Finansijska pismenostRadoznala Lola

Kupovina online – 5 stvari na koje bi trebalo da obratite pažnju

Iako su se naši skeptični ljudi dugo vremena odupirali online kupovini, zbog novonsatale situacije sa korona virusom, kupovina putem interneta postala je sasvim normalna stvar i kod nas.

Piše: Redakcija

Ono zbog čega su ljudi, uglavnom, sumnjičavi kada je u pitanju online kupovina jeste zaštita podataka, ali i sredstava i zato vam je naš prvi i osnovni savjet da prije nego što počnete šetati virtuelnim prodavnicama, sebi obezbijedite sredstvo sa kojim će online kupovina biti jednostavna i sigurna – da mislimo na posebnu bankovnu karticu za Internet kupovinu.

Online kupovina nudi mnoge benefite potrošačima, kao što su: dostupnost proizvoda iz svih dijelova svijeta, širi izbor nego u prodavnicama, kupovina iz komfora Vašeg kauča, ali takođe postoje i razni rizici na koje bi trebalo da obratite pažnju. Rizici se najčešće ogledaju u kupovini proizvoda sa neprovjerenih internet prodavnica, koji će kupcima dostaviti proizvod lošijeg kvaliteta nego što je navedeno, kao i problemi sa zloupotrebom Vaših ličnih podataka. Da se to ne bi dogodilo Vama i da biste osigurali svoje lične podatke izabrali smo pet najbitnijih stvari na koje bi trebalo da obratite pažnju pri online kupovini.

1. Koristite siguran web pretraživač!

Kada kupujete online obratite pažnju da adresa sajta na kojem kupujete u svojoj adresi sadrži „https“. „Https“ protokol je namijenjen da obezbijedi sigurnu enkripciju i identifikaciju servera, a najčešće se koristi za novčane transakcije na internetu, kao i za prenos osjetljivih podataka.

2. Provjerite podatke o prodavcu, ili prodavnici!

Pouzdana internet prodavnica treba da sadrži sljedeće informacije:

• Potpune i detaljne podatke o proizvodima u ponudi (naziv, vrsta, proizvođač);
• Navedene cijene, troškove koji su uključeni u cijenu, kao i troškove dostave i dodatne troškove;
• Podatke o načinima plaćanja i primjenjenim standardima za obezbjeđivanje bezbjednosti transakcije i ličnih podataka;
• Osnovne podatke o prodavcu i kontakt podatke.

Kada je riječ o internet prodavnicama, informacije koji bi trebalo da budu dostupne su:

• Naziv firme i adresa sjedišta;
• Osnovne kontakt podatke (e-mail, broj telefona);
• Podatke o upisu firme u privredni i poreski registar.

Deposithphotos

3. Provjerite uslove isporuke i politike povrata!

Prije nego što izvršite uplatu obavezno se upoznajte sa politikom isporuke i povrata proizvoda. Mnogi proizvodi koji se kupuju online naplaćuju i dostavu, što može dovesti do nesporazuma između kupca i prodavca nakon što kupac primjeti da je proizvod platio više od cijene navedene na stranici. Takođe se upoznajte sa politikom povrata proizvoda u slučaju da je isporučen proizvod oštećen ili neodgovarajući, jer prema politici nekih prodavaca troškove povrata snosi kupac.

4. Zaštitite Vašu karticu!

Detalje Vaše kartice unosite samo pri plaćanju porudžbine. Unošenje informacija o kartici izbjegavajte pri registraciji na sajtovima za online kupovinu koji nisu pouzdani, jer može doći do zloubotrebe podataka. Takođe, jedan od načina zaštite je uvođenje limita potrošnje, koji se ne može povećati bez Vaše saglasnosti. VISA electron kartica za Internet kupovinu, Nove Banke nudi vam upravo to, opciju trošenja sredstava do određenog iznosa na računu što će vam automatski dati apsolutnu kontrolu nad vašim novcem. Ova kartica nije vezana za tekući račun, nego na nju korisnik uplaćuje iznos koji želi potrošiti. Pored toga, ona posjeduje čip zbog čega je rizik od zloupotrebe minimalan, a postoji mogućnost i povezivanja kartice za PayPal račun čime se smanjuje izloženost kartice prema kupcu. Preporučuje se korišćenje SMS usluga banke, jer Vas u tom slučaju banka obavještava o kartičnom prometu, što omogućava blagovremno reagovanje na sve sumnjive transakcije.

5. Čuvajte podatke o transakciji!

Čuvajte podatke o transakciji u slučaju da Vam zatrebaju za zamjenu ili povrat proizvoda.
I još nešto, sa Visa electron karticom nema pretjerano impulsivne potrošnje jer je maksimalan dnevni iznos koji možete potrošiti 500KM, bez obzira na stanje na računu. Naravno, za sve koji žele povećati maksimalni dnevni iznos, moguće je podnošenjem zahtjeva. Ne može bolje, jer priznajte, koliko puta ste se pokajali zbog impulsivne kupovine?

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije