Lole iz komšilukanajnovijeNaslovna vijest

Dragan Banjac – Banjaluka, grad olimpijskih pobjednika

Svaki put šetajući Ulicom Olimpijskih Pobjednika, koja jeste nešto po čemu se Banja Luka poznaje, ili prolazeći ispod slavoluka u čast njih osmorice, u dvorani Borik, razmišljam koliko je potrebno talenta, truda, odricanja, da se dođe do ostvarenja tog sna i cilja svakog sportiste

Autor: Redakcija

Ovogodišnje Olimpijske Igre, koje je trebalo da se održe u Tokiju, odložene su, a razlog je sasvim opravdan. Pandemija.

Slogan ovih Igara „Ujedinjeni emocijom“, daje nadu da će se sportski svijet naredne godine ponovo okupiti u Tokiju.

Sportisti svijeta „ujedinili“ su se kroz mnoge akcije, kampanje, lične savjete sa jasnom porukom koju objedinjujem u jednu: Poštuj pravila, budi fer prema sebi i prema drugima.

Tako ja i razumijem sport i tako se trudim da u mjeri, koliko mogu da utičem i doprinesem, da takav duh bude prisutan u 252 sportske organizacije u Banja Luci, u 40 grana sporta i 13 sportskih organizacija invalidnih lica.

Bila mi je čast da 2012. godine budem uključen u obilježavanje pedeset godina postojanja naše „Slavije“. Bokserskog kluba, čije smo poluvijekovno trajanje nazvali „Slavija je naša pobjeda“.

Moji veliki prijatelji bokseri su me naučili da u životu nije pobjeđivao onaj ko nikad nije padao već onaj koji je brzo ustajao.

Naučio sam mnogo toga i još uvijek učim, kao sportski radnik.

Nastojim to da primjenim i unaprijedim. Najviše sam naučio od vrhunskih sportskih pedagoga, onih koji od djece stvaraju šampione, koji imaju pristup da se sa djecom „sporta treba znati igrati“. Od njih sam kao roditelj prihvatio upozorenje da prekomjerna briga za djetetov sportski uspjeh je „roditeljska greška“ koja može da jako optrerećuje dijete i ima dalekosežne posljedice.

Želim da ispravim grešku koju sam uočio šetajući trim stazama, koje smo kao graditeljski tim izgradili u Banja Luci i koje i dalje gradimo, upotpunjene teretanama na otvorenom.

Želim da se na svakoj od tih staza i teretana na otvorenom postavi tabla sa tekstom: ŠAMPIONI nisu napravljeni u teretani. Šampioni su napravljeni od nečega što je duboko u njima – ŽELJE, VIZIJE, SNA.

To je rekao veliki Muhamed Ali.

Kako se postaje šampion? Ne znam.

Ali želim da 30. avgusta, na dan kada je rođen Nebojša Glogovac, Trebinjac, ponosan na svoje odrastanje u Nevesinju, u našoj Banja Luci „osvane“ mural sa njegovim likom i tekstom:

„Sine, znaš kako se postaje šampion? Tako što izađeš na teren, kad je najteže i pobijediš.“

Replika iz filma „Nebeska udica“.

Ali poruka svima nama, našoj djeci i djeci njihove djece. Za to želim da se borim.

Teren naše borbe nije omeđen samo sportom. Ali, pravila moraju da se poštuju.

Pogotovo, kad je teško.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije