AktivizamHrabra Lolanajnovije

Dragan Banjac: Banjaluka je ženskog roda

Potpuno sam siguran u jednu stvar: Da razgovor nikada ne smije da izgubi podsticaj. Sve ovo što pišem, pišem sa namjerom da konačno počnemo da razgovaramo.

Redakcija

Forma je nebitna… Suština je razgovor… Da li uživo, telefonom, skajpom, preko društvenih mreža. Fizička distanca nije isto što i socijalna distanca.

Samo se razgovorom dolazi do dogovora.

Potpuno sam posvećen, da kroz taj dogovor pronađemo odgovor i rješenje na pitanje, koje je danas potisnuto: Kakvo mi to društvo želimo da izgradimo ?

Ovdje, u našoj Banja Luci.

Jedna od najumnijih žena i najuspješnijih lidera sa nadimkom „Čelična Ledi“ je isticala: „Ne postoji društvo, kao takvo. Postoje pojedinci, muškarci i žene i postoje porodice…“  Pobijedila je u „muškoj igri“.

Postoje zajedničke vrijednosti, istaknuto je na Globalnom Forumu Ženskih Lidera, na kome je 400 najuticajnijih žena svijeta iz oblasti biznisa, tehnologije, obrazovanja i politike poslalo jasnu poruku, koja je i bila i slogan tog skupa: POWER TOGETHER.

Sve je to podržano i kampanjam HeForShe, a postoji i globalna kampanja, u kojoj preko 70 predsjednika i premijera svijeta – muškaraca podržava aktivitet i kampanju liderstva žena.

Po mom mišljenju stav ovih muškaraca je samo deklarativan i svaki od njih je mogao puno više da doprinese konkretnim djelom u svojoj zemlji.

Na ovim prostorima, geografski omeđenim terminom Zapadnog Balkana, višak istorije je već dugo prisutan, a manjak dobre namjere za razgovorom, vidljiv, tačnije nevidljiv i nečujan…

Ali, da se klonimo bar jednog dijela istorije o kojoj pišem: Na prostorima FNRJ, 11. avgusta 1945. godine žene su dobile univerzalno pravo glasa… Iste godine se to desilo i u Italiji i Francuskoj, koja je još u 19. vijeku postala poznata po i danas prisutnom: JEDNAKOST, PRAVDA, BRATSTVO.

Kakvo mi društvo, konkretno društvo rodne ravnopravnosti gradimo u Banja Luci ?

Kad god si u nedoumici, reci istinu…

Ženama Banja Luke ne trebaju deklarativna prepucavanja oko te teme i ukazivanje na njihove slobode.

Znaju one to bolje od nas muškaraca.

Zato što su odgovornije, sa više strpljenja i manje sujete..

Želim da shvatimo da su ljudi činilac razvoja i da prihvatimo da su žene i muškarci  – ljudi.

A, priznajmo ljudi, svi smo mi zabrinuti kada će i da li će sve ovo što se pandemije tiče, proći i kada ćemo se moći zajedno posvetiti razvoju?

Dominantne emocije tokom pandemije su strah, beznađe, nemoć, zabrinutost za zdravlje, strah za budućnost, zabrinutost za prijatelje, zabrinutost za porodicu…

Dvije trećine žena ovog svijeta, ovakav kakav jeste, zabrinut je za porodicu…

U Banja Luci samo to Žene Banja Luke mogu da kažu…

Naslov ovog teksta: Banja Luka ženskog roda je u stvari moja želja da izgradimo društvo: ODGOVORNO, STRPLJIVO, BEZ SUJETE.

Društvo u kome se kroz razgovor dolazi do dogovora.

Dogovora, kako odgovoriti svim izazovima koji su tu, među nama…

 

 

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije