KulturaLjudiMjestanajnovijeNaslovna vijestPojave

Da li je fitnes stvarno OVO?

“Fitnes” se definiše kao fiziološko blagostanje koje smanjuje rizik od nastanka hipokinezije, predstavlja osnovu za učešće u sportu i dobro zdravlje, i omogućava pojedincu da obavlja zadatke svakodnevnog života bez prekomjernog zamora. . .

Redakcija

Vladan Gavrilović/ Instagram

Komponente “fitnesa” uključuju mišićnu jačinu, snagu, izdržljivost, fleksibilnost, kao i agilnost, brzinu, kardiovaskularnu izdržljivost, tjelesni sastav itd.

Suprotno pogrešnom mišljenju, “fitnes” ne predstavlja samo kardiovaskularnu izdržljivost ili samo tjelesni sastav, a pogotovo ne predstavlja polugolu zadnjicu koja se zbog nedostatka obrazovanja u oblasti fizičkog vježbanja koristi da se privuku klijenti.

Djevojke koje po 6 mjeseci nisu imale menstrualni ciklus zato što se “spremaju za ljeto” ili neko “takmičenje”, na osnovu svog iskustva i neke tužne priče se nazivaju “fitnes trenerima”?

Momci koji su uspjeli nabaciti par kilograma mišićne mase sa “znanjem” stečenim na bodi bilding forumima se nazivaju “fitnes trenerima”?

Nedostatak stida da se pokažu privatni dijelovi u teretani, velika “guza” ili veliki “biceps”, vam ne daju pravo da uzmete nečije zdravlje u ruke. 

Zbog tih “fitnes trenera” djevojčice od 13-14 godina dolaze u teretanu i pitaju koja je najbolja vježba za guzu!

Ono što je važno napomenuti je da zdravlje ne podrazumijeva samo fizičko zdravlje, nego i psihičko.

A ono što nije zdravo je stalna opterećenost fizičkim izgledom, briga hoćete li se “spremiti za ljeto”, da li vam je narasla “guza” ili “biceps”.

To je ono što vam se stalno nameće na društvenim mrežama, a to nije “fitnes”, to nije zdravlje, to nije sreća.

“Sve vam je dozvoljeno, ali vam nije sve na korist.”

Preuzeto sa: instagram

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije