DogađajiKulturaMjestanajnovijeNaslovna vijestPojave

U Sjevernoj Koreji i kućni ljubimci na tanjiru

Kim Jong Un naredio je da se svi psi koji žive kao kućni ljubimci u Pyongyangu moraju oduzeti vlasnicima, tvrdeći da oni predstavljaju kapitalističku “dekadenciju”.

Prevela: Sara Desančić Redakcija

iheartintelligence.com

Lokalni vlasnici kućnih ljubimaca strahuju da će njihovi četveronožni prijatelji biti iskorišteni kao rješenje nestašice hrane u toj zemlji.

U julu je sjevernokorejski lider izjavio da je protiv zakona imati kućnog ljubimca. Izjavio je da je posjedovanje psa “pokvareni trendi burožoaske ideologije”. Prema podacima, izvor za južnokorejske novine je rekao:

“Vlasti su identifikovale domaćinstva sa kućnim ljubimcima i prisiljavaju ih da ih se odreknu ili će ih na silu odvesti. Neki psi se šalju u državne zoološke vrtove ili se prodaju restoranima u kojima se služi pseće meso.”

Razlog ove šokantne odluke Kim Jong Un-a je navodno “sveprisutni nedostak hrane” u Sjevernoj Koreji.

Prema izvještaju UN-a, nacija je suočena sa velikim nedostatkom hrane koji pogađa milione ljudi. Pošto se pseće meso već dugo smatra delikatesom u okruženju, stanovnici strahuju da bi odluka njihovog vođe mogla da bude njegovo rješenje za ovaj problem.

U Pyongyang-u postoji nekoliko namjenskih restorana sa psećim mesom u koje je Kim Jong Un naredio da se odvode kućni ljubimci oduzeti od njihovih vlasnika. Iako su vlasnici pasa protiv ovog novog zakona, ne mogu mnogo toga učiniti kako bi promjenili zakon, jer se njihovi postupci mogu smatrati činom prkosa njihovom vrhovnom vođi.

Široko rasprostranjena nestašica hrane takođe je pojačana nakon što je Sjeverna Koreja odlučila da zatvori granicu sa Kinom zbog pandemije Korona virusa.

Peking je bio glavni dobavljač hrane u Pyongyang-u, ali to se promijenilo nakon što su granice zatvorene.

Foto: unsplash

Takođe, pozivajući se na mogućnost širenja COVID-19, sjevernokorejski diktator je izjavio da zemlja ne bi trebala prihvatiti bilo kakvu spolju pomoć.

U kombinaciji sa brojem prirodnih katastrofa koje je država pretrpjela u posljednjih godinu dana, to je ozbiljno uticalo na poljoprivredu i proizvodnju hrane.

Pored toga, imajući u vidu da se konzumiranje svinjskog mesa i govedine u mnogim sjevernokorejskim regionima smatra luksuzom, lokalno stanovništvo pretpostavlja da bi oduzimanje pasa kao kućnih ljubimaca u Pyongyang-u mogao biti pokušaj smanjivanja gladi u narednim mjesecima.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije