DogađajiKulturaLjudiMjestanajnovijePojave

IMAGINARIUM STUDIO predstavio modnu reviju na platou Citadele u Banjoj Luci

ZMIJANJE.design kolekcija IMAGINARIUM Studija predstavljena je na modnoj reviji bez publike, na platou Citadele, u samom srcu Banje Luke. 

Redakcija

fbl.ba

Ovo je pionirski poduhvat regionalno, gdje je revija detaljno snimljena i dostupna cijelom svijetu u obliku umjetničkog videa.

ZMIJANJE.design kolekcija predstavlja savremenu žensku i mušku zero-waste odjevnu liniju sačinjenu od 100% prirodnih materijala: pamuka, viskoze, lana, indijskog platna i sirove svile.

– Inspirisana prvenstveno tradicionalnim nošnjama Zmijanja i Japana, forma odjeće predstavlja sintezu ove dvije naizgled potpuno daleke kulture. Međutim, kada se pomnije analiziraju, filozofija, izrada i primjena odjevnih predmeta je izuzetno bliska. 

Ornamentacija svedenim motivom Zmijanjskog veza je rađena različitim tehnikama: ručna štampa, oslikavanje, stensil, pečatiranje i vez. 

Posebna pažnja se obratila na različitosti koje krase ljudski rod i promjene koje nas zadese u različitim životnim dobima.

Tako isti model mogu da nose ljudi različite građe; žene prije, tokom, i poslije trudnoće; muškarac i žena. Filozofija univerzalnosti je jedna od glavnih vodilja IMAGINARIUM Studija, a ističe se u ovoj kolekciji, kaže dizajnerica Aleksandra Ivanković aka Alexis Qū.

Modna revija je simbolično predstavljena na prostoru Citadele, istorijski važnoj lokaciji za narod sa ovih prostora. Ovdje se u septembru 1944. godine odigrala odlučujuća bitka za Banju Luku, koja je značajno doprinjela i oslobođenju cijele regije od fašizma, te potpuno oslobođenje grada 22. aprila 1945, koji se danas proslavlja kao Dan grada, kada se polažu i vijenaci u čast oslobodioca Banje Luke.

Danas u ovo neizvjesno vrijeme izazvano pandemijom virusa CORONA-19, koji je zaustavio čitav svijet, sa ristrikcijama koje su potom usljedile, svako od nas postaje heroj u borbi protiv nevidljivog neprijatelja.

Simbolično, borci stupaju Citadelom, bosonogi, rame uz rame sa svojim idealima, iskrom u mraku koji se nadvio. Oni svijetle, i pokazuju put svakome ko njime želi da hodi.

Oni vjeruju u bolje sutra. Oni su predah. Oni su nada.

Preuzeto sa: fbl.ba

 

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije