FantastičnonajnovijeNaslovna vijestZabavna Lola

Najstariji par na svijetu je proslavio 80 godina braka!

Džon (106) i Šarlot (105) Henderson su se upoznali na fakultetu 1934. godine, a dugovječnost njihove ljubavi je nedavno dobilo i Ginisovo priznanje.

Prevela: Saša Leper

Gillian Brokell / Washington Post

Sve je počelo na predavanjima zoologije 1934. godine. Studenti su bili raspoređeni da sjede po alfabetu, te je dvadesetjednogodišnji Džon Henderson sjeo direktno iza Šarlot Kurits. Kada je pogledao u nju, dopala mu se ta stidljiva dvadesetogodišnjakinja.

A Šarlot?

„Smatrala sam da je sasvim pristojan mladić i nije mi smetalo što mi viri preko ramena“ izjavila je u intervjuu.

Dana 22.12.2019. ovaj par je proslavio svoju 80. godišnjicu braka, a ona trenutno ima 105, a on 106 godina. Hendersoni su dobili i priznanje u vidu Ginisovog rekorda za najstariji ljubavni par na svijetu.

Džon je rođen 1912. godine u Fort Vortu. Pamti kada je prvi put u životu čuo radio – komšije su ga donijele kući kada je Džon imao oko 8 godina.

„Vrlo dobro se sjećam one dugačke antene. Morali su je postaviti u dvorište pored kuće da bi uspjeli dobiti prijem.“

Početkom tridesetih, Džon se preselio u Ostin i upisao na Univerzitet u Teksasu, gdje je igrao američki fudbal. Tada je u Ostinu živjelo oko 53 000 ljudi, dok danas ta metropola i prijestolnica savezne države Teksas broji više od 2 miliona stanovnika.

Sjeća se da je iznajmljivao sobu preko puta Sale Gregori, jedne od nekoliko istorijskih zgrada koje su preostale na urbanom kampusu.

„Komšije do nas su imale kravu i kokoši. Zamislite samo sada kravu i kokoši preko puta Gregorija, gdje je kampus sada tako velik da jedva da se išta prepoznaje.“

Šarolt je rođena u Ajovi 1914. godine. Kada je bila na pragu svojih dvadesetih, suprug njene starije sestre je poginuo u padu vojnog aviona. Čitava Šarlotin porodica se preselila u Teksas, gdje je on bio stacioniran, kako bi bili sa Šarlotinom sestrom i pomogli joj.

Šarlot se ubrzo upisala na Univerzitet u Teksasu, gdje je i upoznala Džona. Upoznali su se iste godine kada je započela izgradnja poznatog tornja, koja je završena tek nakon što su oni diplomirali.

Tada je na snazi bilo i ograničenje visine, jer ništa nije smjelo biti više od Zgrade vlade Teksasa. Danas se kupola te zgrade ni ne vidi na panorami grada iz većine pozicija, jer je zaklonjena neboderima.

Iako kratke zaruke nisu bile neuobičajene u to doba, „trebalo joj je pet godina da odluči da želi da se vjenčamo“, prisjeća se Džon, smijući se. To je bilo u sred Velike depresije, pa su željeli skupiti nešto novca prije nego što se i sami skuće. Šarlot je počela predavati na području Hjustona, a Džon je postao trener američkog fudbala u Port Arturu u Teksasu.

Džon i Šarlot su se vjenčali 22.12.1939. na ceremoniji kojoj su pristustvovala samo dva gosta. Na medeni mjesec su otišli u San Antonio te su odsjeli u hotelu u kome je noćenje koštalo svega sedam dolara.

Iako su zajedno već 85 godina, u braku su „tek“ 80, što znači da ipak ne drže Ginisov rekord za najduži brak. Tu titulu nose Zelmira i Herbert Fišer, koji su se vjenčali kada su imali 19 i 17 godina. Oni su u braku bili 86 godina i 290 dana prije nego što je Herbert umro 2011. godine.

Hendersoni su svoj dom osnovali u Bejtaunu u Teksasu. Šarlot je nastavila da predaje, a Džon je imao dugu karijeru u kompaniji Hambl ojl end refajning, koja je sada dio Eksona. U penziju je otišao 1972. godine.

Vrijeme su ispunili putovanjima, uglavnom krstarenjima. Oplovili su Južnu Ameriku, Skandinaviju, Kinu i desetke drugih područja.

Takođe su ostali posvećeni obožavatelji svog fakultetskog tima američkog fudbala, te i danas posjećuju utakmice kad god mogu. Džon, koji je istovremeno najstariji bivši igrač američkog fudbala ovog univerziteta, odlazi na bar jednu utakmicu u sezoni već 84 godine. To im je znatno lakše u posljednjih deset godina jer su se vratili nazad u Ostin i sada žive u zajednici penzionera.

Džon je rekao da je njegov omiljeni izum kojem je svjedočio, pored mlaznih aviona, televizija. Prvi televizor je vidio u izlogu u Njujorku početkom 1950-tih godina, a već nekoliko godina kasnije je imao sopstveni u dnevnoj sobi.

Pa koja je tajna ovog para? Umjeren život, rekli su. Hrane se zdravo, ne piju mnogo, a Džon i dalje ide u teretanu gotovo svaki dan. Osim nešto gubitka sluha, oboje su izvrsnog zdravlja.

Hendersoni nikad nisu imali djecu „pa neki ljudi kažu da je to uzrok našeg dugog života“, šali se Džon.

Iako sami nisu imali nekih posebnih planova za proslavu godišnjice, zajednica u kojoj žive im je već organizovala proslavu početkom mjeseca.

Pa, nakon 80 godina, da li se i dalje svađaju ili su se navikli jedno na drugo i žive skladno?

„Ne svađamo, ali ako se radujete tome da će vam brak postati mirniji u zlatnim godinama znajte da se mi nikada nismo nešto mnogo svađali i nikada u krevet nismo lijegali ljuti.“

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije