AktivizamHrabra Lolanajnovije

Da, dragi roditelji, odgovorni ste!

Dragi roditelji, odgovorni ste kada vaše dijete maltretira drugo dijete.

Redakcija

Odgovorni ste kada na vaše oči dijete čupa drveće i grane a vi ne reagujete.
Odgovorni ste i kada bacaju petarde a 14 pasa i mačaka u okolini preživljava teror.
Znate li da ste odgovorni i za to kada vaše dijete maltretiraju – da raspoznate promjenu u ponašanju.
Dužni ste, dragi roditelji, čitati djetetu knjige da stekne naviku.
Dužni ste i odgovoriti na milion pitanja na koje ni sami ne znate odgovor.

Dužni ste.

Dragi roditelji, krivi ste! Krivi ste isključivo vi što vam dijete surfa po internetu bez nadzora. Krivi ste što gleda Zadrugu sa vama. Krivi ste što ne radi zadaću. I to što ne poštuju starije od sebe, to ste posebno krivi. Krivi ste i za vokabular koji koriste. I za to čak ste krivi. I krivi ste i za vandalizam i svaki vid uništavanja bilo čije imovine, kako lične tako i tuđe.

Stidite se.

Stidite se što nemate vremena da provedete i popričate sa svojim djetetom. To bi riješilo dosta ovih problema. Stidite se što vaše dijete baca smeće van mjesta predviđenog za to. Stidite se za svaku situaciju gdje je vaše dijete napravilo grdnu grešku i naštetilo nekome drugom, a vi ste mu štitili leđa. Za to se pogotovo stidite.

Foto: Alexander Dummer / Unsplash

Zašto?

To isto dijete je vidjelo nasilje u Zadruzi. To isto dijete će vas sutra poslati u 3 lijepe jer je tamo negdje to čulo. Pitaćete se gdje? Tom istom djetetu VI LIČNO dozvoljavate da baca petarde sa trećeg sprata pod prozore ljudima u prizemlju. E baš u tom prizemlju živi žena sa slabim srcem, znate li to? Znate li da nije lijepo što vam djeca u ponoć igraju košarku dok 4 okolna stana ne mogu oka da sklope od njih? I zato ste odgovorni. Baš zbog toga ste krivi. I treba da se stidite.

Naučite djecu pravim vrijednostima, učite ih istinskim i iskrenim stvarima, ne trujte ih tabletima i telefonima. Tablet i telefon = cucla 21. vijeka! Nemojte, dragi roditelji, nemojte, molim vas, da vam je mrsko da izvede dijete u šetnju samo zato što je vas neko na poslu naljutio. Nemojte da u pogrešno vrijeme shvatite da ste krivi. I da ste odgovorni.

Naučite ih da nije sramota što N.N. i ove godine ima staru školsku torbu. Kažite im da nije sramota podijeliti čokoladicu sa nekim. Jer ako ih učite suprotnom – onda vas treba da bude sramota.

Živite, volite, smijte se, učite, šetajte, pjevajte, plešite zajedno. Igrajte i tu prokletu košarku, ali u pristojno vrijeme. Ne učite ih da budu neodgovorni. Neodgovornost je nasljedna. Nemarnost je nasljedna. Krivica i ponašanje isto. Kako vi prema njima – tako oni sutra prema vama, prema vašim roditeljima, prema skitnicama, prema prijateljima, prema muževima/ženama, prema radnim kolegama, prema braći i sestrama, prema svojoj djeci. A tad vam je kasno da sva ova ogorčenja spoznate.

Molim vas, uočite maltretiranje na vrijeme. Spriječite gledanje svake vrste eksplicitnog YouTube sadržaja koji ih podražavaju i izazivaju da vise kroz prozor. Obratite pažnju na jedinice u dnevniku, ohrabrite ih da ih isprave, pomozite im da ih isprave, ne galamite na njih.

Molim vas, dragi roditelji….molim vas, samo budite roditelji. Svijet će biti bolji.

 

 

Piše: Suzana Kisin

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije