DogađajiKulturaLjudiMjestanajnovijeNaslovna vijestPojave

Dragan Banjac: Banja Luka – GRAD PRVAKA!

Svaki Đak Prvak generacije 2020/21. može sa potpunim pravom da kaže: „Ja sam Prvak moga grada“ i da tu poruku prihvate sve škole, institucije – svi mi odrasli.

Piše: Dragan Banjac Redakcija

Ova generacija đaka Prvaka je generacija pravih junaka – mala vojska oštrih olovaka. Nosiće maske, ali će im se vidjeti oči. A dječije oči se najljepše smiju.

Oni polaze u školu i još su daleko od prvih ocjena. Mi, odrasli polažemo ispit zrelosti, odgovornosti i solidarnosti da ipak taj dan naši Đaci Prvaci zapamte kao lijep i svečan.

Da učinimo sve da ih zaštitimo da budu u čistom, zdravom i bezbjednom okruženju.

Dodatna opreznost ne znači i strah. Jer, život ne može da stane. Neposredan kontakt sa učenicima nezamenljiv je u procesu obrazovanja. Đaka Prvaka – posebno!

Razumljiva je briga svakog roditelja kako će se njihovo dijete snaći u novonastalim okolnostima. Pa i Abraham Linkoln je pisao pismo učitelju njegovog sina kada je kretao u školu, ističući pored ostalog: „… Takav život će zahtijevati vjeru, ljubav i hrabrost“.

Imajmo povjerenje u naše učiteljice i učitelje, jer oni su ti koji sjedinjuju ljubav prema svom poslu i ljubav prema djeci.

Oni znaju ono što je zapisao Duško Radović: „Škola ne smije ličiti na bolnicu za liječenje djece od života i zdravlja, od radoznalosti, i aktivnosti, od sopstvenog iskustva i stvaranja“.

Znaju i više od toga.

Svaki od vas roditelja Đaka Prvaka našeg grada   najbolje poznaje svoje dijete. Razgovarajte što više sa djecom. Podržavajte njihovu znatiželju za novim saznanjima.

Važno je da ih saslušamo, jer će u jednom danu upoznati mnogo novih osoba – vršnjaka i odraslih. Brzo će širiti svoja znanja o svijetu oko sebe i sebi samom. Dokazano je da su dječiji kapaciteti za promjene prilagodljiviji od naših, odraslih.

Naša je zajednička obaveza da svakom djetetu, Đaku Prvaku našeg grada pogotovo, omogućimo svestran razvoj, stvaranje pozitivne slike o sebi, izgradnju povjerenja u sebe i svoje mogućnosti, ali i povjerenje u ljude.

Učinimo sve da im školski dani predstavljaju zadovoljstvo, a ne teško breme.

Saradnjom roditeljskog doma, škole, nadležnih institucija, vodeći računa o potrebama i emocijama Đaka – Prvaka  našeg grada, položićemo ovaj ispit.

Škola je mjesto gdje se raste. Neka oni izrastu u dobre ljude, prije svega. To će biti naš zajednički ponos.

I neka u vremenima kada budu ispraćali svoju djecu i unuke na prvi dan škole, žive u gradu srećnih, zadovoljnih i zdravih ljudi.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije