DogađajiLjudiMjestanajnovijePojaveSponzorisano

m:tel-ov novi ciklus takmičenja za srednjoškolce u BiH

m:tel App takmičenje – „Lansiraj svoju ideju“, dobro je poznati naziv konkursa koji već četiri godine zaredom realizuje kompanija m:tel za srednjoškolce iz cijele BiH.

Redakcija

Konkurs namijenjen srednjoškolcima iz BiH, otvoren je 1. oktobra i ove godine, a kako bi učestvovali u ovom izazovu znanja i timskog rada, učenici treba da osmisle i izrade aplikacije za mobilne uređaje, te ih pošalju na adresu kompanije m:tel.

Promocija znanja i nagrađivanje učenika i studenata, praksa je koju m:tel realizuje kroz mnogobrojne projekte, koji su osmišljeni upravo kao nadgradnja i razvijanje dodatnih talenata mladih ljudi.

Prolazeći kroz cikluse ovog konkursa, srednjoškolci uče i mnogo više od programiranja. Najprije, potrebno je da se organizuju i oforme tim, te uz pomoć mentora zajednički osmisle ideje za aplikacije koje će u drugom ciklusu i napraviti. Na konkurs se mogu prijaviti i pojedinci, ali opet u saradnji sa svojim mentorom.

Svakako, m:tel naglašava i važnost društveno odgovornih tema, pa je ove godine, primjera radi, odlučio posebno vrednovati aplikacije koje doprinose prevenciji ili prevazilaženju negativnih situacija nastalih pojavom pandemije virusa korona.

To je još jedan benefit koji ovaj proces pruža mladim ljudima, a to je učenje o važnosti njegovanja pravih vrijednosti poput humanosti, odnosno učešća u unapređenju uslova života zajednice i društva uopšte.

Takođe, važan segment takmičenja jeste što takmičari imaju mogućnost da razmijene svoje znanje i iskustvo sa vršnjacima iz Srbije i Crne Gore, budući da je kompanija m:tel dio grupacije koja posluje regionalno, te da je isti konkurs istovremeno organizovan i u navedenim zemljama.

Najbolji autori aplikacija iz BiH takmičiće se na regionalnom nivou u „Regionalnom App izazovu“, koji organizuju Telekom Srbija, m:tel BiH i m:tel Crna Gora, i u kome će učestvovati učenici iz sve tri navedene zemlje.

Šta to srednjoškolci treba da učine kako bi postali takmičari u ovom izazovnom konkursu?

  1. Najprije, treba da osmisle zanimljivu, inovativnu i prije svega korisnu aplikaciju u Android™ OS-u ili iOS-u, za mobilni telefon ili tablet, koja bi kao dodatnu prednost imala društveno odgovornu namjenu ili bi na određeni način mogla da unaprijedi upotrebu mobilnih uređaja.
  2. Svoje ideje potrebno je da kandiduju slanjem popunjenog formulara do 20. novembra 2020. godine na adresu kompanije m:tel.
  3. Izrada aplikacija po navedenoj ideji i slanje gotovih funkcionalnih verzija sa opisom na adresu [email protected] do 25. januara 2021. godine.

Nakon što stručni žiri do kraja mjeseca januara izabere najboljih do pet aplikacija koje su pristigle na takmičenje, u drugoj polovini mjeseca februara uslijediće i „Regionalni app izazov”, na kojem će, u skladu sa epidemiološkim mjerama, učestvovati najbolji timovi iz sve tri države.

Pobjednici prvog kruga takmičenja, na državnom nivou, odnosno autori pet izabranih najboljih aplikacija u BiH, dobijaju sjajne nagrade – mobilne telefone i priliku da se takmiče sa timovima iz Srbije i Crne Gore i tako osvoje prvu ili specijalnu nagradu na „Regionalnom app izazovu”.

Provjerite da li ste na spisku učenika srednjih škola navedenih u Opštim uslovima takmičenja, ali čak i ako niste, uz saglasnost nadležnog ministarstva imate priliku prijaviti se do 20. novembra, te učestvovati u ovom izazovu!

Opšte uslove takmičenja, spisak škola i formulare za prijavu zainteresovani mogu pronaći na www.mtel.ba.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije