Lole iz komšilukanajnovijeNaslovna vijestO životu

Nisu svi YouTuberi debili. Mlada Huda je feministica nove generacije i obožavam je!

Svi mi koji smo rođeni u državi koja više ne postoji, koji smo igrali igre koje više ne postoje, u voćnjacima koji više ne postoje, na igralištima koje više ne postoje i s djetinjstvima koji više ne postoje znamo se ogriješiti prema novoj generaciji.

Marina Radoš

Nova generacija klinaca na YouTubeu iritantna je svima nama i rado bismo mnogima od njih zabranili pristup javnom prostoru, pogotovo onima koji ne pružaju apsolutno nikakav sadržaj. Ipak, među youtuberima ima i fantastičnih klinaca i jednu od njih sam otkrila ovog tjedna kada je snimila video o seksualnom zlostavljanju u kojemu je problem seksualnog maltretiranja objasnila bolje nego neke starije feministice ili one koje se za to hoće.

Mlada Huda u videu na YouTubeu je, sličnoj publici kojoj se obraća i Baka Prase koji curice naziva kurvama, na predivan način objasnila da nisu krive. Huda je ispričala da ju je, kada je imala 18 godina, seksualno zlostavljao kondukter u autobusu iz Sarajeva prema Tivtu. Pričala je kako ju je manijak dirao i pritom onanirao, a ona je uspjela pobjeći do vozača koji je hladno rekao “Jao, on opet tako”.

Da ne idem u širinu, fasciniralo me je kad je djevojka od 22 godine, koja je odrasla uz društvene mreže i koju je gotovo maloljetnu zlostavljao stari kondukter u svijetu gdje je žena uvijek kriva za silovanje i zlostavljanje izrekla rečenicu: “Nemaš ti pravo mene da diraš. Da sam izvadila sisu i napisala na njoj “podoji me”, nemaš ti pravo mene da diraš”.

U borbi protiv seksualnog zlostavljanja potpuno smo zaboravili kome se obraćamo i kojim kanalima to činimo. Dok mlada generacija ili ne zna što je feminizam ili feministice smatra brkatim ružnim ženama koje mrze muškarce, dobili smo predivnu mladu curu koja obožava šminku i odjeću i koja precizno poput najiskusnije žene detektira probleme i odnos prema ženama na Balkanu.

YouTube

Huda je videom na YouTubeu kojeg preziremo, uz zanimanje koje preziremo, više učinila za osvješćivanje mladih cura o zlostavljanju nego svi mi koji na višim razinama palamudimo i pišemo, jer nas mlade cure jednostavno ne slušaju, ne čitaju ili ne razumiju.

Huda je videom na YouTubeu generaciji kojoj je Baka Prase idol počela novi aktivizam u kojem curicama poručuje da je sasvim ok šminkati se koliko god želiš, oblačiti kako god ti želiš i ponašati kako god ti želiš i da nitko nema pravo dirati te kada ti to ne želiš.

Huda je videom na YouTubeu u svijetu gdje je žena kriva za svaku vrstu maltretiranja koje doživi za djetinjstva i mladosti jasno poručila da odbija takav narativ.

Moramo misliti na te klince. Oni više ne čitaju kolumne, ne gledaju televiziju i ne sudjeluju u intelektualnim ili pseudointelektualnim raspravama na Twitteru i u medijima. Oni gledaju YouTube i imaju pravo znati da im on ne mora nuditi samo zlostavljače maloljetnica, nego i cure koje s ogromnim umjetnim trepavicama govore da ih nitko ne smije dirati.

Prihvaćam novi svijet i novi način komuniciranja. YouTube umjesto televizije, mobitel umjesto pera.  Jer, nije problem u YouTubeu nego u ljudima koji su ga naselili. Uz Hudu i djevojke poput nje i taj ponor društva će se pročistiti. Vjerujem da će u budućnosti Huda i ostale feministice o velikim temama raspravljati upravo na YouTubeu, jer YouTube je pravi Balkan – svijet pun debila i šovinista u kojemu polako i sigurno plivaju pametni i progresivni kojima svakako trebamo baciti pojas za spašavanje i plivati s njima.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije