Lole iz komšilukanajnovijeNaslovna vijestO ljudima

Kako preživeti napade besa

Tantrumi ili napadi besa se pojavljuju kod dece oko druge godine, a prestaju oko treće, ili čak četvrte, zavisi od deteta.

Piše: Jelena Vasiljković Redakcija

Neki roditelji ih neće ni osetiti, ali ako su deca izazovnija, roditelji će poželeti da počupaju svu kosu sa glave.

Zašto ne mogu da se igram sa ptičjom kakom? Plač!
Hoću da obujem sekine patike! Plač!
Zašto gušter neće da dođe kod mene? Plač!
Hoću da budem na banderi! Plač!
Hoću da operem zube četkom za wc šolju! Plač!

Ovo su neke od situacija koje su kod nas prethodile totalnom frasu, nerviranju i plakanju. A ja se sa tim borim u etapama.

Prva etapa je objašnjavanje i preusmeravanje pažnje.
Ne možeš da obuješ sekine patike zato što su ti male, ona je mlađa od tebe i noga joj je manja od tvoje.

A ti si velika devojčica i možeš da obuješ ove, super svetleće, Tarine patike. Vidi kako su super. Slažu ti se uz majicu i niko nema ovako lepe patike.

Ako je ovo ne smiri, pokušam da joj pomognem u njenom naumu. Naravno, ova etapa zavisi od situacije, svakako joj neću dozvoliti da pere zube četkom za wc šolju.

Hajde, popni se na banderu. Jedna noga tu, druga ovde. Hoćeš da ti pomognem? Bravo! Ruke stavi tu i penji se. Pa ne mogu ja da te popnem, ja sam mala, a vidi kolika je bandera. Hajde, možeš sama.

Posle ovoga ili odustane ili nastavlja da drami, a onda mi ne preostaje ništa drugo nego da strpljivo čekam da prođe, vodeći računa da ne povredi sebe, a ni druge oko nje (seku, prvenstveno).

Foto: unsplash

Na kraju svega, kad bes popusti i ponašanje se smiri, ja sam tu da pružim zagrljaj i pažnju-mažnju koliko god joj je potrebno.

Postoji snimak koji je kružio društvenim mrežama gde tata sedi pored dečaka koji ima napad besa i ne radi ništa, već čeka da prođe. Snimak je jako emotivan i lepo opisuje ovo što sam vam upravo napisala.

Deca su mala bića sa velikim osećanjima koje još uvek ne mogu da izraze kao mi, odrasli (da se ne lažemo, nekad ne umemo ni mi, zar ne?).

I oni nekad osećaju tugu, bes, nezadovoljstvo, ljubomoru i ovo je način da se isprazne.

I to je normalno. Svako dete, i roditelji, manje-više moraju da prežive ovu fazu. Kada ona prođe, nećete se ni sećati koliko je bilo stresno, bar dok ne stignu do faze slične ovoj – tinejdž faza.

A dok ne prođe, strpljenje, strpljenje i strpljenje su jedini lek.

Da napomenem da ja nisam nikakav stručnjak za napade besa, već samo roditelj koji pokušava na najzdraviji način da preživi sve to. Ovo su metode koje prolaze kod moje ćerke.

Da li će ovo biti dobre metode za moju drugu ćerku? Ne znam, videću kad ona dođe u te godine. Da li su ovo dobre metode za vaše dete? Ne znam ni to. Pokušajte, nemate šta da izgubite.

Nadam se da vam se dopao tekst i pomogao bar malo.
Ako vas interesuju mameće teme možete posetiti sajt https://bositabani.wordpress.com/
gde sam okupila sjajne žene i pišemo o lepim i manje lepim stvarima u roditeljstvu.

Zapratite nas i na instagramu – @bosi_tabani.
Ostanite zdravi.

Vaša,
Jelena Vasiljković

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije