Ljudski odnosinajnovijeNaslovna vijestPorodicaŽivot

Kako da se zaštitite ako niste spremni napustiti partnera koji vas zlostavlja

Ako vas je partner zlostavljao i sad ovo čitate, moram vam reći da imate neopisivu snagu.

Patite, ali ste opet dovoljno snažni da pronađete načine kako da se brinete o sebi.

Prevela: Sara Desančić Redakcija

everydayfeminism.com

Kada su me zlostavljali, jedini savjet koji sam pronašla je bio kako napustiti partnera koji vas zlostavlja ili kako se oporaviti nakon što ga napustite.

Ali dugo vremena nisam bila spremna da odem. Ti i ja nismo jedini koji ostajemo sa partnerom koji je nasilnik. Sama priroda intimnog partnerskog nasilja je da s vremenom postepeno eskalira.

Priznajmo samo da je teško napustiti bilo koji odnos. Zlostavljanje neće olakšati posao, u stvari, postoji još više prepreka za napuštanje nasilnog partnera. Dakle, potpuno je razumljivo ako niste spremni na to.

Foto: unsplash

Trenutno imate svoje razloge za ostanak u vezi. Možda ste finansijski zavisni od svog partnera ili ga možda volite. Možda se plašite šta će učiniti ako odete.

Bez obzira na razlog, samo vi znate šta je najbolje za vas.

Ostanak sa partnerom ne čini vas beznadežnim. To znači da trebate i zaslužujete da imate načine da se zaštitite.

Hajde da razgovaramo o tome.

 1. Informišite se o tome šta se dešava

Samo vi najbolje znate svoju situaciju, tako da vam niko ne može reći šta da radite u svojoj vezi.

Nasilje partnera je komplikovano, zbog čega ne postoji jednostavan odgovor na pitanje zašto ste još uvijek s njim.

Ako vas zlostavljaju edukacija o IPV-u može vam pomoći da prepoznate cikluse zlostavljanja, znakove opasnosti i sve razloge zbog kojih vi niste ništa krivi.

To znači da ćete moći riješiti neku zbrku ili sumnju do koje dolazi kada ste u vezi sa partnerom koji zlostavlja.

Na primjer neki od najuspješnijih trenutaka u mojoj vezi dogodili su se kada sam učinila upravo ono što mi je bivši partner rekao da uradim, samo što bi kasnije tvrdio da mi je rekao da uradim drugačije.

Osjećala sam se kao neuspjeh, jer me je optuživao da nisam sposobna da slušam ili uradim bilo šta.

Ti trenuci su me doveli do ivice razuma, zabrinutu da je svaki moj korak bio pogrešan. Ne mogu vam čak ni opisati kako sam se osjećala kada sam saznala da postoji termin za njegovo ponašanje: izluđivanje.

To vas dovodi do faze u kojoj počinjete sumnjati u sopstvenu percepciju. Kada sam shvatila odakle ta sumnja dolazi, vratila sam dio sposobnosti da vjerujem svom osjećaju za ono što se dešava oko mene. To povjerenje ublažilo je neke tjeskobe zbog kojih sam se osjećala jadno, krivo i razočarano.

Ali ovo je samo jedno od ponašanja koje sam prepoznala kao osobinu intimnog nasilja partnera. U znakove zlostavljanja uključeni su i disfunkcionalni aspekti naše veze za koje sam mislila da su moja krivica.

Odahnula sam kada sam shvatila da nisam jedina koja proživljava stvari za koje mi je bilo toliko neugodno da priznam da mi se dešavaju.

Možda ćete naići na nešto iznenađujuće kada krenete učiti o IPV-u. Možda ćete se osjećati malo manje sami ili više sigurni u sebe.

Nadam se da će vam pronađene informacije takođe pomoći da izbjegnete minimiziranje zlostavljanja- pokušavajući uvjeriti sebe ili druge da to nije velika stvar.

Umjesto toga, možete vjerovati svojim osjećajima kada znate da nešto nije u redu a zatim možete odlučiti šta želite da uradite u vezi s tim.

Evo nekih resursa za početak učenja o IPV-u:

 • Zlostavljanje definisano od strane Nacionalne linije za nasilje u porodici.
 • LGBTQIA+ IPV informacije- imajte na umu da vaš zlostavljač može pratiti upotrebu računara ili mobilnog telefona, tako da ćete možda morati da preduzmete korake da biste to izbjegli. Ovo vam je izvor o bezbjednosti tehnologije.
 1. Ostanite svjesni svoje vrijednosti

Osjećala sam, kao da sam izgubila sebe. Mnogi koji su proživjeli zlostavljanje rekli su mi da se mogu povezati sa mojom pričom.

Vjerovatno ćete postaviti potrebe partnera prije svojih. Možda ćete osjećati kao da nemate života ni identiteta bez njega.

Implikacija u samoj definiciji intimnog nasilja partnera- obrazac moći i kontrole- je kontrola vašeg partnera nad dijelovima vašeg života.

Ali niste izgubili svu snagu. I dalje možete donositi izbore- dobar izbor! Kao što ste već pokazali radeći sve one stvari za opstanak.

A ti i dalje moraš biti ti- moraš se brinuti za tu dragocjenu osobu.

Foto: unsplash

Znam da je to teško učiniti. Dok sam slušala stalne uvrede, vjerovala sam da te otrovne poruke govore da sam bezvrijedna.

Ali nisam bila bezvrijedna, a nisi ni ti!

Zato razmislite o tome kako se možete boriti protiv toksičnosti i držite se sebe i svojih osjećaja.

Ako vam partner ili negativno samorazgovaranje govori da ste beskorisni, recite sebi:”Ja sam vrijedna i voljena.”

Ako vas vaš partner krivi ili vi sebe krivite za zlostavljanje, recite sebi: “Nikad nisam kriva i radim najbolje što mogu da bih preživjela.”

Pronađite radost kad god možete. Postoji li pjesma koja vas podmlađuje? Internet zajednica kojoj se možete pridružiti? Uspomena koja te podsjeća na nekog kome je stalo do tebe?

Ljubičasta je moja omiljena boja, pa me sitnice poput držanja ljubičastog kamena mogu podsjetiti da zaslužujem radost. Pronađite nešto takvo- osjećaj radosti za vas može biti velika stvar.

Izolacija je uobičajena karakteristika zlostavljanja i to je jedan od razloga zbog kojeg se mnoge žrtve osjećaju zavisnim od svojih partnera.

Na primjer, održavanje neke veze sa samo jednom osobom- povjerljivim prijateljem, komšijom ili kolegom sa posla- može vas držati u svijetu izvan vaše veze.

Ključ za održavanje osjećaja za sebe jeste da radite nešto samo za vas i čuvajte snagu koja vam je potrebna da to uradite. Toliko razmišljate o tome šta vaš partner želi od vas, a zaslužujete da to vrijeme posvetite razmišljanju o sebi.

 1. Napravite plan

Možda se osjećate zaglavljeno, kao da znate da vas zlostavljaju, ali ne znate šta da učinite. Ovaj beznadežni osjećaj je zaista obeshrabrujući, ali imate mogućnosti. Sigurnosni plan može vam pomoći da shvatite i pripremite se za sve opcije.

Većina planova fokusirana je na pripremu za napuštanje partnera ili zaštitu vaše fizičke sigurnosti. Ove informacije su korisne ako se predomislite o ostajanju u vezi ili u slučaju nasilnog incidenta. Tako da možete da pratite ove savjete za pomoć u tim oblastima.

Ali takođe zaslužujete emocionalno blagostanje, čak i ako nemate u planu da napustite partnera. Dakle, naš sigurnosni plan će biti malo drugačiji. Ovo se odnosi na pripremu zaštite vašeg blagostanja i ublažavanje stresa u vanrednim situacijama.

Ono što je djelovalo na neke žrtve nasilja ne mora značiti da će djelovati i na vas, pa je ovaj vodič namijenjen kao početna tačka koja će vam pomoći da shvatite šta je najbolje za vas.

Predlažem da napišete svoj plan i na taj način imaćete sve mogućnosti na jednom mjestu (neka to bude na sigurnom mjestu što dalje od zlostavljača).

Foto: unsplash

Prepoznajte svoje potrebe

Kada naviknete da stavljate potrebe partnera ispred svojih, može biti prilično teško da shvatite šta je to što vam treba. Zato se zapitajte:

Na koji način me partner povrijeđuje? Napravite listu i ne ograničavajte je na fizičke povrede. Koje su to riječi ili postupcim sa kojima vas povrijeđuje?

Šta mi može pomoći da se izliječim od te boli? Ne čekajte da dobijete medicinsku pomoć zbog fizičkog bola. Možda ste navikli da odbacujete svoje potrebe, ali ovaj plan se odnosi na njih.

Napravite opcije kako biste zadovoljili svoje potrebe

Za svaku akciju koja zahtijeva izlječenje možda ćete imati nekoliko opcija. Ovi savjeti vam mogu pomoći da pronađete svoje opcije:

 • Započnite s onim što već znate, nabrajanjem svih ideja koje vam padnu na pamet.
 • Razmislite koliko ste se bavili ovom borbom u prošlosti, da biste uključili strategije koje su vam već bile od pomoći.
 • Razgovarajte sa savjetnikom, internetskom zajednicom za podršku ili sa pouzdanim prijateljem koji će vam pomoći da shvatite u kojim sferama se osjećate zaglavljeni.

A ako vam treba nešto da vas podigne kada vas partner spušta, možda bi vaše opcije uključivale:

 • Čuvanje datoteke ili sveske sa pozitivnim izjavama zbog kojih se osjećate dobro u sebi.
 • Razmišljajte o prijatelju na kojeg se uvijek možete osloniti i zbog kojeg se uvijek osjećate dobro.
 • Pripremite misao kako bi se suprostavili svakoj uvredi vašeg partnera. Na primjer, ako neko vrijeđa moju inteligenciju pomoglo bi mi da kažem sebi: “ I te kako sam pametna, i imam sposobnost da se borim da to dokažem.”
 • Ignorišite padove i umjesto toga pronađite nešto pozitivno.

Ne brinite ako trenutno ne možete da smislite bilo kakve opcije za svoje potrebe. Važan je i prvi korak gdje samo identifikujete potrebu.

Držite svoje planove uvijek blizu sebe

Sada kada znate svoje mogućnosti, možete obaviti sve potrebne pripreme kako biste bili sigurni da su uvijek dostupne.

Odlučite gdje ćete čuvati svoj plan i uvijek ćete ga moći pogledati i sjetiti se svih mogućnosti kad se budete osjećali loše.

Naši životi i odnosi se vremenom mijenjau, pa često preispitajte svoj plan da biste ga prilagodili promjenama.

Sada znate šta vam je potrebno i kako se brinuti za svoje potrebe.

Tvoj izbor je isključivo tvoj

Već imate previše lažnih poruka koje vam govore da ne možete sami donositi odluke- od sile partnera, manipulacije do resursa koji vam govore da je vaša jedina opcija da sada napustite vezu.

Evo vam podsjetnika da imate mudrosti i snage da sami odlučujete.

Ovde se radi o čuvanju sebe, a ne preuzimanju odgovornosti za zaustavljanje zlostavljanja ili traženja načina kako bi se zlostavljač promijenio- to nije vaša obaveza.

Kao što je Cameron Rios napisala u svom članku na temu zašto žrtve ostaju:” Odlazak i ostanak nisu faktori koji uzrokuju nasilno ponašanje; nasilno ponašanje uzrokuje nasilno ponašanje.”

Priznajte sebi zasluge za sve što ste do sada preživjeli i upotrijebite tu svoju nevjerovatno prilagodljivu snagu da izgradite sebi više opcija za zasluženu brigu o sebi.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije