DogađajiLjudiMedicinanajnovijeNaslovna vijestPojaveRadoznala Lola

13 savjeta za lakše nošenje maske za lice

Da, nošenje maske može biti neugodno ili frustrirajuće, posebno ako niste navikli da je nosite. Ljudi koji nose naočale, oni koju su zabrinuti što ne mogu normalno disati dok ih nose ili koji ih nose duži vremenski period suočavaju se sa raznim izazovima.

Prevela: Sara Desančić Redakcija

theconversation.com

Prije nekoliko dana uvedeno je obavezno nošenje maski na otvorenom za ljude koji žive u Melbourne i Mitchell Shire. To znači da će mnogi Australci po prvi put u životu nositi maske za lice.

Ali zdravstveni radnici, koji već dugo vremena koriste maske za lice kao dio svog svakodnevnog rada, smislili su niz korisnih rješenja a mi želimo da ih podijelimo sa vama.

Šta treba da radite da vam naočale prestanu magliti?

 Za ljude koji nose naočale, nošenje maske predstavlja pravi izazov. Ona može dovesti do zamagljivanja stakala, smanjujući im vid. Dok dišete, vaš topli zrak odlazi prema vrhu maske i kad se stopi sa hladnim predmetom u ovom slučaju sa staklom, hladi se, formirajući kondenzaciju ili maglu.

Neprekidno skidanje naočala da biste ih obrisali i ponovo stavljanje predstavlja rizik od infekcije. Dakle, ključno je spriječavanje ili minimiziranje zamagljivanja. Evo nekoliko savjeta:

 1. Sapun i voda

Naočale operite sapunom i vodom a zatim ih osušite krpom od mikrovlakana. Ova vrsta krpe obično dolazi uz svaki par naočala. Sapun smanjuje površinsku napetost, spriječavajući maglu da se zalijepi na stakla.

Foto: Unsplash

 1. Pjena za brijanje

Nanesite tanak sloj pjene za brijanje na unutrašnjost naočala, a zatim ih nježno obrišite. Pjena za brijanje će zaštiti stakla da ne zamagle.

 1. Sprej za uklanjanje vlage

Možete koristiti komercijalni sprej protiv vlage i on se na staklima veoma bistro osuši. Ali obavezno provjerite da li je kompatibilno sa vašim tipom stakala. Ovaj sprej možete kupiti u bilo kojoj prodavnici ili apoteci.

 1. Zatvorite rupu na hirurškim maskama

Oblikujte dio maske koji se nalazi na nosu skroz prema licu. Tako ćete smanjiti jaz koji omogućava toplom vlažnom vazduhu da dođe do naočala.

Foto: Unsplash

 1. Žice obložene platnom ili plastikom

Ako pravite vlastitu masku iskoristite žicu koja je zaštićena platnom ili plastikom i ušijte je na gornji šav vaše maske, jer ćete lakše oblikovati platno i zaštititi nos. Npr. tu žicu možete naći na pakovanjima kupovnog hljeba.

 1. Trakica

Neki zdravstveni radnici na gornji rub maske lijepe traku; koja je posebno dizajnirana za upotrebu na koži, kako bi zatvorili rupe kroz koje prolazi vazduh. Možete ih kupiti online ili u apotekama.

 1. Vlažne maramice

Blago navlaživanje maramice, presavijanje i stavljanje ispod gornje ivice maske takođe predstavlja jedan trik.

 1. Najlonske čarape

Jedno zdravstveno odjeljenje kaže da ako želite da dobro ulegnete prostor između obraza i sloja nosa, možete staviti sloj najlonske čarape preko lica.

 

Nažalost, ne postoji magični trik koji bi mogao lako zaustaviti magljenje naočala. Zatvaranje prostora između obraza i nosa trenutno predstavlja najbolje rješenje.

 

Osjećam se anksizno zbog nošenja maske. Šta mogu da uradim?

 

Ako stavite masku možda ćete se osjećati anksiozno ili ćete možda malo teže disati, posebno ako ste novi u ovome.

Srećom, Svjetska zdravstvena organizacija i drugi kažu da nema dokaza da će maska za lice izazvati pad nivoa kiseonika ili povećanje nivoa ugljen-dioksida u krvi za uobičajene svakodnevne aktivnosti.

Ako se osjećate anksiozno zbog nošenja maske, evo nekoliko savjeta:

 1. Vježbajte kod kuće

Stavite masku i odvojite nekoliko minuta prije nego što izađete iz kuće da se naviknete na osjećaj nošenja maske. Usporite disanje, udahnite lagano, dužim udisajima i izdisajima, fokusirajući se na činjenicu da vam zrak dolazi do pluća.

Foto: Unsplash

 1. Pokušajte sa drugom maskom

Ako i dalje osjećate otežano disanje, pokušajte sa drugom maskom, koristite komercijalno dostupan dizajn ili iskoristite materijale iz svog doma i napravite sami svoju masku.

Foto: Unsplash

Kako da zaustavite bolove i nelagodnost oko ušiju?

 Kada nosite masku za lice nekoliko sati, primjetićete nelagodnost oko ušiju jer ušne trakice mogu oštetiti kožu. Evo šta možete uraditi:

 

 1. Nosite traku za kosu sa dugmićima

Jedno od rješenja je traka za kosu sa dva dugmeta. Ušijte dugmiće tako da budu iza ušiju. Umjesto da vežete trakice oko ušiju zakačite ih na dugmad. Ovo uklanja pritisak sa kože i omogućava vam da duže nosite masku.

 1. Spajalica za papir

Stavite dve spajalice za papir oko trake za kosu ponovo ih postavljajući u ravnini ušiju. Kad privučete trakice od maske, stegnite spajalice kako bi maska čvrsto stajala.

 1. 3D štampanje

Slobodno dostupni šabloni 3D štampača omogućavaju vam da ištampate svoj štitnik za uši.

 

Možda će vam biti potrebno nekoliko pokušaja da se naviknete na nošenje maske. Ali uz malo truda, naočale bi trebale ostati čiste, uši bez nelagodnosti i bola a svaka uznemirenost zbog nošenja maske bi trebala da se smanji.

 

Nošenje maske u javnosti je još jedna stvar koju možemo da učinimo kako bi zaštitili i sebe i zajednicu uz obavezno društveno distanciranje i redovnu higijenu ruku.

 

 

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije