DogađajiLjudiMjestanajnovijeNaslovna vijestPojave

Kada su se škole ponovo otvorile u Njemačkoj “progutali smo svoje brige”

BERLIN- Vijest da će se djeca u Berlinu prošlog proljeća vratiti u školske klupe iznenadila je mene i mog supruga.

Prevela: Sara Desančić Redakcija

nytimes.com

Kao i roditelji širom svijeta, bili smo zabrinuti da neko u našoj porodici dobije ili raširi Korona virus.

Znali smo ljude koji su tajno organizovali datume za igranje i kršili pravila tokom mjeseci u kojima smo trebali da se izolujemo.

Ali mi smo se strogo pridržavali pravila. Nosili smo maske, držali se što dalje od roditelja, pa čak i kad su se igrališta 30. aprila ponovo otvorila, odupirali smo se bez obzira na molbe mlađeg sina.

U početku smo bili iznenađeni insistiranjem vlasti da se djeca vrate u školu. Pokušala sam da čitam koliko god sam mogla kako bi mi pomoglo da ostanem smirena.

Kada sam saznala za vodeću grupu njemačkih pedijatara koji su podržali ideju da se djeca, posebno najmlađi, vrate u školu, u velikoj mjeri zbog njihovog mentalnog blagostanja, ubijeđivala sam sebe da je to ispravna odluka.

Mogla bih reći da su moji sinovi, Hugo koji ima 8 godina i Bruno 3 godine, patili na mnogo malih načina zbog nedostatka kontakta sa drugom djecom i zbog našeg novog izolovanog života.

Berlinski senat odobrio je da škole mogu dozvoliti djeci da se vrate u učionice uz veoma stroge mjere higijene i socijalne distance. Međutim, svaka škola je bila odgovorna za provođenje sopstvenih pravila o bezbjednosti.

U to vrijeme u Berlinu je bilo oko 5 400 zaraženih COVID-19 i 112 smrtnih slučajeva.

U školi našeg sina, administracija je podijelila svaki osnovni razred na pola a zatim je svakoj grupi dodijelila po jednog nastavnika.

Grupe učenika krenule su u školu u zadato vrijeme, sjedili su sami, umjesto u parovima, i predavali su im samo dva osnovna predmeta, matematiku i jezičke vještine. Djeci nije bilo dopušteno da idu na odmor, užinu ili da sjede u kafeteriji. Maske nisu bile obavezne.

Foto: unsplash

Zbog složenosti rasporeda, bezbjednosnih zahtjeva, brojnih nastavnika koji nisu bili tu i ograničene dostupnosti učionica, moj najstariji sin išao je u školu samo jednu sedmicu u maju i jednu u junu. Preostalo vrijeme bio je kod kuće i učio preko TV-a.

Nova pravila za vrtiće, koja se na njemačkom jeziku zovu KiTas bila su manje stroga nego za škole. Dječiji psiholozi su preporučili da njegovatelji ne nose maske. Roditeljima nije bilo dozvoljeno da ulaze unutra, a djecu smo dovodili i dolazili po njih do ulaznih vrata.

Hugo, koji je bio u drugom razredu, bio je veoma zabrinut zbog povratka u školu, plašeći se da će nas ili njegove deke i bake zaraziti. Sakrili smo brigu i rekli mu da vjerujemo odlukama škole.

Nakon samo nekoliko dana provedenih u školi, mogli smo vidjeti kako je Hugi povratak u školu fizički pomogao.

Provođenje vremena sa učiteljem i školskim drugarima bilo je očito važno za njegovo mentalno blagostanje.

Osjećaj da se sve vratilo u normalno stanje, ublažio je njegov strah od virusa i takođe poboljšao njegovo učenje kod kuće.

Vidjeti njega kako blista nakon višemjesečne izolacije pomoglo mi je da se opustim.

Ubrzo smo ponovo počeli da zakazujemo datume igranja za njega. Bruno koji je premlad da bi se plašio nevidljivog virusa bio je oduševljen što se vraća u vrtić.

Povratak nekim starim aspektima života takođe je bio od presudnog značaja za naše mentalno zdravlje kao roditeljima.

Bilo je divno vidjeti našu djecu kako se igraju , uče i povezuju sa drugom djecom.

Ali krajem druge sedmice vrtića, Bruno se vratio kući sa groznicom i curenjem iz nosa, simptomi koji su se brzo proširili na starijeg sina a zatim i na supruga. Provela sam 48 sati brineći se da smo svi zaraženi Korona virusom. Ti strahovi su bili neutemeljeni ali su mi stalno vrebali u glavi.

Većina škola u Berlinu nastavlja sa radom u ponedeljak. Poslije mirnog ljeta, virus je ponovo počeo da se širi u Njemačkoj i zdravstvene vlasti su apelovale na javnost da budu na oprezu. U srijedu je u Berlinu bilo 9 399 zaraženih i ukupno 223 smrtna slučaja.

U utorak je Senat objavio posljednje smjernice po kojima škole mogu početi sa radom, uključujući nastavu iz svih predmeta kao i vannastavne aktivnosti bez socijalnog distanciranja.

Za sada higijenska pravila preporučuju maske, redovno prozračivanje i pranje ruku, kao i izbjegavanje dodira sa tijelom.

Od škola se traži da smisle kreativna rješenja na otvorenom za određene predmete poput muzičkog i glume. Svi zaposleni u školama i vrtićima mogu se besplatno testirati na virus, čak i bez simptoma.

Moj suprug i ja smo kao i mnogi drugi roditelji, zabrinuti da će biti pitanje vremena kada će se naša škola opet zatvoriti, bilo djelimično ili u potpunosti. Odgovornost za zatvaranje škole pripada lokalnoj zdravstvenoj upravi gradske četvrti, a ne školskoj administraciji.

Imamo sreću da živimo u zemlji u kojoj se virus ozbiljno shvatio i gdje je mreža socijalne sigurnosti jaka. Naš medicinski sistem je dobro pripremljen.

Ali znamo da smo još daleko od normalnog života posebno kada je riječ o obrazovanju naše djece.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije