Hrabra LolanajnovijePreduzetništvo

Ana Golić: Sve što nam kvari samopouzdanje treba korigovati, ali s mjerom

Lolu su oduvijek fascinirale žene koje strastvene prema svojoj profesiji, bez obzira na to o kojoj profesiji je riječ.

Piše: Lola Redakcija

Jedna od onih koje su nas osmijehom, entuzijazmom i stručnošću razoružale na prvi susret je i Ana Golić, diplomirani kozmetolog, vlasnica studija Ana Estetika i ona koja je odlučila da ljepota bude njen poziv.

Zašto si se odlučila baš za kozmetologiju?

Zamislite posao vam je da se 8h dnevno bavite isključivo raznim beauty tretmanima, zvuči primamljivo zar ne?

Šalu na stranu…

Kada sam saznala da postoji fakultet Kozmetologije i estetike, bila sam presrećna jer to je to! Nema tu mnogo razmišljanja, ili jesi ili nisi za taj poziv.

To je nešto što me oduvijek privlačilo i odluka je jako brzo pala.

Nekako nam se čini da se tretmanima, kozmetologijom i raznim stvarima u vezi te teme bave – svi. Koliko je tu obrazovanje, prosto rečeno diploma, važno?

Pričamo o njezi kože, o njezi lica, tu je obrazovanje jako važno i neophodno.

Smatram da je diploma važna jer nam upravo ona proširuje vidike i svijest o na izgled sasvim prostim procedurama, a samim time nam takođe određuje granice.  Kozmetologija je jako široka, nudi nam mnogo mogućnosti, svako mora da zna u kom polju kozmetolgije može da se kreće.

Naravno, kod diplome nije kraj, tu su stalna usavršavanja i nadograđivanje znanja i ulaganje u sebe. Kozmetologija napreduje enormnom brzinom,moramo je pratiti.

Jesen stiže, dunjo moja, a sa njom i promjena u rutini njege kože. Koja su tvoja top 3 savjeta za njegu za sve koji čitaju Lolu?

Prvo hidratacija. Iznutra i spolja!

Unos vode je bitan tokom cijele godine a hidratantne kreme treba pojačavati kako nam se bliži zima. Zbog raspada kolagenske strukture, koža postaje manje čvrsta, iz tog razloga većina žena s početkom  jeseni primjeti promjene na koži kao npr: Bore koje nisu imale prije ljeta, flekice na licu, beživotan ten i umoran izgled kože.

Iz tog razloga je jesen idealno vrijeme za dubinskiu hidrataciju kože i za neke jače tretmane koje ne smijemo izvoditi tokom sunčanih dana.

Drugo, pojačajte unos vitamina i minerala. Koža će vam biti zahvalna.

Treće, ne zaboravite zaštititi usne i kosu.  Sa prvim blagim vjetrovima već možemo  čuti kako nam je to problematično i isušeno, zato posvetite malo vremena i usnama i kosi.

Po tvom mišljenju, pretjerujemo li s trepavicama, obrvama, svim onim što nismo mi, a željele bismo da budemo?

Zanimljivo pitanje…

Uvijek ponavljam, svaka žena je lijepa i ima “ono nešto“ i to treba njegovati i isticati.

Međutim, činjenica jeste da nam je došao neki trend gdje možemo primjetiti da sve žene pomalo liče jedna na drugu. Dobili smo šablon po kojem se vodimo i tako se uređujemo iako to nama možda relano ne pristaje.

Sve što nam kvari samopouzdanje smatram da treba korigovati ali u granicama normalne i dok zadržavamo svoj identitet.

Jer, posebnost…

Ana Estetiku čine – samo žene. Je li svijet u kojem ti radiš i razvijaš se – ženski? Kako kotiraju muškarci u kozmetologiji?

Tako je, u Ana Esetetiku su zaposlene samo žene ali naravno da nas posjete i muškarici koji dođu u pratnji svojih ljepših polovina.

Njega ne bira pol, muškarci takođe imaju potrebu i za higijenskim tretmanom lica, pedikirom,manikirom…

 Šta bi poručila svima onima koji su se baš ove godine odlučili da upišu kozmetologiju?

Idemo sada jedan stari kliše: „ Kada voliš ono što radiš, nećeš raditi ni jedan dan  u životu.“

Tako izlizano, ali tako istinito…

Bitno je da dobro provjere gdje upisuju fakultet, šta im se nudi, kakav je praktični dio do koga trebaju doći poslije ispita.

Praksa je kod ovog posla jako važna.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije