Lole iz komšilukanajnovijeNaslovna vijestO događajima

Jelena Despot, majka nula djece

Privukla mi je ovih dana pažnju (ali da je barem samo ovih dana prisutna u društvu) jedna odrednica za ženu, a ticala se predstavljanja kandidatkinja na odborničkoj listi političke partije, gdje je za svaku ženu nabrojano „kojoj količini djece je majka“.

Jelena Despot

 

Pa je tako žena, majka troje djece, valjda najviše rangirana ili barem više od one koja ima samo jedno, dok je ona koja ima nijedno vjerovatno teški promašaj.

Kao majka ničije djece imam pravo da se ljutim.

Da li se moja vrijednost kao osobe u društvu mjeri količinom djece koju sam rodila? Da li sam ja lošija osoba od onih koje su rodile? Da li sam ja uopšte osoba? Da li sam žena? Ili sam samo biće. Nemajka. Ničija majka. Ili mi je to samo ogroman minus u CV-u.

Jesi li majka ili nisi, bi trebala da bude tvoja porodična i lična stvar. Nikako nešto što će te kod nepoznatih ljudi klasifikovati kao dobru ili lošiju osobu. Da li si samo majka ili dobra majka, i o tome vjerovatno najbolje mogu da prosuđuju oni koje si rodila. I da li smo danas od majčinstva napravili titulu kojom ćemo da bodemo oko svim onim ženama koje nisu.

Da bi zdrava žena bila majka, ne treba mnogo. Neko ko će ti oploditi jajnu ćeliju, muškarac kojeg voliš, ili nešto treće, sam proces začeća ne pravi razliku i ne poznaje ono što se dešava izvan tijela. Da li ćeš biti dobra ili loša majka, i da li ćeš onoga koga rodiš uspjeti „izvesti na pravi put“ to je vjerovatno najodgovorniji posao od svih. Koliko tim odrednicama „majka dvoje djece“ degradiramo žene koje ne mogu da budu majke. Žene koje nemaju sa kim da budu nekome majke. Da li su one lošije pravnice, ekonomistkinje, profesorice, čistačice, prodavačice ili političarke od onih koje jesu majke.

Majka nije stavka koja bi trebala da bude u tvom CV-u. Jer je tvoja. Privatna. I lična. Stvar izbora.

Biti nečija majka nije ono što treba da upotpuni tvoju ulogu u društvu. To je nešto što trebaš da poželiš zbog sebe. I da osjetiš.

Majka se ne bude da ugodiš drugome.

Majka ne može da bude svako. U onom pravom, iskonskom i uzvišenom smislu. Ne postaje se majka samo tako što nekoga doneseš na svijet.

Ne postaje se žena tako što ćeš biti majka.

Ja znam mnogo loših osoba, koje su majke. Znam mnogo sjajnih osoba koje žele da budu majke. Znam i onih koje to nikada nisu poželjele, a opet su sjajne u svemu onome što rade. I onih majki koje uspjevaju sve. Da budu sjajne majke, sjajne koleginice, drugarice i osobe. Možda su malo umornije od ovih koje to nisu, ali nikada o sebi ne pričaju uzvišenije, samo zato što su majke.

Na kraju svega, nije ni važno, dok god nam je dato pravo da budemo što god poželimo.

Da se školujemo ili ne. Da se udajemo ili ne. Da radimo ili ne radimo. Kuvamo ili ne kuvamo. Da nosimo suknju, pantalone ili oboje odjednom. Da hodamo sa grudnjakom ili bez njega. Duge ili kratke kose. Glatke ili dlakave. Počešljanje ili čupave. Našminkane ili ne. Dok god je to stvar našeg ličnog izbora i naša sloboda. Dok god to radimo zbog sebe, a ne da bismo štrikirale neku kockicu u CV-u koju nam je nametnuo neko drugi.

 

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije