MedicinanajnovijeNaslovna vijest

“Uteroskop” izum godine – aparat kojim će se raditi bezbolne intervencije na grliću materice

Francuska Akademija nauka proglasila je patent mlade srpske dizajnerke Aleksandre Petrićević (22) izumom godine. Ona je dizajnirala “Uteroskop”, aparat pomoću kojeg će se raditi bezbolne intervencije na grliću materice.

Redakcija

original

Aleksandra živi u Francuskoj i dizajner je medicinskih pomagala. U saradnji sa lekarima, ali i članovima porodice koji su već osmislili neke patente, došla je do rešenja za svoj izum.

– Prethodnih godinu dana proučavala sam anatomiju materice, kao i instrumente i aktuelne metode. Iznenadila sam se grubim instrumentima i načinom na koji se primenjuju. Prosto je neverovatno da toliko naprednih tehnologija postoji, da se svakodnevno koriste kao luksuz i komfor, a da su oni važniji nego instrumenti u medecini. Mi i dalje koristimo nehumane i zastarele metode.

Neki od njih se koriste još od 1879. godine, kao na primer metalni dilatatori po Hegaru. I zato mi je drago da se o mom izumu pročulo i u Srbiji, jer je ova inovacija za mene veliki napredak za ženski svet – objašnjava Aleksandra.

Rak grlića je drugi najčešći karcinom kod žena posle karcinoma dojke. U zemljama EU i razvijenim zemljama sveta bolest je praktično iskorenjena i predstavlja bolest koja pripada istoriji medicine. To je postignuto opštim društvenim naporom, masovnim organizovanim programima primarne i sekundarne prevencije. U Srbiji, nažalost, godišnje umre imeđu 300 do 900 žena od raka grlića materice.

Uteroskop je napravljen od plastike i štiti od povreda, perforacija, unošenja bakterija i smanjivanje bola tokom ginekološkog pregleda.

– Njegovim korišćenjem može se izbeći upotreba totalnih anestezija, ali i odlazak u operacionu salu, jer se pregled ovim pomagalom može obaviti u ambulanti. Može se koristiti za obične preglede i, naravno, za veće intervencije, kao što je cista na materici, ginekološki karcinomi, kiretaže. Uteroskop zadržava otvoren kanal grlića materice i zato štiti matericu, jer se tako izbegava direktan kontak i obezbeđuje da intervencija prođe bez bilo kakvih neželjenih efekata – ispričala je Aleksandra svojevremeno za Blic.

original

Njen plan je da se u Srbiji proizvode i izvoze sve potrebne količine širom sveta sa proširivanjem kapaciteta koji mogu biti milionski, jer se godišnje u svetu obavlja između 300 i 400 miliona intervencija na materici.

– Nadam se da će mi i država Srbija izaći u susret nekim subvencijama za proizvodnju i izvoz – rekla je ona.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije