najnovijePraktična Lola

30 namirnica koje ne bi trebalo da jedete u trudnoći

Trudnoća je period ispunjen velikim uzbuđenjem.

Sam osjećaj donošenja novog života na svijet nadahnjuje.

Prevela: Sara Desančić Redakcija

medical-news.org

Prilikom pripreme za dolazak bebe treba obaviti toliko mnogo stvari.

Žene treba da budu ljubazne prema svom tijelu tokom trudnoće. Zdrava ishrana i umjereno vježbanje pomažu trudnicama da svoju težinu drže pod kontrolom.

Mnoge žene previše ozbiljno shvataju “jesti za dvoje” i baš zbog toga poslije porođaja imaju mnogo viška kilograma za izgubiti. Odmor i briga o sebi takođe su važan dio trudnoće.

U posljednjih nekoliko sedmica trudnice se ohrabruju da spavaju što više…. trebaće im! Slijediti zdravu ishranu tokom trudnoće nije lako kao što zvuči. Postoji mnogo namirnica koje se mogu činiti zdravim a u suštini su jako štetne i za majku i za bebu.

Evo 30 stvari koje biste trebali izbjegavati jesti tokom trudnoće:

  1. Riba

Vrste riba koje sadrže najviši nivo žive su: skuša, morski pas i sabljarka. Izvor žive u ribi još uvijek je predmet istraživanja. Zagađenje vode nije uvijek nužno krivo. Tune takođe sadrže značajan nivo žive.

Slatkovodne ribe pokazuju znakove žive, što mnogi naučnici pripisuju porastu nivoa zagađenja. Ulaskom u ljudsko tijelo živa se pretvara u metil. Kao teški metal i neurotoksin, izlaganje prekomjernim količinama žive može imati negativne posljedice na tijelo.

Ovo predstavlja još veći rizik za trudnice. Visoki nivo metil žive u organizmu može prouzrokovati oštećenje mozga kod još nerođene bebe. Ovo su doživotni efekti.

Foto: unsplash

  1. Dimljeni morski plodovi

Dimljena morska hrana ima previše soli. Povećan nivo soli stavlja bubrege pod napon i može rezultirati visokim krvnim pritiskom. Povišen krvni pritisak dovodi do oticanja zglobova poput koljena, gležnjeva i prstiju.

Preeklampsija može biti pogubna za majku i bebu. Takođe, ako kupite morsku hranu koja nije konzervisana postoji rizik da sadrži bakteriju listeriju. Infekcija ovom bakterijom naziva se listerioza i može biti pogubna.

Ona može rezultirati pobačajima i mrtvorođenjima. Simptomi listerioze uključuju dijareju i povraćanje. Trudnice koje imaju takve simptome trebalo bi da odmah zatraže ljekarsku pomoć.

Foto: unsplash

  1. Industrijski zagađena riba

Otpadi industrijskih postrojenja kao što su kožarnice ispumpavaju se u obližnje rijeke. Taj otpad prodire kroz podzemne vode i zagađuje slatkovodne vode. Te zagađivače riba konzumira i oni se zadržavaju u njenom tijelu. Industrijski otpadi mogu imati dubok uticaj na nerođeno dijete.

Fizički efekti uključuju smanjeni prečnik lobanje i nižu tjelesnu težinu pri rođenju. Takođe, tu su i psihološki efekti koji mogu dovesti do uslova koji ometaju učenje i pamćenje. Trudnice bi trebale biti oprezne kada jedu slatkovodnu ribu ulovljenu iz lokalnih potoka, rijeka i jezera.

  1. Svježe školjke

Školjke sadrže nekoliko toksina, bakterija i virusa. Školjke i ostrige podložne su zadržavanju toksina iz vode oko njih. Sirova školjka može da sadrži bakterije poput salmonele i Vibrio vulnificus. Obe mogu da izazovu tešku gastrointestinalnu bolest praćenu prolivom, mučninom i povraćanjem.

Oslabljeni imuni sistem uobičajen je tokom trudnoće. Unošenje toksina i bakterija može izazvati infekcije kod još nerođenog djeteta. Postoji rizik i da se beba rodi sa neurološkim komplikacijama koje će ga pratiti tokom čitavog života.

Rizik je najviši u prvom i trećem tromjesječju trudnoće. Školjke poput kamenica mogu se jesti ali u umjerenim količinama i pod uslovom da su skuvane.

Foto: unsplash

  1. Jaja

Sirova jaja u proteinskom šejku i jaja koja nisu dovoljno skuvana, mogu imati negativne efekte na trudnoću.

Postoji šansa da jaja sadrže salmonelu. Bakterija se ubija u procesu kuvanja na visokoj temperaturi. Infekcija rezultira dijarejom i povraćanjem. Takođe, postoji opasnost i od dehidracije. Ovo može dovesti do toga da i beba dehidrira. Zato izbjegavajte jela koja sadrže sirova jaja.

  1. Nepečeno meso

Nepečeno meso poput piletine predstavlja rizik za zdravlje i u normalnim okolnostima. Bakterija salmonela prisutna je u sirovom ili nedovoljno kuvanom mesu i peradi. Jedini način da se to eliminiše je dobro kuvanje mesa.

Drugi mogući rizik od konzumiranja ove hrane je toksoplazmoza. Takođe, i ovog parazita uništava toplota. Toksoplazmoza može imati ozbiljne posljedice na nerođeni plod. Može doći do pobačaja ili smrti tokom rođenja. Zato obavezno dobro ispecite ili skuvajte meso.

Foto: unsplash

  1. Delikatesno meso

Prerađeno meso treba izbjegavati tokom trudnoće. To je hrana poput rezanog mesa, mesnih sendviča, narezaka, hot-dogova.

Tokom procesa proizvodnje moguće je da se u tim namirnicama kontaminira bakterija listeria. I majka i nerođeno dijete mogu postati veoma bolesni. Jedna od posljedica listerioze je smrt ploda.

Ako želite da jelo učinite sigurnim za konzumaciju obavezno ga zagrijte na visokoj temperaturi. Ovaj proces treba sprovesti pažljivo jer je bakterija listeria notorno tvrdoglava.

  1. Nepasterizovano mlijeko

Mlijeko koje još nije pasterizovano smatra se sirovim mljekom. Pasterizacija mlijeka podrazumijeva zagrijavanje na visokim temperaturama da bi se uništile sve bakterije i klice.

Nepasterizovano mlijeko je pogodno za razvoj listerioze, salmonele i E. coli. Infekcija bilo kojom od ovih bakterija prouzrokovaće ozbiljne gastrointestinalne bolesti.

Zbog opasnosti koje predstavlja nepasterizovano mlijeko, prodaja ovih proizvoda je u mnogim zemljama zabranjena.

Pasterizovano mlijeko tokom trudnoće je potpuno bezopasno osima ako majka nije intolerantna na laktozu. Uvijek provjerite etiketu da biste bili sigurni da je mlijeko pasterizovano.

Foto: unsplash

  1. Nepasterizovani sir

Meki sirevi se ne pasterizuju. To znači da u njemu mogu biti prisutne klice i bakterije. To su bakterije poput listerije koje mogu imati jako negativne efekte na majku i bebu.

Primjeri mekih sireva su: feta sir, plavi sir. Meksički sirevi takođe spadaju u kategoriju mekih sireva.

Čedar sir je tvrdi sir i smatra se sigurnim za konzumaciju tokom trudnoće. Mozzarella je takođe bezbjedna iako spada u kategoriju polumekih sireva.

Prerađeni sirevi i krem sirevi se mogu konzumirati tokom trudnoće jer se prave od pasterizovanog mlijeka. Neki feta sirevi napravljeni su od pasterizovanog mlijeka i onu se mogu uključiti u ishranu trudnice ali samo je potrebno da čitate etikete.

  1. Neobrađeno voće i povrće

Mnogi ljudi podcjenjuju važnost pranja voća i povrća prije nego što ih konzumiraju. Jedna od najvažnijih stvari na koju treba paziti na voću i povrću je zemlja. Ona je zrelo uzgajalište za klice i bakterije. Sadrži životinjske ostatke i organska gnojiva koja podstiču razvoj bakterija.

Bakterije poput E. coli mogu napasti voće i povrće. Pesticidi se takođe mogu naći na koži voća i povrća. One sadrže hemikalije koje mogu biti štetne za majku i bebu.

Foto: unsplash

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije