MedicinanajnovijeNaslovna vijestPraktična Lola

G-Tačka kod žena: šta je to i kako je pronaći?

Mnogi od nas su čuli za neuhvatljivu G- tačku, ali samo mali broj ljudi tvrdi da su je zaista našli.

Prevela: Sara Desančić Redakcija

netdoctor.co.uk

Dok se priča da je ovaj taster za seks proizveo nevjerovatne orgazme, G- tačku je jako teško naći, pa čak i doktori i stručnjaci za seks ne znaju preciznu GPS lokaciju.

Ako želite da istražite G- tačku partnera, tu samo da vam pomognemo. Razgovarali smo sa suosnivačem HANX-a dr Sarah Welsh i piscem “seksa i odnosa” u kompaniji LoveHoney Lindsay Phillips da saznamo šta je tačno G- mjesto i kako da ga pronađemo:

Šta je G- tačka?

G- tačka je erogena zona koja se nalazi odmah ispod prednjeg vaginalnog zida.”G- tačka je poznata kao erogena zona u vagini, koja kada se kod žena stimuliše, može dovesti do seksualnog uzbuđenja, orgazma i ejakulacije”, objašnjava dr Welsh. Ime je dobila po njemačkom doktoru Ernst Grafenberg-u.

Grafenberg, koji je takođe pronalazač intra-materičnog uređaja, vjerovao je da je otkrio novu erogenu zonu, koja se nalazi negdje blizu prednjeg zida vagine, u predjelu mokraćnog prolaza(uretre).

Foto: unsplash

Svoje zaključke objavio je u Međunarodnom časopisu za seksologiju 1950. pod nazivom Uloga uretre u ženskom orgazmu.

Da li G- tačka zaista postoji?

Neki naučnici, uključujući i ginekologe, sumnjaju u postojanje G-tačke. Američki časopis za akušerstvo i ginekologiju je 2001. godine Grafenberg-ov rad nazvao “modernim ginekološkim mitom”.

Međutim, u martu 2008. godine G- tačka je opet izazvala svjetsku senzaciju, kada je italijanski tim sa Univerziteta L Aquila objavio da je uradio ultrazvučne pretrage na 20 žena.

G- tačka je erogena oblast u vagini koja, kada se stimuliše, može dovesti do seksualnog uzbuđenja.

Otkrili su da je polovina žena imala zadebljano područje između vagine i uretre. Žene koje su imale ovo zadebljano područje rekle su da su doživjele vaginalni orgazam.

Ova studija je bila donekle ograničena. Žene odabrane za učešće svrstane su u dvije grupe prema tome koliko su lako dostizale orgazam. Ovo bi mogao biti subjektivan odgovor podložan velikoj varijabilnosti.

Ne znamo da li su mjerenja žena bila reprezentativna za opštu populaciju u rasponu debljine uretrovagine. Iako mnogi vjeruju da postoji veza i za ostale žene, stručnjaci su još uvijek u fazi istraživanja.

Kako pronaći G- tačku?

Najveća prepreka u uživanju u igri je zapravo pronalazak G- tačke, ali to ne znači da je nemoguće. Osim toga, čak i ako je nikad ne pronađete, garantujemo da ćete se dobro provesti.

“G- tačka nije poseban dio naše anatomije, već područje vagine, pa je mnogim ljudima teško da ju pronađu”, kaže dr Welsh.

Smatra se da se G- tačka osjeća kroz zid vagine, centimetar ili dva iza zadnje stidne kosti, blizu spojnice između mokraćnog mjehura i uretre. Sastoji se od tkiva klitorisa, uretre i ženske prostate zvane Skene-ova žlijezda za koju mnogi vjeruju da je to žlijezda koja objašnjava žensku ejakulaciju.

Bilo koji položaj može da stimuliše G- tačku, čija je glavna namjera da se prednji zid vagine “pomiče” i stimuliše, zato se zabavite i ne zaboravite da se zaštitite!

Foto: unsplash

Vrući savjeti za pronalaženje G- tačke

Phillips preporučuje sledeće tehnike samoistraživanja da biste utvrdili gdje se nalazi vaša G- tačka:

  1. Prije nego što upotrijebite neku seks igračku za stimulaciju G- tačke, preporučujemo da je pronađete prstima.
  2. Tačna lokacije G- tačke može da varira od osobe do osobe. Međutim, ovaj ultra osjetljivi snop nervnih završetaka trebalo bi da nabubri i postane osjetljiviji tokom uzbuđenja, tako da ćete imati mnogo veću šansu da je pronađete ako ste uzbuđeni.
  3. Započnite stimulisanjem klitorisa i ako možete dovedite se do orgazma.
  4. Zatim gurnite dlan prema stomaku i umetnite prst ili dva u vaginu.
  5. Kada su prsti nekoliko centimetara u vama, zavijte ih unazad kretanjem “dođi ovamo “.
  6. Trebali bi da osjetite mesnato i grebeno područje koje je drugačije od ostatka vagine.

Kako izgleda G- tačka?

Iako se može razlikovati od osobe do osobe, G- tačka je uglavnom spužvasto područje smješteno ispod prednjeg vaginalnog zida.

“To je spužvasto tkivo, veličine otprilike pet penija ali može nabubriti do duplo veće veličine”, kaže dr Welsh.

Vaša G- tačka leži duboko u vama, okružena gustim tkivom, tako da će vam trebati možda malo više pritiska da je stimulišete. Znaćete kada je pronađete. Kad se napuni krvlju, G- tačka će nabubriti i učvrstiti se.

Dok stimulišete G- tačku imaćete osjećaj kao da morate piškiti, jer se bešika nalazi na drugoj strani vaginalnog zida. Nastavite raditi sve što radite i možda ćete osjetiti uzbudljiv unutrašnji orgazam.

Dakle, koje su prednosti za muškarce i žene i da li doživljavaju isti osjećaj?

“Prostata se često naziva muškom G-tačkom, a kada je stimulisana, i ženska i muška G- tačka mogu dovesti do intezivnog orgazma”, rekla je dr Welsh.

Foto: unsplash

Možete li doživjeti orgazam a da ne pogodite G- tačku?

“Mnogo je načina na koje žene mogu doživjeti orgazam, a samo jedan način da se povežu sa G- tačkom. Mnoge žene ne mogu da dožive nikakvo zadovoljstvo zbog G- tačke”, kaže dr Welsh.

Stimulacija klitorisa je najsigurniji način da žene dožive orgazam, ali drugi načini uključuju vaginalni orgazam, stimulaciju drugih erogenih zona, uključujući grudi ili neke druge dijelove tijela.

Seks igračke će vam pomoći da pronađete G- tačku.

Iako se vaša G- tačka može smatrati neuhvatljivom, dobra vijest je da dobro izabrana seks igračka može ubrzati taj proces.

“Igračke koje pomažu da pronađete i stimulišete G- tačku imaju nešto zajedničko: fenomenalna krivina koja pomaže da se široki vrh usmjeri prema unutrašnjem slatkom mjestu”, kaže Phillips.

Iako ne možemo da garantujemo da ćete pronaći svoju G- tačku, znamo da ćete se zabaviti pokušavajući!

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije