DogađajiFantastičnoKulturaLjudiMjestanajnovijePojave

Banjalučanki nagrada za najbolji dokumentarni film na „Star Film Festu“ u Sisku

Rad banjalučke studentkinje Karmen Obrdalj, “Zašto mama vazda plače?” nagrađen je kao najbolji dokumentarni film na ovogodišnjem Sedmom „Star Film Festu“ u Sisku.

Redakcija

banjaluka.net

Karmen Obrdalj studentica je filmske i TV režije na Akademiji umjetnosti univerziteta u Banjaluci u klasi profesora Saše Hajdukovića.

Njen dokumentarac nedavno je nagrađen i na 18. Liburnia Film Festivalu za najbolju režiju i montažu, piše “Srpskainfo”.

“Film je rađen kao ispitna vježba druge godine mog studija, gdje nam je zadatak bio dokumentarni film. Na filmu sam radila skoro dvja semestra, osam mjeseci”, rekla je ova mlada autorka.

Dokumentarac govori o ljubavnim pismima jednog para iz Mostara koja su pisali jedno drugom za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini.

“Nemoguće ljubavne priče me jako inspirišu, na našem podneblju ih pogotovo mnogo ima. Mostar ima jako puno tužnih ljubavnih priča i imala sam neki predosećaj da sigurno neka od tih priča mora biti zapisana u pismima. Kada sam pronašla pisma imala sam osjećaj da je u njima satkana sva patnja i ljubav ovog svijeta”, objasnila je ona i dodala da je pisma tražila oko mjesec dana.

“Jedan dan mi se javila jedna osoba koja je rekla da poznaje par s pismima. Slušala sam njihovu priču, pročitala pisma koja su satkana od samih emocija. Bila su realna, a opet toliko nestvarna zbog količine ljubavi koje su jedno drugom izražavali. Taj kontrast mi se svidio. Pričali su o realnim stvarima kao što su kuća, pos’o, auto, a u drugom momentu su pisma imala osjećaj poezije. To me jako pogodilo i pokrenulo”, rekla je ona.

Ipak objašnjava da dokumentarni film ne znači potpuna istina. Pisma su stvarna i većina toga je istina, ali u filmu postoje i rediteljske intervencije koje se moraju napraviti kako bi priča postala koherentan film.

Festival u Sisku održan je onlajn, a prema riječima mlade autorke, njihov tim je bio vrlo profesionalan, te smatra da su odradili nevjerovatan posao.

Preuzeto sa: banjaluka.net

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije