Ljudski odnosinajnovijeNaslovna vijestPorodicaPraktična LolaŽivot

Razvod može i ovako!

Roditelji mog bivšeg muža očigledno nisu bili oduševljeni idejom da ću se razvesti od njihovog sina. Nedugo nakon razvoda, otišla sam im u posjetu i s njima obavila jedan veoma dugačak i otvoren i težak i neugodan i predivan i komplikovan razgovor.

Prevela: Saša Leper

Kristina Kuzmić / Facebook

Foto: Unsplash

Odlučili smo da nećemo upirati prstom ili osuđivati ili dodjeljivati krivicu. Razgovarali smo samo o onome što je najvažnije: djeci. Odlučili smo da ćemo ostaviti po strani svoje razlike i svoj ponos i da ćemo se fokusirati na ono što je zaista važno: porodicu, oproštaj, ljubav.

Sjećam se jednog specifičnog telefonskog poziva na početku, kada je odnos mene i njihovog sina i dalje bio vrlo napet,  u kom je njegova majka rekla: „Pa ako mi više tehnički nisi snajka, onda si mi od sada kćerka.“ I od tada su se tako i ponašali prema meni.

Danas sam još jedan Dan zahvalnosti provela kod njih. Uvijek sam bila dobrodošla. Kada sam se tek počela zabavljati sa svojim sadašnjim mužem pretpostavila sam da će se ta vrata zatvoriti. Ali ne. Poziv je dalje proširen i na njega. I tako je već nekoliko godina – za praznike se okupimo svi.

Danas, ponovo smo jeli svi zajedno kao jedna velika porodica. Danas je moj muž pomogao majci mog bivšeg muža da postavi sto i raščisti poslije, kao što i radi svake godine. Danas sam slušala kako moj bivši muž i moj sadašnji muž raspravljaju o poslu i fudbalu i roditeljstvu. Danas sam gledala kako se moj bivši muž igra superheroja sa mojim sinom iz drugog braka.

Današnji dan je sav bio o onim stvarima koje su zaista bitne, a ne svoj onoj nepotrebnoj drami koju mi ljudi nerijetko stvaramo.

Ništa u vezi sa ovim razvodom, ponovnom udajom, zajedničkim odgojem djece ili bilo čim nije lako. Na neki način to je najteži dio mog života. Ali pokazalo se da se sav taj naporan rad i naša formula „prvo djeca, a ego na kraju“ isplati. Veoma, veoma isplati <3

Na prvoj fotografiji smo moja bivša svekrva i ja za Dan zahvalnosti prošle godine. Druga fotografija je današnja, a prikazuje moj sadašnjeg muža i bivšu svekrvu kako postavljaju sto za dezert.

Što je još divnije, komentari na originalni post na Fejzbuku su prepuni sličnih priča i fotografija punih ljubavi.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije