Ljudski odnosiMedicinanajnovijeNaslovna vijestPraktična LolaŽivot

Muška kontracepcijska pilula još uvijek nije u upotrebi

Odgovornost o reproduktivnom zdravlju je jednaka od strane muškarca i žene.

Edukacija, odgovornost i prilagođavanje doprinose smanjenju napetosti i straha od dobivanja spolnih bolesti i neželjene trudnoće.

Piše: Ružica Ljubičić Redakcija

Pravilna upotreba kontracepcije bi smanjila broj pobačaja, za magazin Lola sve detalje o mogućnosti upotrebe muške kontracepcijske pilule objasnila je Marina Bura iz Platforme za reproduktivnu pravdu u Hrvatskoj.

„Ono što znamo o primjeni muške kontracepcijske pilule jest da se godine 2016. pisalo o novom istraživanju objavljenom u znanstvenom časopisu Endokrinološkog društva ‘Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism)” prema kojem je  najnovija verzija ubrizganog kontracepcijskog sredstva za muškarce vrlo učinkovita.“- navodi Marina.

Naime u tom  testiranju u kojem je sudjelovalo 320 muškaraca, istraživači/ice su otkrili/e da je, u razdoblju od jedne godine, taj vid kontracepcije bio 96 posto učinkovit u sprječavanju trudnoće.

Međutim,  ispitivanje lijeka u kratkom je vremenu potpuno zaustavljeno – jer je samo 20 muškaraca (od 320!!!) osjetilo nuspojave kontracepcije te ih smatra nedopustivim „Nuspojave su jedan od večih problema a on uključuju depresiju, bol u mišićima, promjene raspoloženja, akne i promjene libida.

Dakle, radi se o tek manjim nuspojavama kombiniranih pilula, koje koristi 48 posto žena u dobi od 16 do 19 godina, 64 posto žena u dobi između 20 i 24 godine i većina (55 posto) onih u dobi od 25 do 29 godina“.– objašnjava Bura.

Žene, s druge strane, bez ikakvog truda farmaceutske industrije i medicine da pokušaju ukloniti još opasnije posljedice po zdravlje i život (npr. duboka venska tromboza, povećan rizik od raka dojke te raka vrata maternice ili moždanog udara) snose svu odgovornost kontracepcije i popratne nuspojave, otkako je pilula prvi put lansirana 1962. godine.

Glavne razlike  o kontracepciji su u samom pristupu.

Medicina je očito pristrana prema muškarcima pa makar se kao i u gore spomenutom istraživanju radilo o tek nekolicini muškaraca koji su se povukli iz istraživanja zbog nuspojava.

Žene mogu imati depresiju i akne kako bi spriječile neplaniranu trudnoću, ali se ista  razina nelagode ne može očekivati i od muškaraca.“ – ističu iz  Platforme za reproduktivnu pravdu  te upozoravaju na tužnu činjenicu da u svakoj grani industiije i znanosti se osjeti diskriminacija prema ženskom rodu.

Vazektomija, kao jedan od dva dostupna načina sprečavanja neželjenog roditeljstva za muškarce, je u Hrvatskoj omogućena Zakonom o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece koji je u Republici Hrvatskoj na snazi od 1978. godine.

Foto: unsplash

U KBC-u Zagreb moguća je tek unatrag tri godine i to inicijativom tima s klinike za urologiju. Isto tako primjerice i u KBC-u Sestre milosrdnice, ali i u privatnim klinikama.

Zahvat traje svega 20-ak minuta, ali i dalje nije popularna metoda kontracepcije. Prema Zakonu, muškarac mora imati više od 35 godina, biti u potpunosti informiran za što se nekad tražila potvrda javnog bilježnika.

Nakon toga mora proći bolničko Povjerenstvo. Ako odobre, onda pacijent sam mora platiti zahvat. Cijena se kreće između 1.500 pa sve do 5.000 kuna. Na teret HZZO-a je samo ako je riječ o medicinskim razlozima.

Dok se u Hrvatskoj na godinu svega 30-ak muškaraca odluči na vazektomiju, u Americi je situacija puno drukčija. Svaki peti muškarac koji je oženjen i ima djecu odluči se na taj zahvat.

I ovaj način spriječavanja neželjenog roditeljstva za muškarce je manje kompliciran i povoljniji od ženske sterilizacije“- govori Marina i zaključuje kako brojne predrasude i patrijahalni način razmišljanja koče muškarce da se pobrinu o kontracepciji.

Iz svega ovoga možemo zaključiti da mnogo odgovornosti spada na ženu koja često sama mora misliti na kontracepciju i svaki oblik zaštite.

Ako se dogodi neželjena trudnoća, upravo će žena nosi najveći teret, bez obzira kakvu odluku donijela.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije