LjudiMjestanajnovijeNaslovna vijestPojave

Kodo Nishimura- budistički monah i šminker!

Upoznajte Kodo Nishimuru, budističkog monaha i šminkera.

Redakcija

kottke.org

Nishimura, kao fluidna osoba(gender fluid), živio je u Japanu i borio se sa krutim konceptima vršnjaka o rodu, ali je onda našao veće prihvatanje i karijeru u New Yorku.

Gender fluid- osoba može da se osjeća i kao muško i kao žensko većinu vremena. Takođe, mogu postojati dani kada se osoba identifikuje više kao muškarac, a i dani kada se identifikuje više kao žena.

Nakon nekog vremena, on se ipak odlučio vratiti u Japan da bi se školovao za monaha, kao što su to uradili i njegovi roditelji prije njega.

Za njega se može reći da je bio jednom nogom u dvije različite kulture i zbog toga mu je bilo teško da se istovremeno kreće u oba svijeta i prati njihova očekivanja.

Dvije godine, Nishimura je živio dvostruki život: otvoreno je bio homoseksualni šminker u New Yorku i zatvoreni budistički monah- pripravnik dok je bio u Japanu.

”Nisam želio da se utisak od drugim monasima mijenja zbog mene”, prisjeća se on.

Povjerivši se svog gospodaru, Nishimura je tek tad shvatio uzaludnost svojih briga.

Njegov gospodar je rekao:

Najvažnija poruka naše denominacije(zemlje čistog budizma) je da ljudima stavimo do znanja da se svi možemo spasiti bez obzira na našu seksualnost, pol ili modne sklonosti.”

 Više o Nishimuri možete saznati na njegovoj web stranici ili na Instagramu.

Nishimura je izričito naglasio i objasnio da je on “fluidna osoba” a ne samo “identifikovan kao fluidna osoba”.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije