AktivizamDogađajiLjudiMjestanajnovijeNaslovna vijestPojave

Melani Isović: „Sve dok sve žene ne budu slobodne i sigurne u svojoj zajednici, moj aktivizam neće prestati!“

Mlada Melani Isović je primjer pozitivnog građanskog aktivizma i angažiranosti za ljudska prava.

Ružica Ljubičić

U teškim vremenima ekonomskih, socijalnih kriza, pandemije covida-19, Melani ne posustaje. Nedavno je završila feminističku školu „ Žarana Papić“. Za sebe kaže da se voli baviti temama koje nisu popularne u društvu.

„Cijeli život se borim za jednakost margiliziranih skupina u društvu. To je počelo od početka moga školovanja – ja sam se uvijek družila s djecom koju su drugi izbjegavali.

S vremenom se moj aktivizam nastavio i raste. Neću stati sve dok sve žene u zajednici ne budu slobodne i sigurne“, ponosno naglašava svoj plemeniti cilj.

Kao najveći problem društva mlada aktivistkinja prepoznaje nedostatak edukacije koja bi po njenom mišljenju trebala početi već od vrtića.

Melani rado priča o poznanstvima s ljudima iz BH povorke ponosa i feminističkih organizacija koje su obogatile njen život. Također vidi problem i u patrijahalnom načinu odgoja i razmišljanja

„U patrijarhalnom društvu se očekuje da žena da svakodnevno obavlja aktivnosti vezane za neplaćeni radu u domaćinstvu (kuhanje, staranje o djeci, čuvanje starijih osoba koje nisu u mogućnosti da vode računa sami o sebi, čišćenje i ostalo), a muškarci za rad koji je plaćen.”

„Tako da kada žena dođe kući njen radni dan ne završava dok ne obavi sve aktivnosti vezane za neplaćeni rad“, kaže Isović i dodaje da je domaćinstvo pokazatelj rodnih ideologija patrijarhata te ekonomsko i društvena nejednakost i različitost.

„Što se tiče aktivizma ljudi, to želiš ili ne želiš. Teško je potaknuti osobu koja je odrasla i potpuno prihvatila patrijahalne stavove da sudjeluje u akcijama koje bi mogle promijeniti naš život i podići solidarnost mladih ljudi“, govori Melani i kaže da su je prijatelji često upozoravali. Rekli su joj da će joj se zbog njenog aktivizma i stavova mnoga vrata zatvoriti.

No to nije spriječilo Melanin neustrašivi duh i hrabrost da se srčano bori za ljudska prava. Na ta zatvorena vrata Melani ne želi ući jer ne bi bila sretna i ispunjena.

„Pasivnost mladih leži u strahu. Većina njih je spriječena da se bori i radije biraju odlazak iz ove zemlje”, kaže Melani.

Melani je nedavno objavila tekst o na temu seksizma i seksističkog govora mržnje koji je upućen ženama. Kao uspješna make up artistica i sama se često susrela s predrasudama o svom izgledu.

Melani poručuje svim mladim ljudima da nisu sami i da postoje ljudi poput nje i mnogo nevladinih ustanova kojima se mogu obratiti.

Takođe naglašava da bi bilo dobro svaki vid govora mržnje prijaviti nadležnim institucijama.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije