KulturaLjudiLjudski odnosinajnovijeNaslovna vijestŽivot

Marina Radoš: Ovo je odgovor na pitanje zašto se još niste udale i zašto nikad nećete

Jučer sam pročitala odličan tekst Vedrane Rudan u kojemu je dala savjet mladim curama kako pronaći muža.

Marina Radoš

Kolumna je stara nekoliko godina, ali njezina poruka je bizarna, čarobna i vječna – da biste pronašle idealnog muža, drage cure, trebate se – udati. Zvuči čudno, besmisleno i luđački, ali je dijelom i istina.

„Zato se, drage moje, prije nego nađete muža, morate udati. Za prvoga tko naleti. Nije bitno je li pametan, lijep ili bogat. Udana žena šalje poruku koju svi mužjaci vrlo dobro kuže. Ja sam njegovom udu na milost i nemilost dana, meni nitko ne treba, ja sam zauzeta“, kaže Rudan.

„Ti udana, ja oženjen… To, moje cure, to! Kad ga zgrabite, kao udana žena moći ćete birati jer ne šaljete okolo poziv očajnice, tražim muško, muško mi dajte, muža oću, obrađujte ga polako. U svakoj hotelskoj, motelskoj ili nekoj trećoj sobi dajte sve od sebe“, dodaje.

Foto: unsplash

OK, ublažit ćemo Rudanicu i krenut ćemo od sebe.

Moja bliska prijateljica početkom ove godine fatalno se zaljubila u nekog stomatologa. Sve je na njemu bilo idealno – bio je zanimljiv, načitan, seks im je bio odličan, ali je tip imao jednu ogromnu manu – HTIO SE ODMAH OŽENITI. Pričao je o ženidbi od prvog dana, od prvog susreta. Prije svega. Prije seksa.

„Što je u tome loše“, pitam je nakon što su već raskrstili.

„Namirisala sam taj njegov očaj za ženidbom jbt. Kao da nije htio oženiti mene, nego se samo oženiti“, rekla mi je.

Ispalo je da je bila u pravu. Tipa smo nakon par mjeseci srele sa friškom suprugom koja je pred sobom imala trudnički trbuh od nekoliko mjeseci. Moja prija je bila u pravu.

Sjetite se ovog tipa svaki put kad se s 25, 35 ili 40 godina poželite udati, jer nemate ni kučeta ni mačeta. Želite li biti tako jadne? Nope.

Jednom sam čula da Crnogorci kažu da će se žena, kada se poželi udati, udati i za magarca. I oni su u pravu.

Poznajem djevojke koje se toliko žele udati da već na prvom spoju računaju kako će njegovo prezime ići uz njezino ime, koliko bi još trebali hodati da se zaruče, gdje bi mogli živjeti. I ne pitaju se u tom trenutku osjeća li on, kao morski pas krv, taj njihov očaj za udajom koji uvijek vodi na pogrešne puteve.

Poznajem djevojke koje se toliko žele udati da ih želja za udajom vodi prema vezi, a nikada ne dozvoljavaju da ih veza i ljubav vode prema želji za udajom.

Poznajem djevojke koje se nisu udale samo zato što su to žarko željele. Tužno i istinito. I zaista pravedno. I zaista ih je svemir sačuvao.

Ublažit ćemo riječi Vedrane Rudan i nećemo nikom savjetovati da se uda, pa da onda traži savršenog muža.

Jednostavno se prestanite željeti udati ako ste same. Ali zaista prestanite željeti. Ne zbog mirisa krvi vašeg očaja, nego zbog vas samih. To je cijela filozofija. Umjesto na obožavanju budućeg braka, obožavajte same sebe, svoje vrijeme i svoju samoću. Budite udane same za svoj život.

I onda nema očaja. Nema kalkulacije s prezimenom. Nema izlazaka s nezanimljivim idiotima koji osjećaju da su za vašim stolom samo kako biste vi ostvarile cilj svoje tetke koja vam je rekla da je krajnje vrijeme da se udate.

Ukoliko ste u vezi i želite se udati, to je već druga tema. U koju se ja kužim slabo ili nikako.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije