DogađajiLjudiMedicinanajnovijeNaslovna vijestPojaveRadoznala Lola

Kupite kilometre ovog tate koji trči za svu oboljelu djecu!

„Moja poruka za sve porodice koji imaju djecu oboljelu od rijetkih bolesti je da se nikad ne predaju i ne odustaju u borbi sa nepoznatim problemima. Maksimalna podrška i ljubav za svako dijete koje ne treba da se razlikuje od svojih vršnjaka.“

Lola Magazin

Riječi su ovo Dalibora Đekića, oca troje djece; dvije kćerke i sina koji ima rijetko genetsko oboljenje. Njegova porodica se sa rijetkom dijagnozom susrela 2005. godine. Dijagnoza je bila Hiperamonemia (poremećaj metabolizma kiselina).

„I to kada smo otišli na Institutu za majku i dete u Beogradu, pošto kod nas nema ni dan danas doktora za tu rijetku bolest“, pojašnjava Dalibor.

Tada počinje njegova borba da svom djetetu obezbijedi što bolji i kvalitetniji život, ispunjena brojnim poteškoćama i izazovima, s kojima se svakodneno susreću. Nešto kasnije, odlučio da je da svoj doprinos da i tako što će istrčati Banjalučki polumaraton za „Hrabra srca“, odnosno za svu oboljelu djecu.

„Dok nismo imali nikakva sredstva, na majci je pisao markerom ‘Hrabra srca’ i trčao“, govori o Daliboru Biljana Kotur, predsjednica Saveza za rijetke bolesti RS.

Dalibor se prvi put prijavio na polumaraton 2016. godine, kada je u RS sprovedena kampanja kao i donatorsko veče za porodice koje imaju člana sa rijetkom bolešću.

„Prijavio sam se da dam svoj doprinos na neki način, da se što više sazna o rijetkim bolestima i da na taj način pomognemo našim članovima“, kaže Dalibor.

Do sada je istrčao tri polumaratona, pa i posljednju, nedavno organizovanu virtuelnu humanitarnu trku za Rijetke.

„Da, ove godine sam istrčao, ali samo 10 kilometara, a trka je bila virtuelna, zbog situacije trenutne. Motiv su mi bila djeca oboljela od rijetkih bolesti, njihove patnje, bolovi i muke kroz koje prolaze od malena. Da se čuje za njih u široj javnosti, da se čuje za njihove probleme, ali i nerazumijevanje okoline“, dodaje Dalibor.

Uz ovo, on je angažovan i kao aktivista Saveza, gdje takođe, kako kaže, nastoji da pomogne u rješavanju tekućih problema.

„Pomognem oko paketa pomoći, kao i nešto finansijski, koliko se može pomoći“, govori skromno.

Ipak, mnogo više o njemu će reći činjenica da bol koju osjeća kao roditelj djeteta sa rijetkim oboljenjem, na sve moguće načine želi da umanji drugim onima koji su u istoj situaciji.

„Jer to je čovjek koji je svoj dio, koji je kao radnik u zdravstvu tokom pandemije dobio od države, podijelio drugim porodicama oboljelih“, dodala je predsjednica Saveza za rijetke bolesti RS.

Deset kilomtara koje je istrčao ove godine i dalje čekaju da ih neko kupi i na taj način donira sredstvo za rad i aktivnosti Saveza za rijetke bolesti RS.

„Nisam uspio još prodati kilometre, predao sam u svoju firmu, a ponudio je i Branislav iz Saveza na više adresa. Ako i ne uspijemo, moje dijete će otkupiti od svoga tate i uplatićemo Savezu“, pojašnjava Dalibor.

Možda je baš ovo prilika da i vi, kupovinom njegovih kolimetara, Savezu pružite ruku podrške. To takođe možete učiniti i pozivom na broj 1433, koji je aktivan do kraja avgusta, pri čemu donirate jednu marku Savezu.

Na taj način ćete se pridružiti brojnim pojedincima, udruženjima i organizacijama, među kojima su i kompanije „Novo RS“ i „RSA Gaming“, članice grupacije „Novomatic“ u Republici Srpskoj, koje su zajednički donirale sredstva za realizaciju kampanje „Budi ruka podrške“.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije