KulturaLjudiMjestanajnovijePojaveZabavna Lola

Ona opisuje tipove muškaraca uz pomoć umjetnosti iz 17. vijeka!

U svojoj novoj knjizi “Muškarci koje treba izbjegavati u umjetnosti i životu” Nicole Tersigni koristi svoju vještinu i Twitter kako bi rasvijetlila iskustvo žena koje su bile uznemirene od strane zabrinutih trolova i mnogih drugih.

Prevela: Sara Desančić Redakcija

nytimes.com

Ova priča počinje, kao i kod mnogih ovih dana, na Twitter- u. Prošlog maja, Nicole Tersigni, pisac iz Detroita, poslije dugog dana odlučila je da se pridruži ljudima na društvenim mrežama.

Bila je umorna od brige o svojoj osmogodišnoj kćerki, koja je u to vrijeme bila bolesna.

“Tako da sam odlučila da prelistam Twitter samo kako bih na kratko zaboravila svoje svakodnevne obaveze. Vidjela sam kako neki čovjek objašnjava ženi šalu koju je ona postavila- to je nešto što mi se dogodilo milion puta”, objašnjava ona.

U prošlosti je Tersigni ignorisala takve iritantne razgovore, ali ovaj je nešto izazvao i njoj. Guglala je “žena okružena muškarcima” i naišla je na sliku žene koja je izbacila  jednu dojku u gomili ćelavih ljudi. To je bila slika Jobst Harrich-a iz 17.vijeka.

Kombinovala je tu sliku sa natpisom: “Možda ako izvadim svoju dojku, možda će oni prestati objašnjavati šalu.”

U drugom postu Tersigni je stavila sliku iz 18. vijeka “Razgovor u parku”, autora Thomasa Gainsborougha sa natpisom “bio bi toliko ljepši kad bi se nasmijao”.

Nastavila je da tvituje, a njeni postovi su postali viralni, prikupivši desetine hiljada lajkova i retvitova uključujući i glumicu Busy Philipps- “OVA TREBA JE GENIJALNA”,napisala je ona.

Takođe, Alyssa Milano je napisala: “Možda će mi ovo biti omiljena nit svih vremena”- specifična indikacija kojom je Tersigni razigrano zarobila svakodnevne slučajeve mizoginije koje su mnoge žene smatrale neprijatno poznatim.

Nekoliko muškaraca joj je čak pokušalo objasniti njenu šalu dok su neki objašnjavali da nisu svi muškarci isti.

Nakon nekon vremena, agent je stupio u kontakt s njom, i predložio joj da napravi knjigu od svojih tvitova. Dvije nedelje kasnije, oni su se sastali sa urednicima i sklopili ugovor sa Chronicle Books.

“Sjećam se kad sam ih dobila, pogledala sam ih na brzinu i oduševila se”, rekla je Rebecca Hunt, urednica Chronicle Books, koja radi na pop kulturi i knjigama humora.

“Kada je došlo vrijeme da to podijelim sa redakcijom, ištampala sam mnogo stranica i raširila ih po stolu. Nismo ništa pričali, samo smo čitali i smijali se. Tako znate da će odmah nešto odjeknuti”, rekla je ona.

Nešto više nakon godinu dana od prvog tvita, njena vizija će sa društvenih mreža preći u štampanu verziju “Muškarci koje treba izbjegavati u umjetnosti i životu”.

Svako poglavlje knjige, koje spaja umjetnička djela i oštre natpise, istražuje različite tipove muškaraca sa kojima se Tersigni i mnoge druge žene redovno susreću. Ovdje je opisala pet tipova sa nekoliko primjera iz pop kulture.

Pametnjaković

Njihove misli su uvijek neželjene. Niko ih ne traži. Jedna od mojih najdražih šala koju sam koristila u knjizi za ovaj tip muškarca je: “Dopusti mi da objasnim tvoje životno iskustvo.”

Foto: nytimes.com

Zabrinuti trolovi

“Oni pristupaju ženama sa osjećajem brige zbog nečeg što one govore ili rade, ali to nije iskreno. Oni se lažno brinu kako bi vas potkopavali ili kritikovali”, rekla je Tersigni.

Sjetite se Gastona iz “Ljepotice i zvijeri” koji se brine za Belle-ino blagostanje kada je vidi sa knjigom(nije u redu da žena čita).

U stvarnom svijetu,Tersigni je rekla: “Izgovaraće stvari poput: Slažem se sa tvojim stavom ali ne bi trebala da koristiš taj ton jer ćeš otuđiti svoju publiku.”

Foto: nytimes.com

 

Komičar

Komičar nije osoba koja samo priča viceve. “To je nesretna osoba koja misli da je smiješna, i ako se ne smijete njegovim šalama, koje su stvarno seksističke, rasističke šale, to je zato što ne razumijete komediju ili nemate smisao za humor”, rekla je Tersigni.

Todd Packer iz “The Office” je sjajan primjer ovog momka. On priča najgore viceve i postaje toliko lud kad ga ljudi ne vole do te mjere da im daje laksativne kolače.

Foto: nytimes.com

Sekspert

To je ono što vi nazivate heteroseksualnim muškarcem. On vjeruje da ima sve odgovore kada su u pitanju žene i seks.”Sekspert misli da bolje poznaje vaše tijelo nego vi. Misli da zna šta se interno dešava s tobom.”

“Harry iz “When Harry met Sally” je totalni sekspert”, rekla je Tersigni.

Foto: nytimes.co

Zaštitnici

Zaštitnik je blizak rođak zabrinutom trolu. On umanjuje vrijednost žene hvatajući se za njena osjećanja.”Zaštitnik koristi vaše emocije kao oružje protiv vas i čini da se osjećate sitno, tako da se on može osjećati velikim.

Taj momak će reći stvari poput: “Ne mogu da pričam s tobom ako ćeš biti histerična”, to vam je poput grebanja noktom po tabli, rekla je Tersigni.

Foto: nytimes.com

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije