Ljudski odnosinajnovijeNaslovna vijestPorodicaPraktična LolaŽivot

Želim ljubav koja vraća vjeru u vječnost

Danas kad sam ušla u stomatološku ordinaciju primjetila sam jednog starijeg čovjeka koji je sjedio u čekaonici. Bio je jako ljubazan i započeo je razgovor sa mnom.

Prevela: Sara Desančić Redakcija

Her View From Home / Jennifer Bailey

Kratko smo razgovarali, a nekoliko minuta kasnije on je ustao i otišao do recepcije i pitao. “Kako je moja Janice?”

Nasmiješila sam se. Pomislila sam, čovječe ovo je stvarno diriljivo. On je čekao svoju suprugu. Mene je muž poslao solo na pregled, za koji svaki put imam osjećaj kao da idem na lomaču, dok ovaj čovjek nestrpljivo čeka da ponovo vidi svoju ženu.

Otišao je do nje, samo da bi joj vratio osmijeh na lice, i ponovo se vratio u čekaonicu. Kada je završila, vrata su se otvorila a on je odmah ustao kako bi zakazao njen sledeći termin. Pružio joj je naočale i torbu. Zapisao je njen sledeći termin i poljubio je u čelo. Rekao joj je koliko je ponosan na nju i da će je za nagradu odvesti na večeru u njen omiljeni restoran.

Dok sam ih posmatrala kroz prozor, vidjela sam kako joj je otvorio vrata od auta i pomogao da sjedne. Koliko je samo čista ta ljubav, zar ne? Osjećala sam čast što sam samo bila u njihovom prisustvu. Skrenula sam pogled i bila sam sigurna da su oni već krenuli na svoj veseli put. Međutim, on se vratio unutra. Tražio je stomatologa i pitao ga može li jesti, šta može jesti i može li on nešto učiniti kako bi se ona osjećala bolje.

Sigurna sam da sam izgleda smiješno sa svojim džinovskim osmijehom, diveći se ovom srdačnom čovjeku. Ali se jednostavno nisam mogla suzdržati. Bilo je prelijepo.

Moja anksioznost zbog stomatološkog pregleda je potpuno nestala. Bila sam presrećna, jer je ovaj trenutak bio dragocjen.

Foto: Unsplash

Želim takvu ljubav, pomislila sam. Želim ovako jaku ljubav sa 50 i više godina. Želim ljubav koja ima poseban sto u našem omiljenom restoranu. Želim ljubav u kojoj nam dani polako prolaze. Želim ljubav koja je mudra i plemenita. Želim ljubav koja vraća vjeru u vječnost.

Ovo je prava ljubav.

 

Sada starim sa svojim mužem i sve što želim da kažem je da se nadam da ćemo imati ljubav poput ove kojoj sam danas svjedočila. Želim životnu ljubav. Puno se toga može reći o parovima koji su zajedno već pola vijeka. Toliko toga se može naučiti od njih, a za ovih nekoliko minuta u ordinaciji naučila sam koliko zajedništvo zaista znači. Koliko jedno srce može biti podrška i koliko male stvari  utiču na ljubav da ona neprestano cvjeta.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije