MedicinanajnovijeNaslovna vijestPraktična Lola

Jabukovo sirće za zdravlje lepotu i mršavljenje

Ovo sirće predstavlja prirodni eliksir koji se dobija na osnovu postupka fermentacije prirodnog soka jabuke.

Piše: Marko B. Redakcija

U ovom procestu fermentacije, bakterije i kvasac razgrađuju šećer koji se nalazi u soku, najpre to prervore u alkohol, a zatim u sirće.

Jabukovo sirće u sebi sadrži i limunsku, jabučnu i mlečnu kiselinu, ovo sirće je primenu našlo u lečenju dosta tegoba i bolesti koje se mogu javiti kod čoveka.

Sadržaj jabukovog sirćeta

Jabukovo sirće sadrži dosta važnih minerala za rast, obnavljanje i održavanje organizma u zdravom stanju. U njemu ima najviše sledećih sastojaka: kalijum, magnezijum, kalcijum, fosfor, natrijum, gvožđe i fluor. Bogato je i vitaminima, a u sebi najviše ima vitamine: C, A, B1, B2, B6, E, kao i beta karoten.

Jabukovo sirće za zdravlje

Neka od istraživanja su pokazala da je ovo sirće od velike važnosti za zdravlje organizma. Pogodno je za dijabetičare. Na istraživanju koje je sprovedeno kod dijabetičara koji su imali dijabetes tipa 2 i koji su uzimali svega 2 supene kašike pre spavanja, pri ustajanju ujutru su imali mnogo bolji i poboljšaniji nivo šećera u krvi kao i opadanje holesterola i triglicerida.

Foto: unsplash

Za šta još može biti korisno jabukovo sirće?

Pa pre svega ovo sirće može se još koristiti za smanjenje krvnog pritiska i pomoć ljudima koji pate od artritisa, hronične malaksalosti, gripa, gihta, alergija.

Ono se najčešće koristi kao obloga i kao sredstvo koje se utrljava na bolne i proširene vene. Takođe ovo sirće može pomoći da se ukloni osećaj umora, grčeva kao i bolova koji se javljaju u mišićima.

Jabukovo sirće u kozmetičke svrhe

Još jedna od mogućnosti da se primeni jabukovo sirće je u kozmetičke svrhe. Ovo sredstvo je pogodno u borbi protiv ekcema, za čišćenje lica, zdravlje kose, ali i borbu protiv peruti.

Preporuka je da se ekcemi ili obolela mesta namažu jabukovim sirćetom četiri puta u toku dana kako bi taj ekcem nestao ali i kako bi se svrab ublažio.

Ovo sirće ima određena prirodna antigljivična svojstva koja uništavaju perut, ali i zbog kiselih svojstava balansiraju Ph vrednost i vraćaju koži zaštitni sloj koji služi da se spreči dalji razvoj gljivica.

Ukoliko želite da se rešite peruti onda predlažemo da napravite mešavinu vode i ovog sirćeta u odnosu 1:1 i tako napravljenu smesu sipate i masirate po koži glave. Ostavite je nakon nanošenja do 20 minuta a zatim je isperite uz pomoć mlake vode.

Pošto je oralna higijena jako važna, dobra je činjenica da jabukovo sirće može da izbeli zube kada se istrljaju njime. A takođe kada pomešate kašiku vode i kašiku jabukovog sirćeta to možete koristiti kao napitak uz pomoć kojeg ćete ispirati usta.

Jabukovo sirće u kombinaciji sa medom

Mešavinu jabukovog sirćeta i meda je najbolje da uzimate na prazan stomak u ranim jutarnjim časovima, pola sata pre doručka. Ova kombinacija je dobra da eliminiše gorušicu, loš zadah i da ojača digestivni sistem.

Ako se desi da imate prehladu ili ste hronično umorni onda je dobro uzimati dve kašičice jabukovog sirćeta sa medom uveče pred spavanje.

Takođe kada imate glavobolju ili bolove u sinusima onda pripremite čašu vode razmućenu sa dve kašike meda i dve kašike jabukovog sirćeta, ovaj napitak možete piti nekoliko puta u toku dana u razmaku od po nekoliko sati.

Foto: unsplash

Jabukovo sirće za mršavljenje

Jabukovo sirće ubrzava probavu na isti način kao i obično sirće, ali takođe ubrzava i metabolizam. Beta karoten koji se nalazi u jabukovom sirćetu takođe može pomoći prilikom razlaganja masnih naslaga.

Da bi se postigao bolji efekat, jabukovo sirće bi trebalo piti pre obroka kako bi se ubrzalo varenje. Pored toga ovo može biti i korisni metod detoksikacije, jer bakterije koje su fermentisane u ovom sirćetu su odlične za zdravlje creva i deluju kao probiotik.

Ako ste doneli odluku da se otarasite nepotrebnog viška kilograma onda Vam preporučujemo da pre jela, svakog jutra popijete dve kašike jabukovog sirćeta u čaši vode i da istu mešavinu pijete dodatno uz obroke da biste smanjili mogućnost da se prejedete i da biste poboljšali dalje varenje.

Recept za pravljenje jabukovog sirćeta

Kiselost ovog sirćeta koja se može naći u prodavnicama se kretala u intervalu od 2-6% ako budete rešili da pravite po ovom receptu jabukovo sirće, onda Vam moramo skrenuti pažnju da ovo sirće koje budete dobili neće biti preterano kiselo, šta više biće možda i najslabije kiselo. Najbitnije je da pronađete divlje jaubke koje obično rastu u dvorištima i koje se uglavnom ne prskaju.

Potrebni su nam:

  • Voda
  • Šećer
  • Jabuke

Operite i na sitno izrendajte jabuke, možete ih seckati kako god budete želeli. Na količinu od 5 kilograma jabuka biće Vam potrebno između 15 i 25 litara vode u zavisnosti od toga da li želite da dobijete jače ili slabije sirće.

Zatim na tu količinu dodaje se između 250 i 500 grama šećera, a ukoliko su jabuke slađe onda niste dužni da dodajete puno šećera. Šećer u potpunosti nestaje u toku dobijanja jabukovog sirćeta.

Kada ste sve ovo pripremili i uradili stavite u staklenu teglu i ostavite na mesto sa stabilnom temperaturom od oko 20 stepeni.

Nakon prvih 10 dana možete osetiti i miris sirćeta u prostoriji gde ste ostavili teglu. Posle četiri nedelje možete mlado jabukovo sirće koristiti u medicinske svrhe ili za mršavljene, ali napominjemo Vas da ovo još uvek nije pravo jabukovo sirće.

Da bi se dobilo pravo jabukovo sirće ono mora da odstoji dva meseca, pa da se prespe i procedi, pa onda da odstoji još dodatnih 6 meseci i na kraju da se opet procedi i da se tako dobije kuhinjsko sirće od jabuke koje ima zlatnu boju i jaku kiselost.

Pored korisnih svojstava koje ima ovo sirće moramo Vas upozoriti da ono ima i negativna svojstva. Ovo sirće može oštetiti želudac, ali i izazvati mučninu ukoliko se unosi u većim količinama.

Zato je jako važno da vodite računa o tome koliko unosite jabukovog sirćeta u sebe iako ima puno koristi, može i izazvati dosta problema, zato budite oprezni.

Ukoliko dođe do nekih većih posledica i mučnine, obavezno se obratite svom izabranom doktoru za pomoć.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije