DogađajiKulturaLjudiMjestanajnovijePojavePraktična Lola

Kako zaraditi novac preko YouTube-a?

Ne šalimo se kad kažemo da možete zaraditi ozbiljan novac preko videozapisa na YouTube-u.

Možda vam se to čini kao najlakši način za zarađivanje novca.

Prevela: Sara Desančić Redakcija

savethestudent.org

Ali ipak, nije to baš takva magija, da kliknete prstom i novac se pojavi na vašem bankovnom računu. Bez obzira na to, zarada od YouTube videozapisa i dalje je relativno jednostavan koncept.

Da bismo vam pomogli da zaradite nešto dolara, sastavili smo ovaj detaljan vodič. Kasnije se možete zahvaliti, tako što ćete nam poslati dio zarade, nije loša ideja, zar ne?

Koliko novca možete zaraditi od YouTube-a?

Možda ćete baš vi imati sreće kad se probudite i otkrijete da je vaš videozapis postao viralan, ali ovo je malo vjerovatno. Kratki šaljivi video zapisi trenutno su popularni na Facebook-u i Twitter-u, tako da je relativno mala šansa da videozapis o mački koja vozi bicikl postane preko noći popularan na YouTube-u.

Mnogo je realnije da ćete privući publiku redovnim objavljivanjem sadržaja – bilo da je to snimanje blogova ili igranje popularne video igrice.

Foto: unsplash

Možete vi snimati i svoju mačku, ali vam to mora postati svakodnevni posao.

Koliko realno možete očekivati od YouTube-a?

Svi smo čuli za Zoella, Logan Paul ili kod nas za Baku Praseta koji svake godine od YouTube-a zarađuju ogromne svote novca, neki od njih zarađuju i milione. Međutim, za većinu YouTube-ra zarada je mnogo skromnija.

Kao neku referentu vrijednost možete očekivati zaradu od 1,50 dolara na 1000 pregleda ili 1,10 funti na 1000 pregleda, što znači da je milion pregleda jednako 1500 dolara.

Međutim, popularniji kanali ili videozapisi mogu zaraditi oko 6 do 7 dolara na 1000 pregleda, pa sad razmislite koliko želite biti popularni.

Razgovarali smo sa Jackom Allien-om, studentom koji zarađuje novac preko svog Youtube kanala Tezla. Rekao nam je da je jako teško reći tačan podatak koliko može zaraditi, jer će na svaki video publika drugačije reagovati.

Trebalo mi je oko tri godine da dođem do faze u kojoj sam zarađivao više od nekoliko penzija, ali to sve zavisi koliko ćete imati sreće da napravite video koji će postati viralan.

 Teško je reći koliko zarađujem po videozapisu, jer moj prosječan video koji je imao preko nekoliko hiljada pregleda jedva da mi je napravio nekoliko dolara.

 Ali nekoliko uzastopnih video zapisa koji su postali viralni zaradili su mi oko 200 dolara za svaki milionski pregled.”

 Jack Allen, YouTube kanal Tezla

Takođe, imajte na umu da svi YouTube-ri i kanali često pokreću vlastitu liniju proizvoda ili potpisuju ugovore sa poznatim brendovima, koji značajno povećavaju njihov prihod.

Ugovori o oglašavanju, koji obično uključuju objavljivanje videozapisa koji promovišu ili sadrže proizvod, često vrijede nekoliko hiljada funti. A ako ste u mogućnosti da uvjerite svoje pretplatnike da vas zaprate i na Instagramu, mogli biste i tamo zaraditi od 40-2000 funti za proizvod koji promovišete.

Višekanalne mreže

Ako ste već proveli neko istraživanje kako zaraditi novac na YouTube-u, vjerovatno ste naišli na izraz “višekanalne mreže” ili MCN-ovi. Kao što ime samo kaže, ovo su u suštini grupe za upravljanje kanalima na YouTube-u. To vam je kao skup više muzičara potpisanih u istoj izdavačkoj kući.

Ako ste dio MCN-a, mogli biste imati pristup kvalitetnijim proizvodima i uslugama za uređivanje, priliku za saradnju sa drugim kanalima ili slavnim osobama, kao i pomoć u marketingu i rastu vašeg kanala.

Opasnost MCN-a

Zauzvrat, moraćete žrtvovati postotak svoje zarade kao i neke druge kreativne privilegije. To u suštini zvuči fer, ali oni se često optužuju za zloupotrebu moći prema kreatorima sadržaja.

Jack nam je rekao da je mogao zaraditi puno više od svojih videozapisa da nije bio u “vrlo lošoj reklamnoj mreži sa zakonski zaključenim ugovorom”.

Na Ray Wiliam Johnson-a, jednog od prvih velikih zvijezda na YouTube-u, kako se priča, Makers Studio je vršio pritisak da potpiše ugovor kojim će kompaniji dati 40% prihoda od Google Adsense-a, kao i 50% prihoda od prihoda ličnog kanala.

Johnson je odbio potpisati ugovor, a Maker Studio je na kraju zatvorio svoju produkciju.

Dakle, iako se pridruživanje višekanalnoj mreži može činiti kao sjajan način da svoj rad podignete na novu stepenicu, nikad ne potpisujte ugovor sa kojim niste zadovoljni. I do sad su oni iskorištavali kreatore sadržaja, a vi s njima možete zarađivati manje novca nego što biste sami zaradili.

Kako funkcioniše partnerski program na YouTube?

 YouTube partnerski program (YPP) je šema koja omogućava YouTuber-ima da na web site-ovima unovče svoj sadržaj. Članovi tog programa mogu zaraditi novac iz više izvora:

  • Oglasi na videozapisima
  • Premium pretplatnici na Youtube-u koji gledaju sadržaj
  • Članstvo na kanalu (gdje pretplaćeni subscriber-i gledaju ekskluzivan sadržaj)
  • Super chat-ovi (gledaoci u live chat-u mogu pisati komentare kako bi bili vidljiviji na stream-u)

Na žalost, ne možete biti član YPP-a ako na svom kanalu nemate bar jedan popularan video.

Foto: unsplash

Prije nego što se pridružite, morate imati 1000 pretplatnika a vaši video snimci moraju biti gledani više od 4000 sati u posljednjih 12 mjeseci. Takođe, moraćete se pridržavati smjernica i uslova zajednice YouTube-a.

Nakon što jednom uđete u sve ovo, biće vam potreban i Google AdSense nalog. Ne brinite ako mislite da će vas izbjegavati zbog reklama, jer možete izabrati koje će se vrste oglasa prikazivati na vašim video zapisima, poput isječaka koji se mogu preskočiti ili banera.

I da, još nešto, ne možete montirati ni jedan video zapis sa zaštićenim autorskim pravima. Na primjer, ako ste snimili kratki video nekog koncerta i postavili ga na YouTube, vi ne možete ništa od tog da zaradite.

Evo šta je Jack rekao kada smo ga pitali kako poboljšati svoj YouTube kanal do tačke kada se možete pridružiti YPP-u:

“Prvo, treba imati neki kontinuitet u snimanju, ne nužno svakodnevno, ali bar nekoliko puta sedmično. Pazite da nemate praznine od nekoliko mjeseci, jer vas ljudi veoma brzo zaborave!

Svoje video zapise objavljujte i na drugim platformama, jer to zaista može pomoći u širenju vašeg imena. I da, sprijateljite se na YouTube-u, očigledno da treba biti oprezan, ali snimanje videa u saradnji je odličan način za širenje vašeg brenda.”

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije