Hrabra LolaLjudiMedicinanajnovijeNaslovna vijest

“Doktorima vratite dostojanstvo”

Preživjela sam rak i živim mnoge njegove posljedice već osam godina.

Danas sam prvi put postavila pitanje ZAŠTO?

Redakcija

Dajana Kuzmanović/ instagram/ heroji_po_siframa

Ne sebi, životu, raku ili doktoru. Sistem sam pitala vrišteći u sebi. Društvo. Moćnike.

Zašto ste nam zatvorili vrata svih ambulanti Doma zdravlja u vrijeme epidemije, dok su one privatne ostale otvorene?

Zašto moja komšinica doktora nije vidjela mjesecima osim kroz prozor, a ja kod svog ulazim bez problema, iako se oba finansiraju iz istog Fonda?

Zašto se na običan ultrazvuk čeka mjesecima, pa nas tjerate da ga plaćamo, da biramo između kupiti novi grudnjak ili uraditi ultrazvuk dojki? Oboje je bitno, znate vi to vrlo dobro, ali vas nije briga.

Zašto nam ne nabavljate anestetike, analgetike, antibiotike, alkohol, tufere, flastere?

Zašto nam puštate doktore koji su ovdje ostali iz čistog patriotizma da rade bez uslova, opreme, vremena za svakog od nas?

Zašto naši ljekari i mi pacijenti moramo da izgubimo i poslednju mrvu dostojanstva da biste vi dobili svoju šačicu prividne moći?

Zašto one koji su ostali tjerate da se razvlače po privatnim ambulantama u večernjim časovima da bi zaradili još nešto?

Ako mislite da im nije dovoljno jer su im apetiti veliki, sjetite se da je svako od njih bar jednom (a mnogi na stotine puta) spasio ljudski život. Vi vjerovatno niste nikada. Koliki su vaši apetiti?

Zašto se načelnikom ili šefom odjeljenja postaje stranački, a ne prema zalaganju? Zašto je glavna vrlina ljekara “podoban”, a ne stručan i odvažan? Zašto ste odvojili žito od kukolja, pa kukolj stavili na površinu, a žito ostavili da trune?

Zašto ste nam uzeli pravo koje nam je zagarantovano svim mogućim ustavima, zakonima, konvencijama i drugim izrazima kojima mažete oči širokim masama, pa nas još uvjeravate da su doktori postali sebični i razmaženi?

Vratite nam naše doktore. Doktorima vratite dostojanstvo.

Vrijeme je. Bilo je odavno.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije