najnovijeNaslovna vijestPraktična LolaŽivot

Nikada nisam vjerovala u sreću. Kao anksiozna osoba, uvijek sam više cijenila mir

Nikada nisam vjerovala u sreću. Kao anksiozna osoba, uvijek sam više cijenila mir. Ali prošlog mjeseca sam shvatila da sam uprkos tome nekako i uspjela nabasati na sreću, a evo šta sam usput naučila: ne radi se o srećnim krajevima ili načinu na koji se ljudi odnose prema tebi. Sreća je beskompromisan, proračunat pristup životu.

Prevela: Saša Leper

Lauren Alix Brown / Quartz

Foto: Foto: Lesly Juarez / Unsplash

Kada su mi početkom 2014. godine postavili dijagnozu raka dojke bilo je mnogo toga zbog čega sam bila nesrećna: izgubila sam grudi, kosu, možda i mogućnost da imam djecu i ono što se činilo kao godinu života. Ali bolest mi je pomogla da iskristališem neke stvari u svom životu. Zapravo postoje samo dva stanja postojanja: biti živ ili ne. Kada se suočite sa posljednjim, prvo se čini zaista fantastično, bez obzira na okolnosti.

Iskustvo me je naučilo da bez obzira na sve životne situacije koje ne možemo kontrolisati, „sreća“ je nešto što možemo. Sreća nije osjećanje, već orjentacija. To je aktivan pristup životu na milion malih načina, koji insistira na istrajavanju kroz sve usrane okolnosti. Naravno, to znači da dosta vremena lažirate sreću prije nego što je stvarno i osjetite, ali upravo tada to i jeste najvažnije.

Možda se čini neprirodno imati neku formulu po kojoj ćete se osjećati dobro. Ali ne možemo kontrolisati druge ljude ili događaje, pa čak ni sopstvene emocije ili reakcije na sve što nam život baci. Ali možemo biti disciplinovani, strateški nastrojeni i veoma namjerni oko stvari koje možemo kontrolisati.

Foto: Sasha Freemind / Unsplash

Nada može biti disciplinovana

Biram da vjerujem u ljubav uprkos tome što se ponekad činila kao beskrajno odbijanje i razočarenje. Odlučujem da će ovaj utorak biti najbolji utorak ikada, iako mi lijek koji pijem da mi se ne vrati rak ne da da spavam već skoro 6 mjeseci. Pokušavam da idem na trčanje svaki dan jer, bez obzira na sve zdravstvene koristi ili utrošene kalorije, znam da ću se jednostavno bolje osjećati zbog toga.

 

Promjena može biti strateška

Ali nisam neprilagodljiva – na kraju krajeva, jedina konstanta u životu je da nikad nije ono što ste očekivali – ni dobro ni loše. Sa tom nepredvidljivošću se nosite tako što ćete biti voljni da prilagodite ono što mislite da želite ili vam treba.

Sa 20-tak godina većinu svoje društvene energije sam posvećivala odnosima sa muškarcima, koji su svi ispostavili kao daleko prolazniji nego što sam se nadala. Kada sam imala oko 25, svjesno sam uložila napor u to da razvijam bolje odnose sa ženama. Sada uživam u svim prednostima toga. U život mi je ušlo mnoštvo novih i važnih ljudi, a često su mi oni za koje sam smatrala da će igrati tek neku manju ulogu postali vrlo značajni. Čak i ako nikada ne nađem partnera mislim da bih mogla biti ispunjena provodeći život u voljenju svih ovih divnih likova koje nazivam prijateljima.

 

Zabava može značiti da neću biti popularna

Potraga za srećom može zavarati; utiša vaš unutrašnji glas, pažljivo izgrađene motivacije i mogućnost da se vidite kao pojedinca odvojenog od roditelja i vršnjaka. Odbacite je, brzo, da možete raditi ono u čemu stvarno uživate.

Vrlo je lako, naročito za žene, da ih poljulja pritisak društva i da utonu u ono kolektivno uvriježeno mišljenje svega što bi trebale. Tako ja većinu petaka naveče odem u teretanu ili sama pogledam neki film umjesto da izađem na romantični sastanak ili na piće u nekakav bar. Naučila sam da preuzmem odgovornost za svoje izbore, kako velike tako i male, i da radim isključivo ono što želim. Osjećaj ugodnosti i samopouzdanja koji ćete tako dobiti, ma koliko vaš izbor možda ne bio kul ili popularan, će vam u mnogome uljepšati svaki dan.

Treba malo vremena da uspijete pronaći taj signal, onaj koji vam govori šta vam je zapravo važno u životu. Ali kada ga jednom pronađete vrijedi ga pratiti.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije