Ljudski odnosinajnovijeNaslovna vijestPraktična LolaŽivot

Kako spasiti oštećenu vezu?

Vjerovatno ste to čuli milion puta, ali da ponovimo: čak i najjači odnosi su suočeni sa izazovima.

Prevela: Sara Desančić Redakcija

healthline.com

Izgradnja srećnog i zdravog partnerstva zahtjevan je posao i možda nije uvijek lak, posebno kada dođe do gubljenja povjerenja.

”Problemi su dio života i dio jednog odnosa. Cilj je ne fokusirati se na prošlost već na stvaranje zajedničke budućnosti”, rekao je psiholog Stone Kraushaar.

Evo nekoliko savjeta za početak- ako možda pokušavate održati vezu na daljinu ili prolazite kroz težak period.

Kada dođe do gubitka povjerenja

Kad god dođe do gubitka povjerenja u vezi, vjerovatno će doći i do raskola. Možda je bolno suočiti se sa ovim stvarima ali ignorisanje problema dugoročno neće nikome pomoći.

 1. Preuzmite punu odgovornost ako ste krivi

Ako je došlo do nevjerstva ili je povjerenje narušeno, važno je preuzeti punu odgovnornost za ono što se desilo i potrebno je shvatiti koliko vaše ponašanje nanosi štetu partneru.

Izbjegavajte da se pravdate i bježite od posljedica, ali nemojte ni da stvarate gađenje prema sebi. Morate stvoriti put pun ljubavi za početak obnavljanja povjerenja”, rekao je Kraushaar.

Foto: unsplash

Preuzmite odgovornost, ali ne pokušavajte da opravdate svoje postupke ili da krivite nekog drugog.”

 1. Dajte svom partneru priliku da opet vrati povjerenje u vas

Iako imate pravo da se osjećate ljuto ili povrijeđeno, trebala bi postojati želja da radite na vezi.

“Povjerenje se nikad ne može u potpunosti vratiti dok osoba koja je izgubila povjerenje ne dozvoli svom partneru šansu da ga povrati”, rekao je Kraushaar.

Niste sigurno odakle početi? Naš vodič za obnovu povjerenja može vam pomoći.

 1. Vježbajte radikalnu transparentnost

Kraushaar ohrabruje parove da budu “radikalno transparentni” jedni prema drugima o tome šta ih je povrijedilo. To stvarno pomaže, čak i ako se osjećate pomalo blesavo priznajući određene stvari.

Ako ste vi taj koji je prekršio povjerenje, to takođe uključuje radikalnu transparentnost prema sebi. Možda je to bio pokušaj sabotiranja situacije iz koje niste znali kako da izađete?

Ako želite da budete iskreni jedno prema drugom, prvo morate da budete brutalno iskreni prema sebi.”

 1. Potražite stručnu pomoć

Slomljeno srce može uzeti danak svima u vezi.

Ako je došlo do ozbiljne krize, razmislite o saradnji sa kvalifikovanim terapeutom koji je specijalizovan za odnose i koji vam može dati smjernice za izlječenje veze.

 1. Pokažite saosjećanje i brigu za osobu koju ste povrijedili

Ako ste povrijedili svog partnera, vjerovatno ćete osjećati sramotu i razočarenje u sebe. Ali to nikom od vas neće pomoći.

“Umjesto da trošite vrijeme na tugovanje zbog nečeg što ste pogrešno uradili, pokušajte tu energiju preusmjeriti na partnera pokazujući brigu i saosjećanje.”

 Kada ste u dugogodišnjoj vezi

Biti fizički odvojen može imati jako velike posljedice na vezu. Odražavanje takve veze u životu zahtjeva jako velike napore.

 1. Upravljanje očekivanjima

Razgovarajte s partnerom i postavite osnovna pravila koja uzimaju u obzir vašu ekskluzivnost i posvećenost jedno prema drugom.

Ako budete otvoreni i iskreni u pogledu svojih očekivanja, možete spriječiti da stvari krenu pogrešnim putem.

 1. Redovno se posjećujte

“Toliko je važno da paroviimaju zakazane posjete jer se onda mogu radovati i učiniti te dane posebnim”, rekao je Kraushaar. Zapravo, istraživanje je pokazalo da su veze na daljinu u kojima parovi planiraju ponovni susret manje stresne i više zadovoljavajuće.

 1. Odvojite vrijeme za online razgovore

Ako ne možete da se vidite duži vremenski period, zbog finansija ili nekog drugog razloga, Kraushaar preporučuje online sastanke sa posebnim fokusom i temama.

Nemojte samo pričati o uobičajenim temama. Napravite ručak, gledajte film dok dok držite upaljen video poziv. Igrajte neku igru ili čitajte priču na glas!”

Foto: unsplash

 1. Ne dozvolite da se vaš svijet vrti oko vašeg partnera

Iako je važno njegovati bliskost u odnosima na daljinu, taj aspekt vas ne bi trebao toliko opterećivati.

Bez obzira koliko vam nedostaje druga osoba, ne zaboravite na druga važna područja vašeg života. Držite se svojih hobija i drugih interesovanja- srećan i zdrav odnos djelimično uključuje i to što je svako od vas svoja osoba.

Kada živite zajedno

 1. Planirajte sedmični “sastanak partnera”

Kraushaar preporučuje da odredite vrijeme u toku sedmice u kojem ćete razgovarati o težim temama, poput novca, seksa ili povjerenja.

 1. Naučite da pravite kompromise

Svi odnosi zahtjevaju davanje i oduzimanje. Razmislite o nekom privremenom sporazumu koji omogućava svakom od vas da se odmori sam kod kuće. Na primjer, možete se dogovoriti da se ponedeljkom i srijedom družite sa prijateljima.

 1. Provodite vrijeme s prijateljima van vaše veze

Provođenje vremena sa prijateljima može imati snažan uticaj na vaše emocionalno zdravlje i može pomoći u jačanju vašeg ličnog identiteta.

Zapamtite, ostati povezan s partnerom znači voditi život van vaše veze.

 1. Uključite se u fizički kontakt

Kraushaar ohrabruje parove da se redovno grle. Držanjem za ruke ili zagrljajem oslobađate oksitocin koji može umanjiti stres i povećati vaše raspoloženje.

Pokušajte da polako započnete stavljanje ruke na njihovu jer vam to može pomoći da pokažete da vam je još uvijek stalo.

 1. Ne oslanjajte se previše na romantiku

Intimnost dubokog nivoa znači stvaranje zadovoljavajućeg i smislenog odnosa koji nije uvijek zasnovan na romantici.

Naravno da svi mi povremeno želimo da nas obore s nogu, ali važno je iskreno poštovati partnera i uživati s njim, zbog onog što je on a ne zbog onog što vam može pružiti.” 

Ako ste se posvađali

Isprobajte ove tehnike, možda će vam pomoći da napredujete nakon velike svađe.

 1. Iskoristite vještinu komunikacije

Kada vam se temperamenti smire, važno je da osigurate da oboje imate priliku da iznesete svoje mišljenje. Pokušajte da date svakoj osobi prostora da iznese svoja gledišta.

“Otvorenost i iskrenost prema nečijim mislima i namjerama o samoj budućnosti ili vezi može povratiti ili ponovo stvoriti osjećaj sigurnosti”, kaže dr Zofia Czajkowska.

 1. Govorite iz srca

Da bi vas partner zaista čuo, važno je da pod svim napetostima saopštite partneru ono što zaista osjećate.

Na primjer, izbjegavajte optužujuće fraze, kao što je: “Ti si mi ovo učinio!” Umjesto toga , recite nešto poput: “Kada se određena stvar stalno ponavlja ja se osjćam tužno i mislim da bi bilo korisno da učiniš nešto da bi me uvjerio ili spriječio da se to u budućnosti neće ponoviti.”

Foto: unsplash

 1. Aktivno slušajte

Ako se uhvatite kako formirate pobijanje u svojoj glavi dok vaš partner priča, vi ga zapravo ne slušate.”Spremate se da se branite ili da krenete u bitku”, kaže Czajkowska.

Pobjeda u prepirci nikad nije iskrena pobjeda. Ako vaš partner osjeća da je izgubio, to će vjerovatno izazvati još veću distancu, napetost i nezadovoljstvo, tako da dugornočno i vi gubite.

 1. Razbijte obrazac

Ako obnavljate vezu, Czajkowska savjetuje da je smatrate novom, umjesto da spašavate staru.

Ako to gledate na ovaj način, stvara se mogućnost definisanja pravila i granica od početka. To znači težiti ka razumjevanju i rješavanju osnovnih problema, kao i otpuštanje prošlih nezadovoljstava koje ste držali u sebi.

Kada ne osjećate strast

Nedostatak strasti ne znači automatski da se vaša veza ne može popraviti.

 1. Sagledajte svoju vezu

Provedite nedelju dana primjećujući ili zapisujući sve stvari koje vaš partner radi “kako treba”.

Istraživači su otkrili da imamo tendenciju da vidimo ono što tražimo. Ako tražite razloge za ljutnju ili uznemirenost, vjerovatno ćete ih pronaći. Ali ovo djeluje i obrnuto. Neka vam oči budu fokusirane na dobre stvari.

 1. Recite hvala za male stvari

Nemojte samo posmatrati partnerove postupke. Kada učine nešto što je od pomoći, čak i ako je to samo pospremanje kuhinje nakon obroka, usmeno im zahvalite.

 1. Zabavite se zajedno

Ponekad jedostavno zaglavite u kolotečini. Možda zvuči kao klišej, ali odvojite malo vremena, čak i samo nekoliko sati, da biste učinili nešto neobično, jer vam to može napraviti veliku promjenu.

Psihološka istraživanja pokazuju da partneri koji se zajedno zabavljaju doživljavaju više pozitivnih emocija.

Pokušajte da se odmorite od stare rutine i provedite vrijeme u novim uzbudljivim iskustvima.

 1. Održavajte intimu i komunikaciju

Šta ovo zapravo znači? Ako imate osjećaj da se razdvajate, razgovarajte o tome šta je tačan uzrok vašeg problema. Da li ste možda opterećeni na poslu?

Posvećenost radu na vezi je podjednako važna kao i posvećenost partneru!

Foto: unsplash

Da li vrijedi?

Ovde nema jednostavnog odgovora. Na kraju, moraćete da procijenite da li je veza vrijedna truda, koji je potreban da bi se spasila sa niske tačke.

Takođe je važno osigurati da su svi uključeni u spašavanje veze. Ako ste samo vi spremni da se potrudite, pomirenje vjerovatno nije rješenje.

Međutim, zlostavljanje bilo koje vrste, crvena je zastava. Imajte na umu da znaci toksičnosti mogu biti prilično suptilini. Jeste li možda izgubili samopouzdanje ili osjećaj sebe?

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije