MedicinanajnovijeNaslovna vijestPraktična Lola

Da li su nam higijenski proizvodi zaista potrebni?

Mnoge žene koriste takozvane higijenske prozvode – poput intimnih sredstava za čišćenje, higijenskih maramica pa čak i dezodoransa – nadajući se da će se osjećati čistijim i svježim.

Da li ovi proizvodi zaista pomažu u održavanju zdravlja intimnih dijelova?

Prevela: Sara Desančić Redakcija

medicalnewstoday.com

U srednjoj školi pohađala sam časove “edukacije o zdravlju” i to je bila mješavina opšte biologije i seksualnog obrazovanja, sasvim slučajno spojene u jedno.

Kao tinejdžeri, mnogi moji školski prijatelji postavljali su pitanja i prepričavali anegdote. Međutim, jedno od njihovih pitanja zaista je izazvalo interesovanje kod svih djevojaka u razredu.

Jedna djevojka je rekla kako svakodnevno koristi sredstva za intimnu njegu. Uprkos tome, završila je sa jako lošom vaginalnom infekcijom. “Kako je to moguće?” pitala se moja razrednica.

Profesor je tada objasnio da prekomjerna upotreba sredstava za čišćenje, čak i onih na kojima je označeno da su “sigurna” za intimne dijelove, može poremetiti intimnu ravnotežu vagine i dovesti do infekcije: Da li je naš profesor bio u pravu ili je procjena bila pogrešna?

Proizvodi za intimnu njegu – koji uključuju različite vrste intimnih pranja, maramica, gelova za brijanje i raznih maziva popularni su u mnogim zemljama širom svijeta.

Statistički podaci pokazuju da je žensko tržište za higijenu donijelo milione dolara u desetke zemalja širom svijeta samo u 2017. godini, pri čemu su Kina i Sjedinjene države vodeće na tom polju.

Foto: unsplash

U SAD-u u 2018. godini prodaja raznih vaginalnih tretmana dostigla je vrijednost od čak 286 miliona dolara. U međuvremenu, druge vrste higijenskih proizvoda, ne računajući tampone i uloške, donijele su više od 309 miliona dolara ekonomiji.

Međutim, posljednjih godina na raznim medicinskim web sajtovima, kao i na edukativnim materijalima vodi se rasprava o vaginalnom zdravlju pod nazivom “vagina je rerna koja se sama čisti.”

Ovo se odnosi na činjenicu da se vagina sama čisti, odnosno iz nje prirodno izlazi iscjedak koji eliminiše mrtve ćelije i bakterije, tako da nema potrebe za čišćenjem i pranjem pomoću raznih preparata.

Dakle, ako vagina ne zahtjeva dodatno čišćenje, znači li da se to pravilo odnosi i na vulvu? Kako različiti intimni proizvodi mogu uticati na njihovo zdravlje?

Vulva i vagina

 Za početak da odgovorima na pitanja: Šta je vulva a šta vagina? Koja je razlika između njih dvije?

U medicinskom smislu, vagina se odnosi na unutrašnji mišićni trakt koji se prostire od grlića maternice do vaginalnog otvora. Dok vulva predstavlja spoljašnji dio genitalnog trakta.

Da bi se održalo zdravlje vulve i vagine, moramo osigurati da dva važna aspekta ostanu u ravnoteži: njihova pH vrijednost, koja predstavlja mjeru za kiselost i alkalnost i bakterijsku ravnotežu.

Studije pokazuju da je pH vulve obično između 3,5-4,7, dok vaginalna pH vrijednost varira u zavisnosti od životne dobi i stadijuma menstrualnog ciklusa.

Dakle, djevojke prije nego što dobiju menstruaciju, imaju vaginalnu pH vrijednost 7 odnosno neutralnu, dok osoba reproduktivne dobi može imati od 3,8 do 4,4 pH. U menopauzi, zavisno od toga da li osoba koristi neku hormonsku terapiju, pH može biti 4,5-5 ili 6,5-7.

Kada je u pitanju razumjevanje šta predstavlja uravnoteženi mikrobiom vagine u odnosu na vulvu, stvari postaju manje jasne.

U vagini se bakterijska populacija mijenja u zavisnosti od faze menstrualnog ciklusa, a prema nekim istraživanjima, žene različite nacionalnosti mogu imati različitu vaginalnu mikrobiotu.

Što se tiče mikrobiote vulve, stručnjaci su sproveli nekoliko istraživanja s ciljem da utvrde kako treba izgledati normalna populacija bakterija. Postojeća istraživanja pokazuju da vulva prirodno sadrži bakterije koje se nalaze u vagini kao i neke koje se nalaze u izmetu osobe.

Foto: unsplash

Međutim, jedno istraživanje je pokazalo da je “vulva složenija nego što se mislilo” jer se čini da se populacija njenih bakterija uveliko razlikuje kod žena.

Koji proizvodi nisu sigurni?

S obzirom na to da jako malo znamo o tome kako zdravo vulvo-vaginalno okruženje treba da izgleda – dijelom zato što se može toliko razlikovati od osobe do osobe, može biti jako teško postaviti jasne smjernice o tome koje proizvode treba koristiti kada je u pitanju intimna higijena.

Međutim, studije koje posmatraju vezu između ženskih higijenskih proizvoda i razvoja vaginalnih infekcija izvukle su snažne zaključke i činjenice o tome koje proizvode i postupke osoba treba izbjegavati kada je riječ o njezi vulve i vagine.

“Ispiranje” vagine vodom ili raznim sredstvima za čišćenje, uključujući neke domaće rastvore od vode i sirćeta, su toliko rasprostranjene tehnike širom svijeta. Ali koliko su rasprostranjene toliko su i nezdrave.

Nekoliko studija je otkrilo da ovo može poremetiti prirodnu bakterijsku ravnotežu u vagini, čineći je podložnijom na infekcije, uključujući i seksualno prenosive bolesti, te povećavajući rizik od raka grlića materice i upalnih bolesti karlice.

U 2018.godini istraživači sa Univerziteta u Guelphu u Ontariju zaključili su da je upotreba gela za dezinfekciju povezana sa osmostrukim povećanjem rizika od infekcije kvasca i 20 puta većim rizikom od dobijanja bakterijske infekcije.

Ista studija je otkrila povezanost između intimnih pranja i 3,5 puta većeg rizika od bakterijskih infekcija i više nego dvostruko većeg rizika od infekcije mokraćnih puteva. Takođe, naučnici su otkrili sličnu povezanost između korištenja intimnih maramica i infekcije mokraćnih puteva.

“Ovi proizvodi možda sprečavaju rast i razvoj zdravih bakterija potrebnih za borbu protiv infekcija. Naše društvo je konstruisalo ženske genitalije kao nečiste, a najveći problem doprinosi marketing higijenskih proizvoda koji ih nameće kao način za postizanja nekog ideala”, rekao je Kieran O’Doherty.

Jedna starija studija u časopisu Sexsually Transmitted Diseases pokazala je da je vjerovatnije da će bakterijsku vaginozu imati osobe koje nanose antiseptičke rastvore na vulvu ili vaginu, bilo da su to kupovni ili domaći rastvori za njegu.

Prema jednom istraživanju iz 2013. godine, ženski ovlaživač Vagisil i spermicid Nonoxynol-9 brzo su zaustavili rast “dobrih” bakterija (Lactobacillus) koji su obično prisutni u vagini.

Istraživači objašnjavaju da je Nanoxynol-9 “potpuno ubio bakterije”, dok je Vagisil značajno potisnuo rast laktobacila.

Šta onda treba smatrati dobrom praksom?

Kada je u pitanju održavanje vagine zdravom i čistom, smjernice Kancelarije za žensko zdravlje kažu da je “najbolje da se vagina očisti” kroz pražnjenje koje prirodno pokreće.

Ako ste zabrinuti zbog vaginalnog pražnjena kojeg prati čudna boja ili miris, trebalo bi da razgovarate sa doktorom jer je moguće da imate neku infekciju.

Iako su mnoge žene zabrinute zbog vaginalnog mirisa i zato kupuju proizvode za koje tvrde da ih eliminišu, treba biti svjestan da je sasvim normalno da vagine imaju jedinstven, mošusni miris.

Međutim, ako je čišćenje vagine nepotrebno i čak štetno, šta je onda sa čišćenjem vulve? Dokazi o tome da li je čišćenje vulve korisno ili ne često su neuvjerljivi.

Pregled specijalističke literature iz 2017. godine sugeriše da žene trebaju redovno čistiti kožu vulve blagim pranjem, bez sapuna, kako bi se spriječilo nakupljanje znoja, menstrualne krvi, mrtvih ćelija i drugog biološkog materijala koji bi mogao nakupljati štetne bakterije.

Ovaj savjet se nalazi na raznim zvaničnim uputstvima koja sugerišu upotrebu “nježnih hipoalergenih tečnih pranja” za čišćenje vulve.

Jednu od smjernica je 2013. godine izdao i Royal College za akušerstvo i ginekologiju, koji kaže:

“Ispiranje vulve vodom i sapunom može stvoriti suvu kožu i izazvati svrab. Korištenje zamjena za sapun može biti umirujuće i zaštitno, i spriječiće da koža bude suva i razdražljiva. Umjesto sapuna može se koristiti vodena krema – posebna vrsta ovlaživača.”

Međutim, smjernice upozoravaju da prekomjerno brisanje vulve (čišćenje više od jednom dnevno) može da je iziritira i našteti njenom zdravlju, te da bi tokom čišćenja ovog dijela tijela trebalo izbjegavati razne spužvice ili flanele, dok je meki peškir dovoljan kako bi se osušila.

Ukratko, mišljenje ginekologa je da je naš intimni dio uglavnom čist sam od sebe i da ćemo sapunima, parfemima ili gelovima nanijeti više štete nego koristi.

Ako ste zabrinuti zbog izgleda ili mirisa vaše vulve najbolje mjesto za rješavanje ovih problema nisu drogerije ili internet, već odlazak doktoru.

Dobićete tačne informacije koje su vam potrebne i pomoći će vam da odlučite koji je najbolji način za rješavanje problema, ako ga uopšte imate.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije