AktivizamFeminizamHrabra LolanajnovijeO kulturi

Emma Watson, uzor feministicama nove generacije

Ova britanska oštroumna i profinjena glumica, publici najpoznatija po ulozi Hermione iz megauspješnog filmskog serijala Harry Potter  se autentično i glasno bori za prava žena.

Ružica Ljubičić

Upravo je istoimena uloga utjecala na njen aktivizam. „Smiješno je kada pogledam svoj život- moja osnovna škola je imala trećinu dječaka i jednu trećinu djevojčica. Tako sam počela život. Imam četvero braće. A kada sam snimila film Harry Potter, sve je bilo izraženije“- izjavila je glumica za MTV. Emma se također osvrnula i na problem žena u filmskoj industriji, a aktivno je sudjelovala u revolucionarnom #metoo pokretu.

Jedan od najznačajnijih akcija u feminizmu je njen govor u Ujedinjenim narodima kada je službeno pozvala muškarce da se zalažu za rodnu ravnopravnost.

„Moderni vid feminizma je prikazan u lošem svjetlu, jer se smatra da feministkinje mrze muškarce. Ono što sigurno znam je da ovo mora da prestane. Da podsjetim, feminizam se definira kao vjerovanje da muškarci i žene moraju da imaju ista prava i mogućnosti“- istaknula je Watson u inspirativnom govoru koji je izazvao pozitivne reakcije čelnika Ujedinjenih naroda

Njen govor na Youtubu je pogledalo nekoliko milijuna ljudi. Emma je također pokrenula kampanju“heforshe“ koja se zalaže za političke, ekonomske i socijalne mogućnosti muškaraca i žena. Dobila je brojne pohvale jer je našla mudar način u promoviranju feminizma bez mržnje prema muškarcima,

Na svom instagram profilu 2019 godine, britanska glumica je podijelila video u kojem vodi zanimljiv razgovor s aktivistom i dobitnikom Nobelove nagrade za mir Dr Denisom Mukwegom u skloku kampanje How To. Kampanju vodi akademija The New York Timesa.

U  snimci Watson govori o  osjećaju krivnje žrtava nasilja, utjecaju na živote žena. Emma je jedna od rijetkih holivudskih glumica nove generacije koja je svoju slavu iskoristila kroz feministički  aktivizam.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije