najnovijeNaslovna vijestPraktična LolaSponzorisano

Zašto mi niko nije rekao da ljubav i priroda mogu izliječiti srednjoškolske akne?

Jednom, ne tako davno, imala sam „velikih“ 16 godina, a sa njima još 16 „velikih“ razloga za ono što bih sad na Instagramu označila kao #BodyShame.

Redakcija

Baš zbog toga, moj Instagram profil obilovao je slikama prirode i društva, a tamo gdje je bilo mene, bilo je 16 filtera i specijalnih efekata.

Iako sam vremenom savladala mnoge od umišljaja koje sam o svom tijelu sama sebi nametnula, jedan od njih ostao je da mi bode oči i da me podsjeća na srednjoškolske dane, loše društvo i katastrofalne fashion kombinacije, koje su trebale da nadomjeste moj nedostatak samopouzdanja.

Ostale su akne. Taj najuporniji glas koji je iz ogledala svaki put vrištao: „Ne volim te!“, a kojeg nisam mogla ignorisati.

Sve skupa, koštalo me suza, vremena izgubljenog u nepovrat i ušteđevine koja je otišla na skupocjenu kozmetiku – šminku, pa kreme, pa šminku i sve tako u nedogled.

Onda sam, kako to inače bude u ovakvim pričama, jednog (lijepog) dana upoznala biće koje mi je izbilo tlo pod nogama, a usput i sva moja uvjerenja o ljepoti iz glave.

Nakon sedam dana intenzivnog druženja, rekao je da se zaljubio u moje oči koje znaju da „govore“, ali i da „čuju“.

Rekao je kako smatra da nema ništa ljepše od ljudskog bića koje ima čiste misli. Tako se, polako, počelo mijenjati moje poimanje ljepote, a sa njim i moj Instagram feed.

Izgled mog lica sve je manje i manje bio važan, pa sam sve više i više sa njega skidala tešku šminku. Moja koža i ja počele smo da dišemo. Korak po korak, naučila sam slušati svoju prirodu. Ono što sam uradila sa lošim društvom, počela sam raditi sa lošim navikama.

Izbacila sam pretjerivanje sa slatkišima, umjesto gaziranih sokova počela sam piti litre vode, a silne pudere, agresivne „čistače“ lica i ekstremno skupe kreme, zamijenila sam prirodnom kozmetikom koju uvijek pronađem u cm ili dm marketu.

Otkrila sam je „slučajno“ zahvaljujući hashtagu #UvijekPrirodna, kojeg je iskoristio kad je jednom objavio moju fotku na svoj story.

Ništa nije slučajno. Taj hashtag odveo me do www.prirodna.com, a tamo me dočekalo baš ono što mi je postalo potrebno u mojoj novoj beauty rutini, koja, svakoga dana, u svakom pogledu, sve više teži prirodi.

Mlijeko za skidanje šminke, Piling za lice i Krema za akne Prirodne kozmetike Gloria sada stoje na mom stolu pored ogledala.

Soba miriše na smilje, lavandu, eukaliptus i magnoliju. Moje lice je čisto, nahranjeno, njegovano i zaštićeno od upalnih procesa. Isto bih mogla reći i za svoje misli. Jer, baš kao i lice, nekad sam šminkala svoje raspoloženje.

Sada, šminku koristim samo kad okolnosti zahtijevaju. Skidam je uredno, svaku noć prije spavanja. To na Instagramu označim kao #MeTime.

Prvo Gloria Mlijeko za skidanje šminke, koje mi nježno, ali efikasno, ukloni sve tragove šminke i nečistoće nakupljenih preko dana. Moja koža ostane čista i nahranjena, a miris magnolije u kombinaciji s opuštajućom muzikom stvori mi osjećaj luksuznog spa centra.

Ponekad, kad osjetim da se nečistoće nakupilo više nego inače, koristim Piling za lice. Budu to dani u kojima teže dolazim do svoje suštine, a tada znam da mi je potrebno rješenje koje prodire dublje i čisti unutrašnjost.

Mljevene koštice masline i marelice u pilingu postanu podrška mlijeku za čišćenje, a razgovor sa dragim bićima podrži muzičku pozadinu u čišćenju mojih misli.

Za liječenje upalnih procesa na licu pomaže mi Gloria Krema za akne koja potiče izbacivanje toksičnih materija, pa tako upala brže završava.

Jednako tako, s druge strane, akutne upale sa mislima izbacujem na papir.

Jer sam shvatila da je jedino ispravno rješenje biti, živjeti i voljeti u skladu s prirodom, koja je, sama po sebi, čista i ljekovita.

Nakon svega, moram priznati da mi je ostala još samo jedna stvar ista kao i u srednjoj školi: leptirići u stomaku svaki put kad uzme moju glavu u svoje ruke i približi se toliko blizu da u njegovim očima vidim odraz svog lica. Oči mi kažu: „Volim te“.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije