Ljudski odnosinajnovijeNaslovna vijestPraktična Lola

Ko odlučuje šta treba, a šta ne treba da se dijeli na društvenim mrežama?

Ko? Šta?

Dijeljenje ličnih stvari na društvenim mrežama.

Gdje? Kad?

Juče je bivša manekenka, Chrissy Teigen, podijelila na Instagramu da je njena beba preminula.

Kako?

Piše: Misli Kritički Redakcija

Instagram

Društvene mreže pokazuju da živimo u narcističkoj kulturi. Svi znate bar jednu osobu sa instagrama koja skreće pažnju na sebe kroz pokazivanje da joj je život ,,savršen“ ili znate jednu koja kroz samosažaljenje želi da dobije pažnju.

Kada je Chrissy izbacila ovu objavu, veliki dio javnosti je bio ogorčen. A i mnogima je zasmetalo što ima fotografije. Ipak, ukoliko par želi, moguće je fotografisati ove trenutke. Mnogi parovi se odluče na to kako bi imali uspomene.

Sa jedne strane, razumljivo je da bi neko pomislio ,,Zašto bi neko ovo izbacio?“. Društvene mreže jesu platforme gdje se dijeli previše. Zašto neko mora slikati svaki svoj doručak, obavijestiti o svemu što se događa tokom dana, i sl – izgleda kao da vodi samo virtuelni život, bez stvarnih, iskrenih kontakata.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli kritički (@kriticki)

Sa druge strane, Chrissy je uradila veoma hrabru stvar koja potencijalno može pomoći mnogim parovima. Ovo je prvi put da neko to uradi javno i direktno. I ne smije biti tabu tema. Ne priča se o tome da 1 u 100 trudnoća tokom prvih 20 nedelja završi pobačajem, a 24,000 beba su mrtvorođene (CDC). Sramota je pričati o pobačaju u našem društvu. Jedini način na koji društvo može da pomogne ženi i paru koji je prošao kroz to je da mu pruži razumijavanje i podršku, a ne osudu.

Mnogi su rekli da je to trebalo da bude privatno – samo za Chrissy i partnera. Ipak, ne možemo govoriti ljudima kako da tuguju. Neko tuguje tako što provede vrijeme sam, ili prošeta, ili posjeti prijatelja, ili gleda stare slike, ili sluša muziku, ili plače, itd. Svaki način je normalan i indivualan. U našoj kulturi smatra se da se mora tugovati na određen način. Ipak, osoba ima svoje mehanizme, i treba da uradi ono što joj najviše prija u tom trenutku.

Mnogi oštro osuđuju ovaj njen postupak. Da li sa istom tom jačinom osuđuju kada se promoviše materijalizam i obavezna kupovina ,,skupih stvari“, seksualizovanje tijela, vulgarno ponašanje u javnosti, nasilje, seksualizovanje tijela, vulgarno ponašanje u javnosti, nasilje, seksizam…?

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije