošla da bih došla do ove tačke. Zapamtite da iako je ovaj razvod bolan, to nije vaš razvod, to nije vaše ružno poglavlje.

Molim vas da se sjetite koliko sam noći provela sa vašom djecom, mojim nećacima. Koliko smo praznika zajedno proveli, porodičnih okupljanja i koliko smo životnih istustava jedni drugima podijelili.

Ja nisam duh,

nisam gubava,

nisam negativac,

a nisam ni vaš neprijatelj.

Ja sam vas voljela. Ulagala sam u vas. Molila se i bila tu za vas.

I dalje sam- samo što sam odvojena od nečeg što me je povrijeđivalo čitav život. Taj “pogled” za mene nešto znači. Potpuno je odjeknulo vaše hladno rame, vaša osuda.

Mogu samo da vam čestitam što ste uspjeli da uništite još jednu vezu u koju sam toliko dugo ulagala svoje vrijeme i energiju. Zbog toga postavljam pitanje: Da li ste vi uopšte ulagali u našu vezu?

Istina boli, znam jer sam doživjela mnogo povreda i razočerenja tokom cijelog života. Zaista mi ne treba to što dolazi od vas. Molim vas da zapamtite to iako sam ja tražila razvod.

Dakle molim vas da zapamtite, ako se odlučite da sudite ili bacate taj “pogled” na moj put, bivšu porodicu i prijatelje, samo zato što vas boli nečija odluka, ne znači da je ona bila pogrešna.

Ako nisi šetao mojim cipelama, živio moj život i osjetio moju povredu- stvarno ne znaš ništa o meni.

A ako ikad budete morali napisati poglavlje u svojoj knjizi koje liči na moje, poštediću vas “pogleda”. Jer sam ja to već proživjela.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije