Finansijska pismenostnajnovijePraktična Lola

Odlučili ste se za kupovinu stana? Evo prijedloga kako da olakšate sebi taj put.

Donošenje odluke o kupovini stana je veliki životni iskorak, kao i investicija. Pri donošenju velikih odluka kao što je  kupovina stana potrebno je ostati racionalan, sagledati opcije iz svih uglova, temeljno se informisati o finansijskim uslovima i ne reagovati impulsivno.

Redakcija

Put od ideje do useljenja može biti  dug i naporan, kako bismo Vam sačuvali što više energije i entuzijazma za uređenje enterijera Vašeg budućeg životnog prostora, donosimo Vam par prijedloga kako da sebi olakšate taj put.

  1. Kao fizičko lice, provjerite kojoj kreditnoj grupi pripadate!

Većina kupaca stanova se odučuje da svoju investiciju  otplaćuje putem stambenih kredita. Nova banka u ponudi ima stambene kredite iz vlastitih sredstava i iz sredstava Investiciono-razvojne banke Republike Srpske. Za kredite iz sredstava Nove banke, iznos zavisi od kreditne sposobnosti klijenta, uz posebnu mogućnost odobravanja dodatnih sredstava, maksimalno do 10% od iznosa kredita. Krediti iz sredstava i po uslovima Investiciono-razvojne banke Republike Srpske ugovaraju se na iznos od 10.000,00 dо 150.000,00 KM, a mogući korisnici su podijeljeni u četiri grupe:

  • Mladni bračni parovi- predstavljaju grupu kreditnih korisnika u kojoj oba bračna partnera moraju da budu mlađa od 30 godina.
  • Beneficirana grupa- pripadnici beneficirane grupe su članovi porodice poginulih i nestalih boraca; ratni i vojni invalidi od I-IV kategorije;  civilne žrtve rata od I-IV kategorije; porodice i samohrani roditelji sa četvoro i više djece; korisnici kredita koji sredstva koriste za rješavanje stambenog pitanja na teritoriji nerazvijene ili izrazito nerazvijene opštine, osobe sa invaliditetom iz i roditelji ili staratelji djece i punoljetnih lica sa smetnjama u razvoju
  • Grupa I- bračni parovi koji imaju završen VII stepen stručne spreme (visoko obrazovanje) i porodice i samohrani roditelji sa troje djece;
  • Opšta grupa.
  1. Potražite pomoć stručnjaka!

Ne ustručavajte se da potražite pomoć agenta za nekretnine koji Vam može olakšati pronalazak Vaš novog doma, kao i pomoći u pregovorima sa prodavcima. Cijena stana koju vlasnik odredi često je mnogo viša od tržišne cijene, samim tim kupci koji nisu informisani o stanju tržišta preplaćuju svoje nekretnine. Angažovanjem stručnjaka možete sebi uštediti mnogo vremena i novca.

  1. Provjerite stanje nekretnine!

Česta zamka za kupce se ogleda u kupovini stana čija je cijena niža nego uobičajeno, ali su potrebna dodatna “mala ulaganja”. U ovom slučaju takođe je potrebno potražiti pomoć stručnjaka, jer se na kraju može ispostaviti da su “mala ulaganja” mnogo veća nego što ste očekivali. Nakon renoviranja se može ispostaviti da ste za isti utrošeni novac mogli kupiti stan u novogradnji kojem nisu potrebna nikakva dodatna ulaganja.

  1. Kvadratura nije na prvom mjestu!

Stručnjaci za nekretnine, arhitekte i građevinci će se složiti da kvadratura stana nije najbitnija, nego njegova funkcionalnost! Velike kvadrature sa sobom mogu da nose mnogo kvadrata životno nefunkcionalnog prostora, kao što je na primjer veliki broj hodnika, ili velika kvadratura balkona.

U slučaju da razmišljate o pregrađivanju prostorija, ili rušenju zidova najbolje je od vlasnika tražiti originalni tlocrt kako biste vidjeli koji su noseći zidovi u stanu i da li Vas to ograničava u sprovođenju Vašeg plana. Takođe, za izvođenje takvih radova najbolje je angažovati stručnjake kao što su arhitekte, ili statičari.

  1. Provjerite dokumentaciju!

Provjerite da li je vlasnička dokumentacija uredna i da li je osoba koja prodaje stan jedini vlasnik. Takođe, provjerite da li je stan prije mijenjao vlasnike, a ako jeste tražite ovjereni kupoprodajni ugovor i napravite fotokopiju istog. Insistirajte na tome da saznate kako je stan došao u vlasništvo prodavca i provjerite da li su svi dokumenti uredno potpisani u ovjereni kod advokata i notara.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije