DogađajiKulturaLjudiMjestanajnovijeNaslovna vijestPojave

Šta se dešava ženama u Turskoj?

Izvještaji o nasilju nad ženama konstantno rastu.

Od 2010. godine do danas, preko 1000 žena je ubijeno i to većinom od strane svojih muževa, očeva, braće i rođaka.

Prevela: Sara Desančić Redakcija

Duboko konzervativna vlada obeshrabrila je i vremenom ugušila negodovanje, aktivizam i svijest o ovom pitanju. Onda je došla ova godina…

Kombinovani uticaji produbljivanja toksične muškosti, društvenih mreža i karantina, izazvanog virusom COVID-19, doveli su turske žene do najkrvavije godine.

Samo u julu, 40 žena je do sada ubijeno – gotovo uvijek od strane njihovih bliskih muških rođaka.

A onda se i desila Pinar Gultekin.

Pinar je bila studentkinja čiji je nestanak prijavljen 16. jula ove godine. Posljednji put je viđena kako čeka autobus u provinciji Mugla, a nakon nekoliko dana potrage, njeno tijelo je pronađeno.

Ubistvo studentice Pinar Gultekin šokiralo je cijelu Tursku. Odnosno, cijeli dio normalne Turske.

Nažalost, brutalne scene nasilja nad ženama spadaju u tužnu svakodnevnicu ove zemlje. Ipak, ni jedno od tih ubistava nije izazvalo toliko bijesa kao ubistvo 27-godšnje Pinar.

Nju je tokom svađe bivši momak prvo pretukao, a potom i zadavio. Pokušao je da zapali njeno tijelo u šumi, ali kako mu to nije uspjelo, sakrio je njeno tijelo u kontejner za smeće. Policija ga je uhapsila nakon nekoliko dana, a motiv je bila ljubomora.

U brojnim gradovima širom zemlje, a posebno na zapadu, aktivistkinjama je ubistvo mlade studentice bilo povod da izađu na ulice i glasno kažu NE nasilju nad ženama.

Kada se izvještava o ubistvima, možete primjetiti da se optuženi obično pušta na slobodu ili dobija smiješno blagu kaznu. Oni bukvalno odšetaju, bez ikakve kazne.

Foto: unsplash

To je slučaj za sve žene u Turskoj – za žene koje pokrivaju kosu, žene koje to ne čine, mlade/stare žene, kurdske žene, samohrane žene. A ovo se posebno odnosi na trans žene.

Kao i na drugim mjestima, žrtve su u većini slučajeva krive. Glasine kruže optužujući žrtvu da je nelojalna ili nečista. Većinom su to razlozi zbog kojih su one zaslužile da budu pretučene ili u najgorem slučaju ubijene.

Ako se desi neki vid nasilja, kao što je to npr. silovanje, porodice u većini slučajeva skrivaju dokaze i činjenice, ne prijavljuju nasilnike, a sve zbog toga da se ne bi osramotili.

Muškarci se često prikazuju kao bespomoćni, strastveni ljubavnici, koju su samo pokušavali dobiti malo pažnje od žrtve. Žrtve su krive.

“Žene se još uvijek smatraju nevidljivim ili u najboljem slučaju, građanima drugog reda. Biti žena u Turskoj, sinonim je za neprestanu borbu”, rekla je Kaya, povjerenica Asocijacije za ljudska prava.

ŠTA VI MOŽETE URADITI?

Za početak, podijelite ovaj tekst i zapratite @auturkishculturalclub ako želite biti u toku sa dešavanjima, jer je 99% turskih medija pod državnom kontrolom, tako da Google i nije toliko koristan.

Molimo vas, zapamtite da se ovo dešava širom svijeta. I ne, nije u redu.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije