Ljudski odnosinajnovijeNaslovna vijestPorodicaŽivot

Evo šta želim da žene znaju prije izlaska sa muškarcem koji ima dijete!

Ako izlazite i imate više od 30 godina, velike su šanse da ćete na kraju upoznati muškarca koji ima dijete.

U tome nema apsolutno ništa loše.

Prevela: Sara Desančić Redakcija

scarymommy.com

Međutim, mnoštvo žena spremno ulazi u veze sa očevima. I dok one možda misle da su spremne, mnogo toga ne očekuju.

Kao žena čiji je bivši muž otac koji izlazi, postoje neke stvari koje bih voljela da žene znaju prije nego što izađu sa jednim tatom.

Čak i ako muškarac nema primarno starateljstvo nad svojim djetetom ili djecom, ako je on prisutan u njihovom životu, postaviće ih prioritetom- bilo da ima dogovor o starateljstvu ili doprinosi njihovim životima finansijski.

Ako ćete biti sa muškarcem koji ima dijete, morate znati da ćete biti drugi. Morate biti u stanju da to podnesete ili će biti problema. Ponekad će morati da otkaže izlazak kako bi pokupio dijete u posljednjem trenutku.

Foto: unsplash

Možda nećete moći da neplanirano otputujete, jer on mora da plati izdržavanje za dijete. Postoje stvari koje ćete morati da žrtvujete. Neke žene mogu misliti da im je dobro da se zabavljaju sa tatom, ali što dublje ulaze u vezu, sve više shvataju da nisu baš u tome.

Otac mog sina je u vezi posljednje tri godine. Njegova djevojka je sjajna i ima dobar odnos sa mojim sinom. Ali čak i sa dobrim odnosom iskrsnu stvari koje vezu mogu opteretiti.

Posljednjih nekoliko mjeseci otac mog djeteta je nezaposlen zbog COVID-19. Više sam radila i tražila sam od njega da uzme našeg sina na duže vrijeme.

Bio je za to, ali njegova djevojka nije. Bojala se da će moj nestašni šetogodišnjak prekidati njeno radno vrijeme. Ona ima puno sastanaka po cijeli dan, a to što je moj sin u blizini, odvlači joj pažnju.

Ovo je oca mog sina dovelo u jako neugodnu situaciju.

Moj bivši je htio da uzme našeg sina, ali je to izazvalo trzavice između njega i njegove djevojke. Trudila sam se da budem što saosjećajnija, ali priznajem, bila sam frustrirana. Razumijem zabrinutost njegove djevojke. To je bukvalno moja stvarnost od marta.

Ona bar ima kancelariju u koju se može sakriti. Ja nemam. Morala sam da se krijem u kupatilu kako bih obavila neki telefonski ili video sastanak, a moj sin bi upao na te sastanke jer mora da piški. Bila mi je potrebna pomoć, a moj bivši je iskreno posvećen zajedničkom odgoju našeg sina.

Trenutno mi ne može pružiti finansijsku pomoć, pa mora da bude u mogućnosti da me podrži na druge načine kako bih mogla da nastavim održavati krov nad glavom našeg sina.

Takođe, njegov sin očajnički želi više vremena s njim. Na kraju je morao da smisli rješenje koje mu najbolje odgovara.

Ono što sam željela da kažem njegovoj djevojci – ali nisam – jeste da je ovo stvarnost izlaska sa jednim ocem. Moj sin je hiperaktivno dijete, a zaglavljenost u kući posljednjih šest mjeseci nikako ne pomaže.

Ali ako će biti u vezi sa njegovim ocem, moraće da se nosi s tim. Jer na kraju krajeva, moj sin je glavni prioritet svog oca. I koliko god bilo nezgodno imati glasno dijete u blizini, takav je život kad izlazite sa roditeljem.

Nisam željela da me sin prekida tokom važnog telefonskog razgovora, ali to se dogodilo. I morala sam da se nosim s tim. Ona mora samo da izađe na kraj s tim da je on tu nekoliko sati, nekoliko dana u sedmici.

Loše je kad mu djevojka otežava da vidi sina, jer se tad osjeća kao da mora da bira. Nije fer stavljati očeve u takav položaj. Da, istina je da biološki gledano ovo nije njeno dijete, ali čim se obavežete na vezu, ovo je trenutno dijete vašeg života.

Svi moramo biti prilagodljivi, jer se život dešava. A tata ne bi trebao da bude uvijek ta osoba koja ugrožava svoj odnos sa djetetom.

Shvatam da je teško biti na drugom mjestu, ali potrebe djece bi uvijek trebale biti važnije. To sve ne znači da niste prioritet u svojoj vezi. To znači da morate biti spremniji da dijelite partnera.

Foto: unsplash

Nažalost, tako je to kad se zabavljaš sa osobom koja ima dijete. Morate se neprestano obavezivati da ćete biti u redu s tim što vaš partner ima djecu koja nisu vaša.

Važno je, naročito prije nego što se vjenčate, provjeriti kod sebe da li ste u redu sa ovim aranžmanom. Ako niste, onda to morate da saopštite.

Kako nastavljate da izlazite, morate da znate da to ne postaje lakše. Djeca postaju starija i potrebno im je više vremena i pažnje. Tako da će vam možda biti dobro dok su još mali a kad krenu u školu vjerovatno ćete biti očajni.

U nekom trenutku treba biti iskren prema sebi. Žene koje nisu iskrene prema sebi i svom partneru o tome kako se osjećaju mogu izazvati niz problema i trenja u vezi.

Ako pomislite da biste mogli da pretpostavite ili se ne osjećate prijatno s tim, morate biti otvoreni u vezi. Možda ćete uštedjeti svima puno stresa.

Kao bivša i kao majka, uvjeravam vas da većina nas želi da se slaže. Ne želimo da se zamjerite našoj djeci. To nam otežava život. Iskreno se nadamo da i vi volite naše bebe kao i mi.

A ako ste jedan od takvih osoba, hvala vam! Izlasci sa osobom koja ima dijete nije za svakog i to je u redu. Niko vam neće zbog toga zamjeriti. U stvari, pohvalnije je znati svoja lična ograničenja.

Ali ako ćete to učiniti, morate znati i biti spremni na to da će se vaš život promijeniti. Za to prosto moraš biti spreman!

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije