Feminizam

Borba protiv mizoginije i seksizma na stranici Ženska mreža

Pojava seksističkih komentara na društvenim mrežama, je, nažalost, postala svakodnevna pojava.

Ružica Ljubičić

Bisera Zlatanović je odlučila prikupiti, selektirati i objaviti ovakve komentare i objaviti ih na stranici Ženska mreža.

„Mislim da seksistički komentari dolaze  od strane jako frustriranih, neostvarenih muškaraca i kao glavni razlog bih navela primjere u primarnoj porodici i drugi u jačanju religije, poslije rata. Religija nije baš naklonjena ženama“- smatra Bisera

Stranica Ženska mreža je nastala prije četiri godine, kada je Bisera kroz politiku pokušala progurati feminističke ideje. Tada se zvala „Ženska mreža Levica Srbije“ Glavna misija ove stranice  je staviti na „stup srama“ nasilnike, zlostavljače i progonitelje.

„Na ovaj način način želim upozoriti djevojke i žene koga se treba kloniti na društvenim mrežama. Također, želim skinuti stigmu sa žrtvi i dati podršku“ – govori hrabra Bisera koja ne odustaje od građanskog aktivizma.

Bisera je imala priliku da se hrabro suoći  sa mizogonim opaskama i ističe razliku između govora mržnje i mizoginije, time što mizogoni sugovornik ima manipulativnu taktika da kaže svim ženama da su lude. Takvi komentatori kao glavno opravdanje iznose pogrešnu intepretaciju napisanoga.

„Govor mržnje se može prijaviti, samo što facebook administracija reagira tek na vještije komentare uvij u masnicu ili slično, paradoks je da ja koja objavim nečiju mržnju budem prijavljena“- naglašava Bisera problematiku širenja seksitičkih komentara.

Kao najgori primjer koji je objavila na stranici Ženska mreža navodi komentar žalbe muškarca kako mu bivša žene brani viđati dijete, odnosno komentar drugoga koji predlaže da pobije radnice Czsr, ženu i dijete ostavi sa posla. Na objavu ovog komentara, Bisera je dobila zabranu od facebooka.

„Protiv seksizma i mizoginije se treba boriti argumentima, na žalost ne možete tako brzo mijenjati kolektivnu i individualnu svijest“- ističe Bisera i zaključuje da je najbolje rješenje osramotiti ih javno.

Ako ste ikada, doživjele ovakav komentar možete poslati u inbox i bit će objavljeno na stranici Ženska mreža,

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije