AktivizamFeminizamHrabra LolaLolitetinajnovije

Fantazija o životu princeze: bajka ili noćna mora?

Megan Markl je upravo okrenula naglavačke fantaziju o životu princeza i bacila krunu na pod.

Prevela: Saša Leper

Monica Hesse / The Washington Post

Ako vam je ikada bio potreban dokaz da se moralni luk Britanije lagano uvija ka zdravom razumu i da kolektivno ne živimo u haotičnom kontejneru, samo pogledajte silnu podršku Amerikanaca koju je Megan Markl dobila zbog bijega iz kraljevske porodice.

Postojalo je vrijeme kada je ovakvo navijanje za Bregzit bilo nezamislivo. Kada su se razvodili Čarls i Dijana, javno mnijenje je bilo uz Dijanu, ali su ogorčeno insistirali na tome da Di zadrži svoju titulu. Bijeg od Čarlsa? Da. Bijeg od dužnosti princeze? Ne.

Možda je njen muž čitav njihov brak čeznuo za drugom ženom, ali ultimativna uvreda bi ipak bila da se morala vratiti na to da bude obična Dijana Spenser, a ne princeza od Velsa. Gledali smo Pepeljugu. Gledali smo Uspavanu ljepoticu. Svijet je funkcionisao ovako: čistiš kamin za svoje okrutne rođake dok te neko ne izvede iz tog mraka i ne da ti tijaru. Šta god da se desi, Dijana, drži se tijare.

I evo nas sada, četvrt vijek kasnije, a Megan radi upravo suprotno: Zadržala je muža. Odbacila je titulu vojvotkinje od Saseksa.

To je napredak.

 

Ako razmislite o tome, fantazija o princezi, neugodno ali neophodno, uvijek je bila fantazija o uzdržavanoj ženi. Čuvana u najljepšim palatama, naravno, ali i dalje čuvana: bez mogućnosti da zarađuje svoj novac, ima svoja mišljenja ili svoj glas. Sedmicu dana nakon Dijanine pogibije, sjajna autorka Mardžori Vilijams je fantastično sumirala paradoks o princezi:

„Željeti da budete princeza nije samo želja za napredovanjem do kraljevskog statusa, to je želja za vječnim statusom kćerke, trajnim skloništem. Zavisnošću.“

Ta zavisnost, naravno, nije toliko bila vezana za muža koliko za državu, a to je možda i najprivlačniji dio ove fantazije: čitava država se brinula o tome da ste uvijek siti i obezbijeđeni, da vam dužnost nalaže da putujete svijetom i odsijedate u luksuznom smještaju, da imate čitavo osoblje koje vam pomaže da odlučite šta ćete obući i kako da se ponašate na različitim događajima posebno upriličenim baš za vas. Postoji ogromna količina sigurnosti u tom osjećaju da je potreban ustavni amandman da bi vas izbacili na ulicu.

Za razliku od cilja da se notorno obogatite – što se jednako može postići i dobijanjem na lutriji ili udajom za nekog velikana iz svijeta nafte koji ipak nije član kraljevske porodice – uloga princeze sa sobom nosi i osjećaj plemenite obaveze. Radili biste to kako biste inspirisali ljude. Bili biste oličenje humanosti i dobre volje.

U nekim minulim dobima kada je živote žena određivao život domaćinstva, prilično je jasno zašto bi se fantazija o sluškinjama i kućnim pomoćnicima činila izuzetno privlačno. Sada, u dobu kada si milenijalci ne mogu priuštiti ni da kupe stan, prilično sam sigurna da ne maštaju samo žene o tome da budu princeze. Gledala sam prenos Harijevog i Meganinog vjenčanja u restoranu hotela i kad je par izašao iz dvorca Vindzor i ušao svoj Jaguar, šanker, muškarac, se okrenuo prema meni i suho rekao: „Hari, odvedi me!“

Fantazija o princezi: fantazija o tome da bar jednom u životu odete na zabavu bez da se pokušavate sjetiti da li ste već usuli gorivo i da li imate 20 maraka da ga uspete usput.

Ali kako je pokazalo prethodnih 18 mjeseci, nije to sve baš tako jednostavno. Za Megan je to uključivalo brojne masne glasine o raskolima u kraljevskoj porodici koje je navodno izazvala upravo ona: Megan i Kejt, Megan i Vilijam, vojvoda i sama kraljica. Nakon što je rodila bebu, odlučila je da se ne digne automatski iz kreveta i ne predstavi bebu javnosti, zbog čega je takođe kritikovana. Kada je ipak jesu fotografisali, veoma je primjećeno i komentarisano to što se njeno tijelo nije čudesno vratilo na veličinu koje je bilo prije trudnoće.

Optužena je za to da je podmuklo „uticala“ na Harija – kao da poenta braka nije međusobni uticaj jednog na drugo – iako se njen uticaj uglavnom svodio na podsticanje Harija da se aktivno angažuje kao otac i da jede avokado.

Zato se pozdravila sa svim tim. Poslala je poruku da su njen sopstveni glas i sloboda vrjedniji od sigurnosti i raskoši: fantazija o princezama su zapravo noćna mora.

Ne samo da je pobjegla iz kaveza princeze, već je obrnula situaciju tako što je povela i muža sa sobom.

Megan, odvedi me.

Ova odluka sama po sebi pokazuje povlašteni položaj. Megan vjerovatno još uvijek ima pozamašnu ušteđevinu iz perioda kada se bavila glumom, a sigurni smo i da bi mogla zaraditi pravu premiju ako bi joj ikada zatrebalo još novca pa odluči da glumi samu sebe u filmu o svom životu.

Pa ipak, kada je (bivši) par iz kraljevske porodice objavio svoju odluku na Instagramu, i moja prva reakcija je bila neobjašnjiva iznerviranost. Megan i Hari su od početka znali šta im je u opisu posla. Kako su ga onda mogli napustiti?

Taj posao je užasan, poručivala nam je Megan. Bila sam dio vaše bajke i tu sam da vam ispričam sve o tome – o tišini, o smješkanju, o guranju same sebe u neku unaprijed osmišljenu kutiju u ime statusa princeze – posao je užasan. Ne moram to trpiti. Niko od nas ne bi trebao.

To je napredak. Sama će sebi kupiti tu prokletu tijaru.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije