LjudiMedicinanajnovijeNaslovna vijestRadoznala Lola

Dr Bojan Kozomara: Podizanje kapaka i uklanjanje podočnjaka: Sve što ste željele da znate!

Nova metoda omogućava izvođenje zahvata podizanja kapaka i uklanjanje podočnjaka brže, bezbolnije i sa lakšim oporavkom nego ikada ranije. Tim povodom, razgovarali smo sa direktorom bolnice koji lično i izvodi zahvate, specijalistom oftalmologije dr Bojanom Kozomarom.

Lola Magazin

Dr Bojan Kozomara zahvate blefaroplastike uspješno izvodi već dugi niz godina, a sada s ponosom i velikim zadovoljstvom predstavlja i najnoviju pridošlicu porodice Svjetlost – laser za blefaroplastiku. U  ovom intervjuu za Lolu, dr Kozomara nam detaljno pojašnjava prednosti ovakvog zahvata, a više informacija o ovom i drugim zahvatima možete pronaći na internet stranici Specijalne bolnice Svjetlost kao i njihovim profilima na društvenim mrežama.

Ono što je posebno fantastično jeste da su društvene mreže kako Specijalne bolnice Svjetlost tako i samog dr Bojana Kozomare izrazito interaktivne, te se pacijenti i svi oni koji imaju bilo kakvih problema sa vidom ili očima uopšte često javljaju za savjet ili preporuku. Facebook, Instagram, YouTube kao i blog, sve vrvi od korisnih informacija o najrazličitijim stanjima oka, a ne nađete li rješenje za svoju nedoumicu uvijek se možete obratiti u inbox i dobiti direktan odgovor.

 

Poštovani dr Kozomara, prije svega kažite nam kako je izgledao prvi zahvat blefaroplastike koji ste obavili i koliko se način izvođenja promijenio od tad do sad?

Moj prvi zahvat blefaroplastike bio je prije više od 14 godina. Kao mladi specijalizant, interesovala me je patologija kapaka, ali i estetska hirurgija na tom polju jer sam svakodnevno pregledao pacijente koji su imali problem sa kapcima i uviđao da se niko ne bavi ozbiljno tim dijelom oftalmologije. Takođe, kada tek počinjete karijeru, ne možete baš odmah dobiti „primamljive“ operacije koje rade specijalisti, tako da uzimate ono što vam se daje. Blefaroplastike su se u to vrijeme radile skalpelima, konci kojima se šila rana su bili potpuno drugačiji od ovih današnjih, a cilj je bio djelimično poboljšati izgled pacijenta. Danas je to ipak mnogo drugačije.

 

Najčešće pitanje svih potencijalnih pacijenata je: Boli li i koliko ako da?

Do sada sam izveo hiljade blefaroplastika i zaista nisam imao niti jednog pacijenta koji se žalio na bol. Predoperativno sam pacijent se odluči da li želi raditi operaciju u lokalnoj anesteziji (anestetik se aplicira na dio kože koji će se uklanjati), ili opštoj (potpuno uspavljivanje). Preko 95% ih se odlučuje za prvu opciju, odnosno na lokalnu anesteziju.

Budući da je oko osjetljiv organ, da li prilikom takvog zahvata, ako ga obavlja stručna osoba, može doći do ikakvog oštećenja oka?

Definitivno ne, osim ako vam operaciju ne radi neko ko nije doktor. Tkivo kapka je dovoljne debljine da zaista ne postoji šansa da se uopšte dođe do oka. Operativno se uklanja površinski sloj kože koja je u višku, a neki operateri, među njima sam i ja, uklanjaju još i mali dio mišića ispod kože koji takođe djelimično hipetrofira. U kapku netaknuta ostaje pregrada koja dijeli spoljni dio kapka i oka od koštane strukture glave u kojoj se oko nalazi, kao mišić koji podiže kapak. 

 

Nedavno ste objavili da ste zahvat obavljanja blefaroplastike u specijalnoj oftalmološkoj bolnici Svjetlost Banjaluka dodatno unaprijedili nabavkom lasera. Šta to u praksi znači za potencijalne pacijente? Koje su osnovne razlike u odnosu na elektro nož koji je takođe bio značajan napredak?

Laser je jedan od noviteta kod kojeg nema krvarenja za vrijeme samog zahvata, jer laser istovremeno pravi rez i koaguliše krve sudove u koži. Samim tim, postoperativni tok je znatno kraći, pacijent nema mnogo otoka i praktično nema podliva, tako da može da se vrati svojim svakodnevnim životnim aktivnostima već nakon nekoliko dana. Osim toga, rezovi su znatno precizniji, pa je i zarastanje rane mnogo brže. Što se tiče donjih kapaka, laserom se uspješno izvodi tzv. “laser skin resurfacing”, gdje se zapravo bez rezova i šivanja površinski sloj kože zateže, čime se uklanjaju bore, a djelimično i višak kože.

Sve češće mlađe osobe, primarno zbog estetike, žele da obave ili zahvat podizanja kapaka ili uklanjanja podočnjaka. Kakve su vaše preporuke kada su u pitanju godine i blafaroplastika? Koliko godina je imao vaš najmlađi, a koliko najstariji pacijent u domenu blefaroplastike?

Koliko god i kada god mogu, savjetujem mlade da se bespotrebno ne podvrgavaju ovoj operaciji. Razumijem želju za estetikom, ljepotom i podmlađivanjem lica, ali mladi ljudi u najvećem broju slučajeva za tim nemaju potrebe. U preko 90% slučajeva, operacija gornjih i donjih kapaka se radi samo jednom u životu, ali ako ih uradite u ranoj mladosti, budite spremni da ćete je kasnije kroz život ponavaljati barem još jednom. Kada su u pitanju godine, moj najmlađi pacijent je imao 22. godine, a najstariji 84.

 

Oporavak. Vječna tema za razgovor sa zainteresovanima. Postoji li nešto što pacijenti nakon zahvata mogu da urade kako bi ubrzali oporavak i kako on izgleda nakon blefaroplastike laserom?

Kao što sam već napomenuo, oporavak nakon laserske blefaroplastike je kraći nego kod blefaroplastike elektro nožem ili skalpelom. Laser koaguliše krve sudove u koži, tako da je operacija u potpunosti bez krvi. Ono što pacijenti mogu da rade jeste da par dana nakon zahvata izbjegavaju teži fizički rad, da stavljaju hladne obloge na kapke i da ne trljaju ranu. Što su više disciplinovani prvih par dana nakon zahvata, to će i postoperativni tok biti kraći.

 

Koliko je ovaj zahvat popularan kod nas?

U posljednjih nekoliko godina, sve više. Ono što je interesantno je da je sada jednak broj i muškaraca i žena koji se podvrgavaju ovoj operaciji.

 

Kakvi su vam planovi za budućnost kada je blefaroplastika u pitanju?

Raditi je što je više moguće i imati što je moguće više zadovoljnih pacijenata. Cilj mi je, takođe, u potpunosti preći na metodu laserom, jer je zaista nešto najbolje i najefikasnije što moderna blefaroplastika danas pruža.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije