Ljudski odnosiMedicinanajnovijeNaslovna vijestŽivot

Dr Bojan Kozomara: Da li je dovoljno samo MISLITI pozitivno?

Vijekovima unazad veliki učitelji i mislioci su ukazivali na značaj ljudskog uma i ovladavanju mislima.

dr Bojan Kozomara

Tako je Budha rekao: “Um je sve, što misliš, to ćeš i postati“, dok je William James zapisao: “Najveće otkriće moje generacije je da čovjek može izmijeniti život mijenjajući stavove.“

Shvatanje ovih principa mnogima je i danas nerealno i teško za prihvatiti. Neki kažu da u stvarnosti zapravo postoji samo jedan Um, koji se često naziva i „duhom“, „Božijim umom“, Bogom.

Pa ipak, zakonom ovog Uma svima nama data je mogućnost da sami kreiramo svoju volju i imamo mogućnost izbora, kao i mogućnost da upotrijebimo tu istu slobodnu volju na način na koji mislimo da bi bilo najbolje za nas.

Foto: unsplash

Čak je i Joseph Addison rekao: “Jedna od najtežih stvari za snažan um je gospodariti samim sobom.“

Nekima je teško prihvatiti pozitivan odnos prema životu jer im možda izgleda nerealno. Takve često nazivamo skepticima, jer jednostavno ne žele ni pokušati da pozitivnim razmišljanjem postignu ono što su naumili.

Naravno, samo pozitivno misliti nije dovoljno-potrebno je i naći određena rješenja i učiniti određene korake kako bi se želja ostvarila.

Upravo je Zig Zigler, stručnjak za motivisanje na području tržišne prodaje rekao: “Vaš posao nikada nije istinski dobar ili loš ondje gdje mislite da se odvija. Dobar je ili loš upravo i isključivo između vaših ušiju.“

Mnogi vjeruju da se uspjeh pozitivnog razmišljanja, a samim tim i uspjeh u postizanju ciljeva, izgrađuje i nadograđuje kada se pomaže drugima. Najbolji primjer za to je uspjeh Mary Kay Ash, osnivačice firme Mary Kay Cosmetics.

Foto: Google images / Mary Kay Ash

Od 1963. godine i male prodavnice u Dalasu, uspjela je izgraditi svoje poslovno carstvo isključivo na temeljima pomaganja drugima i zadovoljavanja potreba i želja svojih kupaca. I sada dolazimo do ključne kočnice u razvoju navike pomoći drugima, posebno izražene u moderno vrijeme i kod mlađih generacija.

Kočnica je zapravo jedna rečenica koja glasi: “A šta imam ja od toga?“

Sebičnost zanemaruje ključno načelo uspjeha-pomaganje drugima.

Ako posmatramo uspješne ljude, vrlo lako ćemo uočiti jedistven i jednostavan obrazac njihovog uspjeha: zadovoljavaju potrebe drugih jer su zadovoljni sobom i podčinjuju svoje eventualne sebične motive višem motivu služenja, te su u stanju ostvariti životne programe koje odaberu.

Naše misli nisu ništa drugo nego stvari. Nastaju u umu i kroz vrijeme i prostor putuju poput valova na površinu jezera, utičući pri tome na sve što dotaknu na tom putu.

Svijet koji vidimo je svijet koji smo stvorili svojim mislima, jer „um gradi.“

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije