Ljudski odnosinajnovijeNaslovna vijestPorodicaPraktična LolaŽivot

Ne želim biti tamo gdje me ne vole

Tko od nas nije čuo za uzrečicu “Gdje čeljad nije bijesna, kuća nije tijesna”? No što kada kuća nije tijesna, a čeljad je ipak bijesna?

Lola Magazin

Kuću ne moramo zamišljati kao pravu kuću, nego kao naša srca ili umove.

Ima onih koji stoje pred vratima i ne žele vam otvoriti, čak vidite da su unutra, čujete i prdac od nervoze. No ima i onih koji vam mašu još sa širom otvorenog prozora, jer vam se zbilja vesele kad vas vide još u daljini.

Nikad nisam imala problema s roditeljima svojih partnera, niti su oni imali problema sa mnom.
Pa, do sada.

Mnogi od nas će za sebe reći da nisu imali lijep život, a ni ja nisam izuzetak.

Foto: Unsplash

I zato razumijem da je svakome od nas život vječna borba, zbog čega sam iskreno draga i ljubazna osoba, sa mnom je jednostavno i ugodno komunicirati – i svatko tko stupi u kontakt sa mnom, zaista je u stanju to osjetiti.

Odgajana sam strogo, a usudila bih se reći i pogrešno – majčina pretjerana pravednost i poštenje su me doslovce koštale glave, a jedino što sam od toga imala je sumanut osjećaj krivnje.

Kada sam napokon počela raditi ono što mislim da je ispravno i na način na koji mislim da je ispravno, počela sam osjećati radost i slobodu.

Znate one ljude koji za sebe tvrde da uvijek govore istinu i da ih nije briga što drugi misle o njima, a zapravo su hrabri samo pred onima kojima hrabrosti nedostaje i ne samo da su ovisni o tuđem, nego i o vlastitom mišljenju…?

E, pa… Kada ste osoba koja doslovce ne može ništa izgubiti i jedino što želite je miran dan, zbilja je svejedno govorite li istinu i tko što misli o vama i o bilo kome i bilo čemu. Naprosto, želite samo miran dan.

Nikome ne smetate. Ni sa smislom za humor ni izgledom koji se ne većini ne sviđa, zato što ne odgovara trenutno ili općenito prihvaćenom. Nikome ne smetate kad gledate svoj posao, umjesto tuđeg. Ne započinjete razgovore s ciljem da na osobu izbacite sve frustracije i nezadovoljstvo, općenito, ne idete tamo gdje vas ne vole i ne žele. Iz bilo kojeg razloga.

No…

Što ako roditeljima svog partnera iskreno kažete da ga volite i da biste voljeli da ste u odličnim odnosima s njima, no da ste tu ne zato da biste se svidjeli njima nego zato što se on sviđa vama?

Što ako činite sve da zbilja budete u odličnim odnosima s njima, no u nedostatku nečega što bi vam zamjerili, napokon iskopaju nešto iz nosa i ta sitnica počne širiti razdor između vas i partnera?

Kada vas tretiraju kao da niste važni, iako ste odabranica njihovog sina?

Još gore, što ako je vaš partner slijep, gluh i nijem na sve to, kako se ne bi posvađao s roditeljima?

– Jer roditeljska ljubav je bezuvjetna, za razliku od romantične?

Foto: Unsplash

Nemojte odmah povjerovati u to. Postoje posesivni roditelji i toksični tipovi roditeljstva, čija ljubav počiva na emocionalnim ucjenama.
Kada vaš partner osjeća da mora birati između roditelja i vas.
A što ako zaista mora?
Mora li?

Jesam li ja loša buduća žena, zato što ne dam da se na mene viče u vlastitoj kući, ili je moj partner loš budući muž koji u šutnji gleda kako njegova majka to čini pred njim?

Ja mogu živjeti bez njih – baš kao što oni mogu i bez mene.
Ne želim biti tamo gdje me ne vole i ne žele.
Žao mi je što mi je trebalo toliko godina da to shvatim.

Foto: Unsplash

Ako bude morao birati, to će biti zato što njegovi roditelji to očekuju od njega. Ja samo želim miran dan. Tjedan, mjesec, godinu, život. Za promjenu.
Ako odabere njih, neka mu je sa srećom. Isto će ga čekati i s drugom partnericom – a ja i dalje neću ići tamo gdje me ne vole i ne žele.

Preživjela sam toliko psihičkog i fizičkog zlostavljanja… Mislim da mogu preživjeti i ako se ne svidim nečijim roditeljima.
Ipak bih voljela da imaju valjan razlog za to.

Vidite, problem je kada postoji nešto što se zove imati takta. Zbog toga ne možete takvim roditeljima ni dati valjan razlog da im se ne svidite. Dovoljno je samo što ste im “uzeli” sina.

Koji može biti tamo gdje vas ne vole i ne žele.

Jesam li ja jedina koja misli i osjeća da to nije u redu?

 

 

Piše: Iva Sopka

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije