Ljudski odnosinajnovijeNaslovna vijestPorodicaŽivot

Kao oca kćerke uznemirava me što žene nisu plaćene kao muškarci, jer ko će mi pomagati u starosti?

Radio sam petnaest godina prije nego što sam dobio kćerku.

Nisam razmišljao o ženama sa kojima sam radio- zašto se uvijek žale na svoje plate?

Prevela: Sara Desančić Redakcija

newyorker.com

Moja supruga, ona nije radila. Srećno smo živjeli i sve je bilo u redu. Nisam morao da se zalažem za jednake plate, jer to nije imalo vidljivog negativnog uticaja na moj život.

Sve se promijenilo kada sam dobio kćerku. Od trenutka kada je izašla iz maternice osjećao sam se drugačije prema ženama.

Kasnije, dok sam gledao u oči svoju novorođenu djevojčicu, shvatio sam nešto- žene zaslužuju jednaku platu kao i muškarci. Jer ko će mi drugi pomagati u starosti?

Moja djevojčica- ona je stvarno nešto posebno. Tako je predraga i pametna i ja vjerujem da će jednog dana biti uspješna.

Da, moja kćerka će zarađivati mnogo novca, sve dok se mi borimo za neophodne društvene promjene. Bar se nadam da će zaraditi mnogo novca, jer imam dvije hipoteke na ovoj kući i razmišljao sam da će ih možda ona moći otplatiti do 25-te godine.

Foto: unsplash

Prije neki dan, moja draga djevojčica sagradila je pješčani dvorac toliko lijepo da sam mogao da vidim njenju budućnost kao navjerovatnog arhitekte.

I važno mi je što polje arhitekture zapošljava sve više žena i plaća ih jednako! Objavio sam Facebook status o tome jer sam feminista, a postavljanje statusa za mojih 14 pratilaca je najbolji način na koji znam da se borim za promjene.

Takođe, njen pješčani sat me je podsjetio na to da sam oduvijek želio kuću na plaži u Martha’s Vineyard, i nadam se da će mi je kupiti, u idealnom slučaju prije nego što otplati moje hipoteke.

Osjećam kao da svakim danom postajem sve progresivniji zahvaljujući mojoj djevojčici.

Ne samo da vjerujem da bi žene trebale biti plaćene kao i muškarci, mislim da čak i djeca trebaju biti plaćena kao muškarci.

A pod djecom, posebno mislim na svoju kćerku, jer bi ona voljela da što prije odem u penziju. Znam da i moja kćerka želi posao jer mi stalno govori divne stvari poput: “Tata ne želim džeparac, radije bih ga zaradila radeći kao trgovac, a onda bih ti ga dala da otplatiš svoj dugo jer ti je definitivno bilo potrebno da kupiš taj čamac.” Ovo je dragocjeno, zar ne?

Zapravo, kao otac kćerke, imam progresivne poglede na sve vrste ženskih pitanja. U potpunosti podržavam pravo moje ćerke na izbor.

Ja sam protiv seksualnog uznemiravanja na radnom mjestu, jer to može spriječiti rast karijere moje kćerke, a potrebno mi je da bude inženjer do 26-te godine. Postajem toliko liberalan da bih se možda kandidovao za predsjednika!

Moja djevojčica je meni dovoljna jer je toliko nevjerovatna i fokusirana na uspjeh. Dakle, nastavimo s borbom i osigurajmo da žene zarađuju onoliko novca kao i muškarci u dvadesetim godinama!

Što se tiče moje kćerke volio bih da zarađuje deset puta više od srednje plate, i to ću joj stalno govoriti dok ne odraste.

Jer kao otac kćerke poštujem žensko pravo da nam daju novac!

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije